Gyártósor Új fejlesztésekkel léphet szintet autóink fényezése

Új fejlesztésekkel léphet szintet autóink fényezése

autopro.hu/V.M. | 2023.01.15 12:21

Új fejlesztésekkel léphet szintet autóink fényezése

Fotó: Geico Taikisha

A milánói FIDIA Automotive Engineering Systems kettő új fejlesztése is szabadalmaztatás folyamatában van. A cég szerint ezekkel jelentős mértékben fokozhatja a fényezőüzemek hatékonyságát az energiafogyasztás csökkentése, valamint a nem tervezett leállások idejének rövidítése által.

Hirdetés

A 2019 nyarán született FIDIA az olasz mérnökök és a kínai Jiangsu Changhong Intelligent Equipment Group tőkéjének egymásra találásával jöhetett létre. A cég fő elve, hogy figyeljen vásárlói igényeire, és azokra szabott, ideális megoldásokat nyújtson.

Az autók fényezési folyamatának fejlesztése ma is kihívások elé állítja a mérnököket. Ennek egyik oka a nagy energiafogyasztás: egyes becslések szerint a fényezés a teljes gyártási folyamat energiafogyasztásának 70 százalékáért is felelhet.

Gianni Abbiati, a FIDIA társalapítója és fejlesztési vezetője rámutatott, hogy egy óránként 30 autót előállító üzemben az éves energiaköltség 10 millió euró, úgy, hogy nem a mostani magas árakkal számolunk. „Ebből a 10 millióból mintegy 40 százalék a fényezőkamrához, míg 30 százalék a kemencéhez kötődik. Ha ennek 20 százalékát megtakarítjuk, 1,4 millió eurós megtakarításról beszélünk.”

Valós adatokra alapoznak

Abbiati szerint a cég új illékony szerves vegyületeket (VOC) érzékelő technológiája az előbbivel egyező vagy annál nagyobb megtakarítást nyújthat. A kemencékben fontos az égetés során levegőbe kerülő VOC megfelelő szinten tartása, amit friss levegő befúvásával érnek el, a friss levegő mennyiségének meghatározása azonban becsléseken alapszik, nem valós méréseken, ami így energiapazarláshoz vezethet. Ezzel szemben a FIDIA megoldásában a hőmérséklet alapján – amit közvetlenül befolyásol a VOC-szint – pontosan tudhatják hogy mikor mennyi levegőt kell beengedni.

„Rájöttünk, hogy a jelenlegi VOC-érzékelő technológiák elméleti kalkulációk alapján működnek, ezért értesítettük ügyfeleinket” – mondta Abbiati. „Arra kértek minket, hogy szolgáljunk jobb megoldással. Ezért kutatásba kezdtünk, és létrehoztuk ezt az új technológiát, ami pontos VOC-értékeket mutat valós időben. Meghallgattuk ügyfeleinket és azt nyújtottuk, amit akartak.”

Gyorsabb problémamegoldás

Az energiafogyasztás csökkentése mellett a mérnököket a terven kívüli leállások idejének lefaragása is foglalkoztatja. Abbiati elmagyarázta, hogy mikor a fényezéskor hibát fedeznek fel, egy mérőeszközt helyeznek az egyik karosszériába, amit beküldenek aztán a kemencébe információszerzés céljából. Csak ez egy órába telik, azonban még elemezni kell a problémát és meg is kell oldani azt, így mindez több óra kiesést jelent. „Ha négy óra esik ki, ami egy konzervatív becslés, és az üzemben óránként 60 autót gyártanak, akkor 240 autó nem készült el – ami egy óriási szám.”

A FIDIA éppen ezért egy valós idejű minőségellenőrző rendszert fejlesztett ki, célzottan az égetési műveletre szabva. A rendszer digitális, és valós időben veti össze a kemence paramétereit az összehasonlítási alapnak számító értékekkel. „A rendszerünk az égetési folyamatot valós időben figyeli, ezért az operátor azonnal tudhatja, ha probléma van. Ekkor a termelés azonnal leáll, és a probléma forrása azonnal meghatározható, a hiba elhárítható, és a termelés újraindítható. Az egész folyamat sokkal gyorsabb és egyszerűbb, illetve lehetővé teszi a hosszú leállások elkerülését” – ecsetelte a megoldásuk előnyeit Abbiati.

A FIDIA fejlesztéseiben látszólag nagy potenciál rejlik, azonban az új technológiák implementálásában komoly visszatartó erő lehet a lassú megtérülés. Abbiati szerint az épp szabadalmaztatás folyamatában lévő új fejlesztéseik esetében emiatt nem kell aggódni, ugyanis használatuk körülbelül egy év alatt megtérül – olvasható az Automotive Manufacturing Solutions oldalán.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink