Gyártósor Új szintre emeli a rugalmas szerszámhasználatot az Illig

Új szintre emeli a rugalmas szerszámhasználatot az Illig

autopro.hu | 2022.06.24 07:23

Új szintre emeli a rugalmas szerszámhasználatot az Illig

Az Illig szerint a nagy teherbírású vezetékkel ellátott EGC-HD elektromos tengely, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, ELCC konzolos tengelye bizonyította, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez nagyon nagy pontossággal és sebességgel rendelkezik. | Fotó: Festo SE & Co. KG

„A hőformázással kapcsolatos kihívást jelentő feladatok megoldásához az Illig a legjobb választás" – hangzik el gyakran a márkás termékek gyártóitól. Az Illig Maschinenbau úttörő és piacvezető a hőformázott műanyag csomagolásokhoz szükséges gépek és szerszámok gyártásában. Új hőformázó rendszerébe a Festo elektromos tengelyekkel ellátott rakatképző rendszerét is integrálták. A RedLine RDF 85 mostantól lehetővé teszi a rendszeren kívüli szerszámrendszerek használatát, ezáltal új mércét állít a rugalmasság terén.

Hirdetés

A RedLine termékcsalád új hőformázógépének rugalmassága lehetővé teszi más piaci szereplők szerszámrendszereinek beépítését. „Az adaptív, változtatható szerszáminterfész óriási mértékben növeli a rugalmasságot, és teljesen új lehetőségeket nyit meg számunkra a költségérzékeny és rendkívül versenyt jelentő ázsiai piacokon" – magyarázza Walter Clauss, az Illig gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

Walter Clauss, az Illig mechanikai fejlesztési és szabványosítási vezetője

Walter Clauss, az Illig mechanikai fejlesztési és szabványosítási vezetője | Fotó: Festo SE & Co. KG

Az Illig egyedi fejlesztésű, komplett hőformázó rendszereket szállít a teljes értéklánc mentén. Az igényeknek megfelelően a rendszerek olyan modulokat tartalmaznak, mint a betöltés, a hőmérsékletszabályozás, a dekorálás, a formázás, a lyukasztás, a vágás, az egymásra helyezés és a végső csomagolás. „Általában a mi rendszereink a leggyorsabbak és legmegbízhatóbbak a piacon, akár 50 ciklus per perc sebességgel" – teszi hozzá Walter Clauss. Az Illig márka másik minőségi jellemzője a műanyag csomagolás végső formájának élessége. Ha a hőformázott műanyag csomagolások falai teljesen egyenletesek, az ügyfelek vékonyabb falú műanyag fóliákat is használhatnak, és így költséget takaríthatnak meg.

Illig Technológiai Központ

A gyártó különösen büszke az Illig Technológiai Központra, ahol a márkás termékek és csomagolások gyártóival dolgozik együtt az élelmiszeripari és nem élelmiszeripari területeken, hogy új csomagolóanyagokat és -formákat teszteljenek. „A fenntarthatóság itt nem szájhősködés, ez mindennapos gyakorlat" – magyarázza Jürgen Lochner, CSO/CTO. Az ügyfelek igényei valóban magasak: a csökkentett anyagfelhasználás és az újrahasznosított műanyag nagyobb mértékű alkalmazása a kutatás és fejlesztés kívánságlistájának élén áll.

Annak ellenére, hogy számos európai fogyasztó aggódik a műanyag csomagolóanyagok miatt, azok piaca világszerte folyamatosan növekszik. A hőformázó gépek iránti kereslet különösen Ázsiában és az amerikai kontinensen nagy. Európában egyre növekszik a kereslet az Illig rugalmas csomagolórendszerei iránt, amelyek tiszta papírcsomagolást, kombinált papír- és műanyag csomagolást, valamint újrahasznosítható „monomaterial” anyagokból készült változatokat állítanak elő. Az európai ügyfelek egyre több bioalapú műanyag csomagolást is igényelnek. „Ezért a fenntartható csomagolási megoldások kifejlesztése egyaránt fontos a kiemelt ügyfeleink és az Illig Technológiai Központ szakértői számára" – mondja Jürgen Lochner. Ez magában foglalja az újrahasznosított műanyagból készült fóliák megbízható feldolgozását az Illig rendszereivel.

Rendszer adaptív, változtatható szerszáminterfésszel: a RedLine termékcsaládba tartozó új RDF 85 hőformázógép rugalmassága lehetővé teszi a piaci versenytársak szerszámrendszereinek beépítését.

Rendszer adaptív, változtatható szerszáminterfésszel: a RedLine termékcsaládba tartozó új RDF 85 hőformázógép rugalmassága lehetővé teszi a piaci versenytársak szerszámrendszereinek beépítését. | Fotó: Illig

Együttműködés a piacvezetőkkel

A hőformázó gépek sebességét és élettartamát illetően a legfontosabb dolog az alkalmazott automatizálási technológia. „Számunkra rendkívül fontos, hogy együttműködjünk a piacvezetőkkel. A Festo szállítja például az elektromos tengelyeket ahhoz a rendszerhez, amely a kész csomagolási egységeket kiveszi a gépből" – magyarázza Walter Clauss, a gépészeti fejlesztés és szabványosítás vezetője. A handling rendszer öt különböző csomagolási változatot képes előállítani.

„A nagy sebességet és pontosságot biztosító, nagy teherbírású vezetékkel rendelkező EGC-HD elektromos tengelyek, valamint a Festo moduláris tengelyrendszerének rendkívül merev, konzolos ELCC tengelyei bizonyították, hogy a dinamikus ciklusidők eléréséhez megfelelő nagyon nagy pontossággal és sebességgel működnek" – mondja Clauss. „A tengelyeket egy handling rendszerben kombináltuk, a kiválasztás és a konfigurálás során a Festo szakértőinek teljes körű támogatásával." A szakértők már a kezdetektől fogva részt vettek az RDF 85 és a rakatképző rendszer közös fejlesztésében. „A Festo szakértői azonnal és bármikor rendelkezésre álltak, és nem okozott gondot nekik, hogy a helyszínen együttműködjenek a fejlesztőcsapatunkkal a közös megoldások megtalálásában" – hangsúlyozza Walter Clauss.

Közös fejlesztés

Fotó: Festo SE & Co. KG

Az Illig és a Festo fejlesztői együtt szerelték be az alkatrészeket a gépbe, és az optimális megoldás érdekében közös teszteket is végeztek a rendszeren. Walter Clauss nagyon praktikusnak találta azokat a tervezőeszközöket is, amelyek lehetővé tették, hogy az Illig fejlesztői maguk tervezzék meg az automatizálási technológiát. „Ez nagymértékben növelte a sebességünket és a hatékonyságunkat."

„Az is fontos volt számunkra, hogy mindent egy kézből kapjunk – nemcsak a Festo bevált pneumatikáját, hanem most már a nagy teljesítményű elektromos termékeket is. A digitalizációs megoldások kilátásaival pedig a Festo-val szilárd alapokon állunk a jövőre nézve" – mondja az Illig gépészeti fejlesztési és szabványosítási vezetője.

A Festo vezető szerepet tölt be az automatizálás technikában, valamint a műszaki oktatás területén. A cég célja vevőik maximális termelési hatékonyságának biztosítása és versenyelőnyhöz juttatása.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink