Gyártósor Új kapukat nyithat az 5G a gyáripar digitalizálásában

Új kapukat nyithat az 5G a gyáripar digitalizálásában

autopro.hu/D.Á. | 2021.03.22 10:19

Új kapukat nyithat az 5G a gyáripar digitalizálásában

Fotó: Pixabay

A gyáripar felbolygatott helyzete az újító törekvések megvalósítását erősen meggyorsította. Ilyen az Ipar 4.0 legfontosabb víziója, a különböző iparágak teljes digitalizálása is. A szükséges infrastruktúra alapja az ígéretes 5G technológia.

Hirdetés

Cél a hiperkonnektivitás

A hiperkonnektivitás fogalma együtt jár a Dolgok Internete (IoT) elképzelésével, jelentése pedig a minden egyes folyamat digitalizálása, majd ezek összekötése egy hálózatba. A koncepció a jelenlegi technológiákkal (4G, Wi-Fi) nem tűnt életképesnek, az 5G nyújtotta előnyök azonban ígéretesek.

Az 5G hálózat a mesterséges intelligenciával karöltve lehetővé teszi, hogy a gép és emberek minden kombinációban és számban intelligensen kommunikálhassanak.

A hiperkonnektivitás gyakorlatba ültetését az úgynevezett hálózatszeletelés támogatja, melynek lényege a hálózat kapacitásának rugalmas elosztása. Az egyes szeletek jellemzői az általuk lefedett felhasználók aktuális igényeihez igazodnak ahelyett, hogy a korábbi technológiák mintájára, előre meghatározott paraméterekkel alul- vagy túlműködnének, továbbá nagyobb kiberbiztonságot is nyújtanak.

Ipari környezetben az 5G által kínált, magasabb fokú rugalmasság különösen jól jöhet a jelenlegi, fizikai jelenlétet erősen korlátozó helyzetben. Egy ellátási láncban például számos szereplőnek kell összehangoltan, hatékonyan dolgoznia, ami egy privát 5G hálózaton minden eddiginél jobban, távolról megoldható. Az intelligenciával felruházott gépek nemcsak egymással kommunikálnak, hanem az emberekkel is, így például értesíteni tudják azokat egy hamarosan bekövetkező hiba veszélyéről, ezzel értékes időt és pénzt spórolva. A vállalatok ezáltal kiszámíthatóbban, biztonságosabban működhetnek.

Hangsúly a rugalmasságon

A cél az okos üzemek megalkotása, amelyekben komplett feladatcsoportok tudnak automatizáltan működni. Megvalósításra vár a piaci igények valós idejű monitorozása és előrejelzése, a növekvő megbízhatóság és rugalmasság, valamint az előrelátóbb, olcsóbb, gyorsabb termelés.

Az 5G hálózat sokkal kisebb késleltetése, valamint nagyobb sebessége és megbízhatósága a jelenlegi korlátozások alatt különösen előnyös a valós idejű, fizikai jelenlétet nem igénylő munkához. A legmagasabb szintet a virtuális valósággal létrejövő távmunka jelenti.

5G a gyakorlatban

Az ígéretes technológia elméleti előnyeit mérlegelve a vállalatok nyitottak, készen állnak a megújulásra, innentől a fejlesztőkön múlik a forradalminak mondott hálózat sikere. Brit tesztek alapján úgy tűnik, az 5G két százalékos termelékenység-növekedést tudna hozni a szigetországnak 2,6 milliárd font értékben. A legfrissebb brit kutatások azonban a fejlődés további gyorsulását mutatják: a 200 millió fontos kormányzati 5G kutatási beruházás része az 5G-ENCODE nevű projekt, mely azt vizsgálja, képes-e a hálózat a specifikus, ipari problémák megoldására. A projekt a Zeetta Networks vállalat vezetésével privát 5G hálózatot fejleszt a brit Nemzeti Kompozit Centrum kutatóintézmény részére. Itt fogják fejleszteni a lehetséges üzleti modelleket, alternatív gyártási folyamatokat, valós idejű alkalmazásokat és elemzéseket, valamint a virtuális és kiterjesztett valóság integrálását.

Az 5G nem mindenható, nem nyújt univerzális megoldást az ipar kihívásaira, azonban egy kihagyhatatlan lehetőség az iparban. Azok az ipari szereplők, amelyek nagyobb tempóban és hatékonyabban tartanak a hiperkonnektivitás és az újító technológiák felé, nagy előnyre tehetnek szert a vetélytársakkal szemben, méretüktől függetlenül — áll a Manufacturing Global cikkében.

Kiemelt Partnereink