Gyártósor Új szoftverrel javítja a chipek megbízhatóságát a Synopsys

Új szoftverrel javítja a chipek megbízhatóságát a Synopsys

autopro.hu/P.B. | 2021.09.29 10:18

Új szoftverrel javítja a chipek megbízhatóságát a Synopsys

Fotó: Pixabay

A Szilícium-völgyben működő, a világ egyik legnagyobb elektronikai eszközök gyártását segítő, automatizáló szoftvereket gyártó cége, a Synopsys új szoftvert mutatott be, ami a vállalat szerint nagyban segíti a chipgyártókat a gyártás előtti tesztelésben, és később a félvezetők üzemelését is stabilabbá teszi.

Hirdetés

Manapság a legfejlettebb chipek több milliárd tranzisztort tartalmaznak logikai kapukba rendezve, amelyek viszont bonyolultabb részekbe vannak csomagolva. A kialakításból adódóan lehetetlen, hogy a mérnökök minden részletet kézzel ellenőrizzenek a chip legyártása előtt. Ha egy chip tervrajzát nem tesztelik gyengeségekre, elhúzódhat a fejlesztési folyamat, megemelkedhetnek a mérnöki költségek, és nőhet az idő előtti meghibásodás kockázata.

Emiatt a chipek tervezői számára alapvetés az olyan szoftverek használata, mint például a PrimeSim Reliability Analysis. Ugyanakkor egyes iparágakban – ilyen például a járműipar is – a felhasznált chipeknek még magasabb szintű biztonsági körülményeknek kell megfelelniük. Többek között az ISO 26262-es szabvány is ilyen – hogy csak egy példát említsünk, az autókban használt chipek hibáinak széles skálája lehet, de közel sem mindegy, hogy a navigációs rendszer kijelzője romlik-e el, vagy a vészfékezési asszisztens működése áll le.

Egyre több hibalehetőség

A járműiparban (és más, kritikusan fontos iparágakban) használt chipek egyre komplexebbek, ami még nehezebbé teszi a tervezők dolgát. A Synopsys szerint az ügyfeleik egyre heterogénebb rendszereket dolgoznak ki, valamint egyre kisebb chipeket kívánnak alkalmazni, ráadásul a félvezetők teljesítménye is folyamatosan nő.

Az elvárások változásával a hibalehetőségek száma is drasztikusan megnőtt, a félvezetők kialakításának hiányosságai pedig viszonylag rövid életciklusokat okozhatnak, vagy az öregedés hosszabb időn keresztül csökkentheti a chipek megbízhatóságát.

Széleskörű szimulációk

A Synopsys PrimeSim Reliability Analysis számos szimulációs rendszerben fut, és a chip különböző elemeinek modellezésével teszteli a lehetséges tervezési hibákat. Számos chipgyártó tesztelte a szoftvert, ami a félvezetők korai vagy kései életciklusában előjövő hibák kiszűrésére is alkalmas. A szoftverrel komoly költségeket spórolhatnak meg a gyártók, ugyanis nem kell a félvezetőket „túltervezni” a rossz körülmények ellen, hiszen a szimulációval kiderül, mit bírnak el ezek az eszközök.

Ez az új szoftver mind szabványos, mind gépi tanuláson alapuló technológiákat tartalmaz, amelyek jelentősen felgyorsítják a cellakarakterizációt, a statikus áramkör-ellenőrzéseket, a teljesítmény és a jel integritását, valamint az öregedési elemzést analóg hibaszimulációt alkalmazva. A cég közölte, hogy a szoftvert a Samsung, az Intel és a GlobalFoundries is minősítette. A szoftver a legtöbb fő felhőszolgáltató rendszereiben használható – írja a Machine Design.

Kiemelt Partnereink