Gyártósor Új területekre törnek be a gépi látási és képalkotási technológiák

Új területekre törnek be a gépi látási és képalkotási technológiák

autopro.hu/V.M. | 2021.08.03 13:23

Új területekre törnek be a gépi látási és képalkotási technológiák

Fotó: OnRobot Blog

A gépi látási és képalkotási technológiák számos ipari felhasználásban, mint az autógyártásban, ételgyártásban, vagy a logisztikában töltenek be kulcsfontosságú szerepet. Az utóbbi időben azonban ezek a megoldások egyre több új, ígéretes alkalmazásban jelennek meg, példaként kiemelve az automata berendezések gépi kiszolgálását vagy a kiskereskedelmet.

Hirdetés

A gyártástechnológiai cégeket és kutatószervezeteket tömörítő nemzetközi Automatizálási Szövetség (A3) több viszonylag újnak vagy úttörőnek számító alkalmazási területet is összegyűjtött.

A technológiai megoldások szokás szerint a hardveres, valamint szoftveres összetevők fejlődésével jutnak el újabb és újabb felhasználási területekre. Cikkében a szervezet megjegyzi, hogy nincs ez másképpen a képalkotási technológiákkal sem, amik alkalmazási lehetőségei az egyre érettebbé és megbízhatóbbá válással szélesednek.

Az üzemcsarnoktól a termőföldig

Az egyik új felhasználási terület a berendezések robotok általi kiszolgálása. 3D-s gépi látási rendszerrel felszerelve a robotok képesek felemelni a különböző elhelyezkedésben érkező munkadarabokat, majd az automata feldolgozó berendezésekbe adagolni azokat. Ez az alkalmazási kör különösen jól passzol a technológia adta lehetőségekhez, mivel egyidejűleg jellemzően egyforma munkadarabokkal kell dolgozni, amik megmarkolása a formájuk által nem okoz nehézséget a robotoknak. Sok 3D gépi látási szoftvert kifejezetten ehhez az alkalmazáshoz fejlesztenek.

Bár szintén nem teljesen új, de egy ugyancsak érdekes képalkotási technológia a hiperspektrális képalkotás, amit többek között gyógyszerek készítésében használnak. Hasonlóan a laboratóriumi spektrométerekhez, a hiperspektrális kamerák képesek a kémiai tartalom felmérésére, azáltal pedig a rossz pirulák kiszűrésére a csomagoláskor. Az élelmiszeriparban a rossz és sérült termékek kiszűrésére alkalmazható, míg a mezőgazdaságban a termőterületek egészségügyi állapotának felmérését segíti.

A nem túl távoli jövő zenéje

Vannak ma még igen korlátozottan előforduló, magas technológiai színvonalat képviselő alkalmazások is, amik a jövőben sokkal elterjedtebbé válhatnak. Az egyik ilyen a kiskereskedelmi értékesítés. Erre példák az Amazon Go élelmiszerüzletek, ahol kamerák, szenzorok és mesterséges intelligencia követi nyomon, hogy a vásárlók mit emeltek le a polcokról, lehetővé téve a pénztári fizetés teljes elhagyását. A megoldást már más üzletek is tesztelik.

Ugyancsak a jövőben terjedhet el az automatizált betakarítás. Egyes próbálkozások ígéretesnek tűnnek, sőt már ma is vannak olyan létesítmények, ahol robotok ültetnek, illetve takarítják be a gyümölcsöket, zöldségeket a kontrollált beltéri környezetben.

Az új alkalmazási területek mellett persze a gépi látási és képalkotási technológiák már évtizedek óta szolgálnak olyan feladatok automatizálását ellátva, mint a minőségellenőrzés, vagy a mérésvégzés.

Kiemelt Partnereink