Gyártósor Váltja vagy kiegészíti elődjét az Ipar 5.0?

Váltja vagy kiegészíti elődjét az Ipar 5.0?

autopro.hu | 2023.05.23 16:22

Váltja vagy kiegészíti elődjét az Ipar 5.0?

Fotó: SMC

A digitalizáció megváltoztatta az életünket. Manapság másképp dolgozunk, másképp kapcsolódunk egymáshoz és máshogy fogyasztunk. Vásárlóként magasabb szintű testre szabhatóságot akarunk, az interneten 24/7-ben új vásárlási folyamatokat, és tájékoztatást szeretnénk a teljes folyamat során.

Hirdetés

Ehhez a helyzethez alkalmazkodva az ipar elkezdett az intelligens gyártás irányába fejlődni, amely az új technológiák segítségével próbál megfelelni a vevői igényeknek. Ez az új valóság a 4. Ipari forradalom vagyis az Ipar 4.0.

Fotó: SMC

Ma már az Ipar 4.0 kifejezés ismerős mindenki számára. Mindannyian, kisebb-nagyobb mértékben, de már hallottunk róla és tudjuk mit jelent. A világ azonban nem áll meg, és most, hogy ezt a fogalom már belénk ivódott, és a cégek elkezdtek alkalmazkodni ehhez a valósághoz, az Ipar 5.0 fogalma kezd hallatni magáról.

Tisztázzuk a fogalmat!

Mi az Ipar 5.0? Az Ipar 4.0 helyébe lép? Az Ipar 4.0 továbbfejlesztése? Nem. Az Európai Bizottság fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az Ipar 5.0-ra ne a meglévő Ipar 4.0 paradigma kronológiai folytatásaként, vagy annak alternatívájaként tekintsünk. Az Ipar 5.0-t úgy határozza meg, hogy az kiegészíti a meglévő Ipar 4.0 paradigmát azáltal, hogy a kutatás és az innováció a mozgatórugója egy fenntartható, emberközpontú és rugalmas iparra való átállásnak.

Amíg az Ipar 4.0 egy technológiai-gazdasági jövőkép, amely leírja, hogy az ipar a technológia használatával hogyan tud jobban teljesíteni a változó világban és gazdasági helyzetben, addig az Ipar 5.0 fókuszában az ipar társadalomra gyakorolt hatása áll.

Röviden, az ipari folyamatokban használt technológiák továbbra is Ipar 4.0 technológiák lesznek. A fókusz az, ami változik. Az Ipar 5.0 az embereket és a bolygót helyezi a középpontba. A technológiát nemcsak a folyamatok fejlesztésére és a vállalati nyereség növelésére igyekszik használni, hanem a munkavállalók körülményeinek javítására is. A technológiát nem annyira az üzlet, hanem inkább az emberek szolgálatába állítja. A környezetet is előtérbe helyezi. Törekszik a bolygó korlátainak tiszteletben tartására és egy minél inkább körforgásos gazdaságra való áttérésre, valamint igyekszik fokozottan támaszkodni a fenntartható erőforrásokra is.

Végezetül, az Ipar 5.0 nagy hangsúlyt fektet az ipar rugalmasságára, arra, hogy képes alkalmazkodni és megerősödve kikerülni a kedvezőtlen helyzetekből. A mai változó világban a vállalatoknak nyitottnak kell lenniük az innovációra, és úgy alakítaniuk a folyamataikat, hogy azok rugalmasak, ugyanakkor stabilak is legyenek.

Fontos szerepben az oktatás

Az oktatás továbbra is kulcsfontosságú ahhoz, hogy felkészüljünk minden új helyzetre. Elengedhetetlen a jelenlegi és jövőbeli munkavállalók képzése a digitalizáció és az Ipar 4.0 területén, ráadásul mindezt fenntartható, rugalmas, és az embereket előtérbe helyező megközelítéssel szükséges tenni.

Az SMC International Training célja, már több, mint 20 éve, hogy a piacnak olyan didaktikai eszközöket kínáljon, amelyek lehetővé teszik az ipari valóságnak megfelelő munkavállalók képzését. Rendszereket, amelyek megfelelnek az iskolák, az oktatási modellek és a tanárok különböző igényeinek.

Az automatizálásban a gyártási és a beszállítói ipar világvezetőjének didaktikai részlegeként lehetőségünk van arra, hogy a látásmódunk erre a folyamatosan változó ipari valóságra összpontosuljon. Ezért minden rendszerünk teljes egészében ipari termékekből készül, hogy valódi képzést valósíthassunk meg, segítve az oktatókat a jövő munkavállalóinak képzésében.

Célkitűzésünkkel összhangban, valamint figyelembe véve az Ipar 5.0 új koncepcióját, az SMC International Training elindította a M&I-400 - Mechatronics and Industry 4.0 (M&I-400 - Mechatronika és Ipar 4.0) képzési rendszert. A rendszer úgy lett megtervezve, hogy nem csak az Ipar 4.0 technológiáinak használatára és képzésére összpontosít, hanem olyan fontos szempontokat is figyelembe vesz, mint a fenntarthatóság és az emberek.

Ha többet szeretne megtudni, ne habozzon, látogasson el a honlapunkra vagy lépjen velünk kapcsolatba e-mailben: [email protected].

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink