Gyártósor Tovább nőhet a nyersanyagok ára

Tovább nőhet a nyersanyagok ára

autopro.hu/P.B. | 2021.09.27 16:23

Tovább nőhet a nyersanyagok ára

Fotó: Pixabay

Egy friss, amerikai felmérés szerint a fémmegmunkálással foglalkozó vállalatok az átfutási idők, és a nyersanyagok árának növekedését várják, miközben a munkaerőhiány problémát jelent számukra. Kevés jele van bármiféle lassulásnak a szektornak.

Hirdetés

Az amerikai Precision Metalforming Association, azaz a fémmegmunkáló szövetsége 114 tagvállalatának a megkérdezésével készített felmérést a piac állapotáról. A válaszok a cégek szeptember eleji várakozásait tükrözik.

A vállalatok többsége, 56 százaléka úgy gondolja, hogy a piac körülbelül olyan aktív lesz a következő negyedévben is, mint az előzőben volt. Szinték komoly többség, a válaszadók 69 százaléka tapasztalja azt, hogy több a megrendelése, mint tavaly szeptemberben.

Kis óvatosság

Bár alapvetően a szektor nem mutatja a visszaesés jeleit, és inkább az optimizmus a jellemző, augusztushoz képest valamelyest kevesebben várják megrendeléseiknek növekedését: a nyárvégi 41-hez képest most 35 százalék számol ezzel, míg a válaszadók 23 százaléka tart a megrendelések visszaesésétől – ez az arány augusztusban csak 17 százalék volt.

Akárcsak akkor, most is a gyártók 42 százaléka számít ugyanakkora forgalomra, mint az előző hónapban – írja az Industry Week.

A munkaerőhiány gondot okoz

A munkaerő - más gyártási ágazatokhoz hasonlóan - régóta fájó pont a felmérésben résztvevők számára. Azon válaszadók száma, akik jelezték, hogy bővíteni kívánják a munkaerőt, nem változott a múlt hónaphoz képest, most is 77 százalék volt, valamint a munkaerőt kereső cégek aránya is nőtt.

A PMA elnöke, David Klotz összegzése szerint is a munkaerőhiány a legnagyobb kihívás, amivel az iparág jelenleg szembenéz. Bár a felmérés erről nem kérdezte a cégeket, Klotz elmondta azt is, hogy a nyersanyagok ára várhatóan tovább fog nőni, ez is gondot okozhat a cégeknek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink