Gyártósor Törökországból érkezik a lézervágás innovációja

Törökországból érkezik a lézervágás innovációja

autopro.hu/P.B. | 2022.10.24 16:56

Törökországból érkezik a lézervágás innovációja

Fotó: Nukon

A török Nukon Lazer Makina Metal A.S. egy fiatal - 2001-ben alapított - és dinamikusan fejlődő szervezet, amely tapasztalt mérnökökből és képzett személyzetből áll akár a tervezés, akár a gyártás területén. A cég lemezvágó gépek gyártásával foglalkozik, és most Hannoverbe is elhozza a legújabb fejlesztéseit.

Hirdetés

A Nukon Európa harmadik legnagyobb gyártója a lemezvágók szegmensében, a vállalat csak Bursában, a török gépgyártás fellegvárában évente 265 darab gépet gyárt - az idei évben 252 gépnél tartanak. A jelenlegi helyzetben nagy előny a cég gyorsasága, jelen állás szerint 4-6 hónapra tudnak gépet szállítani. A török vállalatnak 800-nál is több gépe dolgozik Európában. A Nukon kínálatában olyan gépeket és berendezéseket találni, mint például szállézer, plazma-, vízsugár- és CNC lángvágó gépek. Emellett betöltő és ürítő rendszereket is fejlesztenek a szolgáltatóipar számára. Ma a Nukon márkanév alatt szerzett tudással és tapasztalattal 20 ezer négyzetméterem gyártanak lemezvágó gépeket, de hamarosan elkészül a cég új, 100 ezer négyzetméteres gyára.

A Nukon Engineers által kifejlesztett új technológiákkal a gépeket ma már automatikusan beállított lézersugár átmérővel gyártja a vállalat bármilyen vastagságra, beépített paraméterekkel. Honlapja szerint integrált lézersugár átmérőket biztosítanak különböző vastagságokhoz és anyagokhoz.

A vállalat részt vesz az idei EuroBLECH kiállításon is október 25-28-a között Hannoverben, ahol alaposabban megismerhetik az érdeklődők az Európában még kevéssé ismert török vállalatot.

Újdonság a piacon

Kiemelendő a vadonatúj nLIGHT® CFL-5000, CFL-10000 és CFL-20000, ami a legnagyobb teljesítményű szálas lézer a kategóriájában. Az amerikai licensz alapján használt technológia eddig 1-10 kilowattos modellekben volt kapható, ám az EuroBLECH kiállításon már egy 20 kilowattos verzió is bemutatkozik belőle.

A Cutline-technológia komoly előrelépést jelent a lézervágás piacán: korábban a lézersugár-átmérőket 50, 100 és 150 mikronban adták meg a megrendelői igények szerint, az anyagvastagság alapján. A Nukon gépeinek vezérlője alkalmas a Cutline használatára, amivel a lézervágó automatikusan állítja elő az anyagminőségnek megfelelő paramétereket és ennek megfelelően módosítja a lézersugarat is.

A Cutline technológia előnyei.

A Cutline technológia előnyei. | Fotó: Nukon

A cég saját fejlesztése a Nukon NLCH vágófej, amely akár 12 kilowattos rezonátorteljesítményt is támogat. A kompakt eszköz az összes hardverét egyetlen elemben tárolja – ami száz százalékban alumínium. Az NLCH a cég szerint több éves kutatási-fejlesztési tevékenység eredménye és fő célja, hogy lehetővé tegye a karbantartást és az optikai változtatást a terepen. A vágófej automatikus optikai kalibráló rendszerrel és autofókusszal is rendelkezik.

Lézervágó gépek

A Nukon 2D-s és 3D-s lézervágóval is rendelkezik, melyek mind Ipar 4.0-ára képes berendezések. A 2D-s gépek szegmensében nyolc különböző verziót kínál a török vállalat. Ezekkel a gépekkel akár 5600 kilogrammos munkadarab is vágható kiviteltől függően, de a minimum ezen a téren 1500 kilogramm.

A díjnyertes dizájnnal rendelkező Vento-sorozat lézervágói 4-től 15 kilowattig terjedő lézerrel rendelkeznek kiviteltől függően. A Rex-modellek esetében ez a tartomány kettő és nyolc kilowatt közé esik, ez a széria lineáris motorral van felszerelve. Az NF szériában kettő és 12 kilowatt közötti a lézerek teljesítménye, akár 24 órában is lehet velük dolgozni, és opcionálisan automatizált megoldások is rendelhetők hozzá.

Említést érdemel az Eco modell, ami fenntartható, és alacsony üzemeltetési költségekkel rendelkezik, és akár egy 7*7 méteres területre is telepíthető. A lézer teljesítménye négy kilowattig terjed ennél a verziónál, ami egyébként lineáris motorral is rendelhető

Lágy fémek, réz, sárgaréz és acél vágására egyaránt alkalmasak ezek a szervómotoros eszközök, melyek közül mindegyik a Nukon 19 colos kijelzőjével van ellátva. A munkaasztalok 15 és 45 másodperc között cserélik a gépek felszereltségtől függően, míg a vágás sebessége 10-től 27 méter/szekundumig terjed.

3D-s vágógépek

A 3D-s vágók szegmensében hat gépet kínál a török vállalat. A forgó vágófej sokoldalúságának és pontosságának köszönhetően a 3D lézervágó kiküszöböli a többszörös munkafolyamatok szükségességét, mert képes egyetlen folyamattal összetett geometriájú alkatrészeket vágni. A Nukon gépei akár 6,5 méter hosszú munkadarabot is képesek vágni, a gépek terhelhetősége méterenként 25-35 kilogramm között mozog, az egyszerűbb kezelést pedig a 21 colos kijelző segíti.

A Vento három különböző verziója kettő és nyolc kilowatt közötti lézerrel rendelkezik, ezeken a gépeken egy gombnyomással átállítható, hogy lapot vagy csövet kell vágnia a gépnek. Ezeknek a modelleknek a nagy előnye, hogy csővágásra is alkalmasak, ráadásul ezt nagyon egyszerű beállítani a gépeken. A gyártó szerint a gyorsaság és a megbízhatóság is az előnyök közé tartozik.

A vállalat a megmunkálóközpontoktól kezdve a vezérlőegységeken át a konkrét vágógépekig és a vágófejekig számos terméket maga fejleszt innovatív, modern technológiákkal. A hannoveri EuroBLECH kiállításon alaposabban is megismerkedhet a Nukon termékeivel, a 15-ös csarnokban a G45-ös standon. További információkért keresse a vállalat magyarországi forgalmazóját, a Metal Trading&Consulting Kft-t!

A vállalat új, 100 ezer négyzetméteres gyárát a tervek szerint 2023-ban adják át, erről szól az alábbi animáció:

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink