Gyártósor Újfajta bevonatok segítik az orvosi műszerek gyártását

Újfajta bevonatok segítik az orvosi műszerek gyártását

autopro.hu/P.B. | 2021.11.29 13:21

Újfajta bevonatok segítik az orvosi műszerek gyártását

Bevonatolás. A kép illusztráció. | Fotó: BMW Group PressClub Global

A súrlódás és a kopás akár befolyásolhatja is az orvosi eszközök működését, különösen operáció közben, melyek során rendkívüli precizitásra van szükség. Az eszközök megfelelő bevonatolása megelőzheti a kopást, ebben segítenek az innovatív bevonóanyagok.

Hirdetés

A precíziós műszerek, szerszámok gyártása során a bevonatolás egy nagyon kényes kérdés: ezen múlik ugyanis, hogy mennyire lesz ellenálló a kopásnak és a súrlódásnak az adott eszköz, azaz meddig és mennyire lesz pontos a működése során. A kenőanyag megválasztása hozzájárulhat mind a gyártási teljesítmény, mind a kész eszköz teljesítményének javításához.

Manapság számos orvosi minőségű kenőanyag található a piacon, amelyek segítenek kezelni az eszközök súrlódását és kopását. Ilyenek például a szilikonolajok és a zsírok, valamint a száraz kenőanyagok. A száraz bevonatok csökkentik a súrlódás és a tapadás, vagyis a „ragadás” kombinációját azokon az alkatrészeken, amelyek csúsznak, csavarodnak vagy forognak. Az ehhez hasonló mozgatható mechanizmusok leggyakrabban eldobható orvosi eszközökben találhatók meg, például katéterekben.

Száraz kenőbevonat használata nélkül a mai komplex orvosi eszközök közül sok nem lenne életképes – írja a Machine Design. Ilyen kenőanyagokat a gyártásban is használnak a gördülékenyebb működés érdekében. Tiszta, hosszan tartó, száraz kenőanyagot alkalmaznak a gyártási kellékekre, például láncokra és csigákra, csúszdákra, ajtósínekre és szállítószalagokra.

PTFE alapú kenőanyagok

A PTFE, azaz a politetrafluoretilén – köznapi nevén teflon - egy számos alkalmazási területen megtalálható úgynevezett fluoropolimer, amit a tetrafluoretilén monomer polimerizációs reakciójával állítanak elő.

A PTFE alapú kenőanyagok különösen jól működnek a nagy sebességű, nagy volumenű mechanikus összeszerelésű gyártóberendezéseken, felgyorsítva a műanyag és fém alkatrészek összeszerelését. Ezenkívül segítenek az alkatrészeket ellenállóbbá tenni a folyadékokkal (például vízzel és olajjal) és a hőmérséklettel szemben,

Ebből a tapadásmentes oldatból vékony réteget kell felvinni az alkatrészekre. A kenőanyag hordozófolyadéka ezután gyorsan elpárolog, sima, egyenletes száraz bevonatot hagyva a kezelt részen. A kenőanyagot szállító hordozófolyadéknak alacsony viszkozitásúnak kell lennie.

A száraz kenőanyagok felvitele

A száraz kenőanyagok felvitelének tipikus alkalmazási technikái közé tartozik a bemártás, permetezés vagy törlés/ecsetelés. A bemártást általában nagy felületek és tömeggyártás esetében használják, a törlés (vagy ecsetelés) inkább csövek, rudak vagy lemezek esetében ideális, míg a permetezést vékony rétegek esetében használják.

A felvitel után a PTFE alapú száraz kenőanyag bevonat tartóssága hőkezeléssel vagy olvadékbevonattal javítható.

A Machine Design cikke szerint a megfelelő bevonóanyag kiválasztására komoly figyelmet kell fordítani, a felhasznált alapanyagok tulajdonságának függvénye, hogy egy adott alkalmazás során mi lehet a megfelelő választás.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink