Gyártósor Új eljárással léphet szintet az autógyártás

Új eljárással léphet szintet az autógyártás

autopro.hu/V.M. | 2023.01.22 12:17

Új eljárással léphet szintet az autógyártás

Fotó: Sintef

Az alumínium széleskörűen használt a modern autókban, tömegcsökkentést, és azáltal fogyasztáscsökkentést téve lehetővé. Pont a tömegcsökkentés és az alapanyagárak miatt ugyanakkor szükséges optimalizálni az anyagfelhasználást, amihez hozzájárulhat egy új, Norvégiában kidolgozott gyártási eljárás.

Hirdetés

A szóban forgó eljárás az alumínium alacsony nyomású öntése, amivel csavarokat magas felszínminőséggel lehet előállítani, lehetővé téve azok közvetlen felhasználását például autók felfüggesztésének gyártásában.

Az öntéssel az alkatrészek kisebb költséggel, környezetbarátabb módon és hatékonyabban készíthetőek el, miközben a nagy mennyiségű hulladék keletkezése is elkerülhető.

Az öntési technológiát a norvég Hydro alumíniumgyártó dolgozta ki, tesztelését pedig a norvég Sintef kutatócéggel és a felfüggesztési komponenseket gyártó Raufoss Technology-val közös projektben végzi – melynek eredményei a partnerek szerint kifejezetten biztatóak.

Átírja a játékszabályokat

Jelenleg egy alkatrész gyártási eljárása számos lépést foglal magába az öntéstől, a hőkezelésen és az extrudáláson keresztül a formázásig. Az autóiparban bevett gyakorlat extrudált csavarokat használni a felfüggesztés gyártásában, ez azonban egy költséges, idő- és energiaigényes folyamat, ami sok hulladék keletkezésével is jár.

A partnerek a Hydro öntési technológiáját használva célozták azt demonstrálni, hogy lehetséges a felfüggesztésben használt csavarok öntési úton előállítása, elhagyva az extrudálást.

A vákuum alatt végzett öntésről Siri Marthe Arbo, a Sintef kutatója elmondta, hogy azzal kevesebb termékhibát tapasztalnak, illetve jobb felszíni minőséggel rendelkező termékek készíthetőek. „Ez átírja a játékszabályokat az alumínium autóalkatrészek gyártásában, mivel a folyamat gyorsabb és olcsóbb az extrudálási szakasz nélkül” – tette hozzá.

Magasan a léc, de sikerül megugrani

Mivel a felfüggesztés egy biztonság szempontjából meghatározó alrendszere a gépkocsiknak, az öntött komponenseknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Ez egyben részletes vizsgálatokat is megkövetel, éppen ezért a partnerek minden gyártási szakaszt megvizsgáltak, amely során a termékeknek át kell esniük, hogy bizonyíthassák, az öntött komponensek valóban teljesítik a követelményeket. „Modelleket és szimulációkat is használunk, hogy jobban megértsük mi történik az anyaggal a gyártási folyamat során” – fejtette ki Siri Marthe Arbo.

A tesztek természetesen a laboratóriumi falakon kívül is folytatódtak a Raufoss Technology-nél. Ezek részeként elkészítették demonstrációs céllal az első olyan gyártósort, amin alumínium felfüggesztési komponenseket készíthetnek öntött csavarokkal.

A Green Car Congress beszámolója szerint a HyForge nevet viselő projekt célja, hogy bebizonyítsa, a felfüggesztések gyártásában a legjobb választást az öntött csavarok alkalmazása jelenti.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink