Gyártósor Van jobb módszer a gyárak karbantartására

Van jobb módszer a gyárak karbantartására

autopro.hu/D.Á. | 2023.03.19 16:23

Van jobb módszer a gyárak karbantartására

Fotó: Daimler Global Media Site

Amikor a gyártási folyamatok során használt gépek teljesítményéről van szó, a karbantartásért felelős vezetőknek nehéz döntéseket kell meghozniuk, hogy mozgásban tarthassák a gyártást. Az idők során szükségessé vált a gyárak mozgó alkatrészeinek folyamatos, hatékony monitorozása és karbantartása, de nem mindegy, milyen módszerrel.

Hirdetés

A legfontosabb kérdés, hogy a prediktív vagy a preventív karbantartás az előnyösebb. Ugyan a két fogalom kísértetiesen hasonlít egymásra, sokan nem is gondolnák, mennyire különbözik jelentésük. Mindkét módszer különböző előnyökkel járul hozzá a gyártási folyamatok gördülékenységéhez, de vannak lényeges különbségek a prediktív és a preventív karbantartás között.

Mielőtt a prediktív és preventív módszer részleteibe belemennénk, essen szó egy harmadikról. A korrektív vagy reaktív karbantartás a bevezetés az állapotmonitorozás világába. Azt jelenti, hogy csak egy folyamat hatékonyságának romlása, vagy egy berendezés meghibásodása esetén avatkozunk be. Látható, hogy ez nem egy túl hatékony karbantartási forma. Mivel a megelőzésen nincs hangsúly, amikor meghibásodás történik, az váratlan leállást jelent, ezáltal értékes időt és pénzt veszít a gyár, ezért ez a karbantartási stratégia nem ajánlott.

Mi a preventív karbantartás?

A preventív karbantartás a következő lépcsőfok, ha nem a reaktív mellett döntünk. Célja, hogy rutinszerű karbantartásokkal megelőzzük a problémákat, mielőtt bekövetkeznek. Meghatározott intervallumokon belül, tervezett módon eszközöljük a karbantartásokat, így a gyártás leállása tervezhető, optimális időben történhet meg.

Ezt a módszert jelenleg számos ipari szereplő használja, mivel hatékonyabbá teszi a folyamatokat, ugyanakkor vannak hátrányai. A preventív karbantartással jó állapotban tarthatók a gépalkatrészek, de azok valós állapotát nem veszi figyelembe. Ha a karbantartás meghatározott időpontokban történik, előfordulhat, hogy ott végzünk karbantartást, ahol nincs is probléma, ez pedig egy olyan hatékonysági probléma, ami más stratégiával kiküszöbölhető.

A prediktív a helyes válasz

A prediktív karbantartás egy nyílt hurkú stratégia, amely specifikus kritériumokat használ annak megállapítására, hogy egy berendezés biztonságosan és hatékonyan működik-e. Szenzoros információkra, az adott gép előzetes használatára és jelenlegi állapotára támaszkodva határozza meg, mikor érik el élettartamuk végét az alkatrészek. Egy rendszer ilyen módon történő monitorozása által meg lehet jósolni, mikor kell karbantartást végezni, mielőtt az adott rendszer elromlana.

A prediktív karbantartás segíthet csökkenteni a leállások idejét és optimalizálni a rendszereket, valamint a lehetséges meghibásodásokat magas szinten képes előrejelezni. A váratlan leállások megelőzésével a gyártók növelhetik a termelékenységet, csökkenthetik és jobban megtervezhetik a kiadásokat, és elégedettebbé tehetik ügyfeleiket.

Összefoglalva a preventív módszer tervezett időtartamonkénti karbantartást jelent, melynek során a gépek valós állapota nem esik vizsgálat alá. A prediktív karbantartás ezzel szemben akkor esedékes, amikor az a gépek valós idejű, szenzoros adataiból és azok analizálásából következik. Hogy melyik módszer válhat be, az az adott vállalat folyamataitól és gépei karbantartásigényétől függ. Ha az előre megtervezett, ciklusonkénti leállások beleillenek a gyártástervezésbe, a preventív karbantartás is működhet, a reaktív módszernél ez is sokkal jobb. Azonban ha egy nagy gyárat üzemeltetünk számos különböző féle géppel, érdemes elgondolkodni a prediktív karbantartás implementálásán. Ez a módszer segíthet időben tetten érni olyan lehetséges hibákat is, amelyek az előre megtervezett karbantartások ellenére is bekövetkeztek volna.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink