Gyártósor Tíz tipp a folyamataihoz legjobban illő kobot kiválasztásához

Tíz tipp a folyamataihoz legjobban illő kobot kiválasztásához

autopro.hu | 2023.10.15 04:20

Tíz tipp a folyamataihoz legjobban illő kobot kiválasztásához

Fotó: Fanuc

Ma már több mint 60 kobotgyártó van világszerte, a nagyobb verseny a nagyobb választék mellett nagyobb zűrzavart is jelenthet a vásárlóknak. A döntéshozatali folyamat megkönnyítése érdekében a Fanuc összeállított egy ellenőrző listát a vállalatok számára, amelyet érdemes végig venni kollaboratív robot választásakor.

Hirdetés

Amikor az International Federation of Robots (IFR) 2017-ben először kezdte meg a kollaboratív robotok adatainak összegyűjtését, ez az újfajta robot mindössze 2,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Az IFR legutóbbi jelentése szerint 2021-re ez az arány 7,5 százalékra ugrott, az újonnan telepített kollaboratív robotok száma pedig évről-évre 50 százalékkal, 38.966 darabra nő világszerte.

Számos oka van annak, hogy a kobotok egyre népszerűbbek. Először is, megoldást kínálnak számos olyan kihívásra, amellyel a gyártóknak ebben az „új normális" korszakban szembe kell nézniük. Rugalmasság szempontjából a kobot félúton helyezkedik el egy ipari robot és egy ember között. Ez a rugalmassági szint értékes a rövidebb termékéletciklusok és a raktárkészletet tároló egységek nagy száma miatt, amelyek az egyre inkább elterjedt, high-mix-low-volume (sokféle termék kis sorozatokban) gyártásra jellemzőek. A robotok segíthetnek a gyártóknak a szakképzetlenmunkaerő-hiány folyamatos problémájának kezelésében is azáltal, hogy felszabadítják az emberi munkaerőt az értékesebb feladatok elvégzésére.

Tippek a kellemetlen meglepetések elkerülésére

Ahogy a kobotok iránti kereslet megugrott, a piaci szereplők száma is megnövekedett, és ma már több mint 60 kobotgyártó van világszerte. Míg a nagyobb verseny nagyobb választékot és jobb ár-érték arányt hozhat az ügyfelek számára, nagyobb zűrzavart is jelenthet. Ez különösen hangsúlyos, ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Királyságban a kobot-értékesítéseket a kis- és középvállalkozások hajtják, amelyek ritkán rendelkeznek a számos különböző gyártmány és modell alapos értékeléséhez szükséges belső erőforrásokkal és szakértelemmel. A döntéshozatali folyamat megkönnyítése érdekében a Fanuc összeállított egy ellenőrző listát a vállalatok számára, amelyet érdemes végig venni kollaboratív robot választásakor, segítve az első vásárlókat abban, hogy eligazodjanak a bonyolult helyzetekben és elkerüljék a költséges buktatókat.

1. Az üzleti szempontok meghatározása

Annak megállapításához, hogy az ön vállalkozása működésének hasznára válna-e egy kobot, kezdje a növekedést a teljesítményt akadályozó fájdalmas pontok azonosításával. Ha a személyzet megbízhatósága, a dolgozók ismétlődő megterheléses sérülései, az egészségügyi és biztonsági aggályok, a munkaerőhiány vagy a merev automatizálás korlátai szerepelnek a listáján, akkor a kobotok választása olyan lehetőség, amelyet érdemes megvizsgálni.

2. A lehetséges alkalmazások azonosítása

A következő lépés az ezen fájdalompontokhoz kapcsolódó alkalmazások azonosítása. Melyek azok a feladatok, amelyek ismétlődő megterheléses sérüléseket okoznak a dolgozóinak? Milyen egészségügyi és biztonsági kockázatokat lehetne megszüntetni, mint például a nehéz terhek emelése/mozgatása? Melyek azok a feladatok, amelyeket az emberek nem szívesen végeznek?

3. Az alkalmazások értékelése

Pontozza az egyes alkalmazásokat a következő szempontok alapján: Precíziós feladatról van-e szó? Kényelmetlen mozgásokról van szó? Magas selejtezési arányt eredményez? Nagy terheléssel jár? Szükség van-e állandó emberi jelenlétre? Hozzáad valamilyen értéket az emberi kezelő? Milyen sebességgel kell elvégezni a feladatot? Tapasztalatból tudjuk, hogy a hegesztés, a pick & place és a gépi rakodás gyakran ideális jelöltek a kobot-alkalmazásokhoz.

Fotó: Fanuc

4. Fedje le a biztonsági kérdéseket

Értékelje a kiválasztott alkalmazás biztonságát: a kobotnak őrzöttnek, nem őrzöttnek vagy részben őrzöttnek kell lennie? A Fanuc kobotok az alkalmazástól és a kockázatértékeléstől függően akár 250 milliméter/másodperc sebességgel is biztonságosan dolgozhatnak az emberek mellett, őrzés nélkül, így a sebesség jó mutatója annak, hogy a kobot a megfelelő automatizálási megoldás az adott feladathoz. Ez azonban nem mindig egyértelmű. A kobotok nagyobb sebességgel is képesek az ember mellett dolgozni, ha alkatrészvédelmet vagy más biztonsági eszközöket alkalmaznak. Ha azonban az alkalmazás teljes őrzést igényel, ami csökkenti a rugalmasságot és növeli a költségeket, akkor nem biztos, hogy a kobot a megfelelő megoldás.

5. Védje befektetését

Az IFR szerint a robotok átlagos élettartama 12 év; a tanulmányok szerint ez óvatos becslés. A befektetés védelme érdekében elengedhetetlen, hogy olyan márkától vásároljon, amely 13, 14, 15 vagy még több év múlva is jelen lesz, és amely a kobotot egész élettartama alatt támogatja. Kérdezze meg a potenciális beszállítókat a kobotjuk várható élettartamáról, arról, hogy mennyi ideig fogják támogatni, mennyire jövőbiztos a szoftver, és milyen garanciát nyújtanak. A Fanuc CRX kollaboratív robotsorozatához például nyolc év karbantartásmentes garancia jár.

6. Számítsa ki a hasznos terhelést és a hatótávolságot

A legnagyobb hiba, amit a vállalatok elkövetnek a hasznos teherbírás tekintetében, hogy túl alacsony teherbírású robotot választanak. Ne feltételezze, hogy ha egy kobot hasznos terhelése 5 kilogramm, akkor képes egy 5 kilogramm súlyú tárgyat felemelni. A hasznos teherbírási követelmény kiszámításához számítsa ki a kar végére ható teljes terhelést (alkatrész + megfogó stb.), miközben figyelembe veszi az eltolt hasznos terhelést és a tehetetlenséget. A kinyúlás számításakor tartsa szem előtt, hogy a teljes karkinyúlással történő munkavégzés korlátozza a robot csuklójában a kobot mozgását, ezért számoljon be további mozgásteret. Hogy segítsük a gyártókat az igényeiknek megfelelő hasznos teherbírás és kinyúlás kiválasztásában, a CRX termékcsalád öt méretben kapható, 5 kilogramm hasznos teherbírástól és 994 milliméter hatótávolságtól egészen 25/30 kilogramm hasznos teherbírásig és 1889 milliméter hatótávolságig.

7. Érzékelők és kiegészítő berendezések kiválasztása

Amennyiben az alkalmazás 2D vagy 3D látást igényel, fontolja meg, hogy hová szeretné felszerelni a kamerát (fixen vagy a robotra rögzítve). Ha a kobot mindig ugyanarról a területről fog felszedni, akkor a fixen szerelt kamerát a felszedési terület fölé a legjobb szerelni, míg a robotra szerelt kamera nagyobb rugalmasságot biztosít. Az erőérzékelők (amelyek a kobot „érzékelő" funkcióit biztosítják) lehetnek belső vagy külső érzékelők. A látás használata nemcsak nagyobb rugalmasságot biztosít, hanem csökkenti az alkatrészek pozícionálásához szükséges rögzítés költségeit is.

Fotó: Fanuc

8. Vizsgálja meg a környezetét

Ha a kobotot élelmiszer-előállító környezetben tervezi használni, gondolnia kell az IP-besorolásra és a vízmosás elleni védelemre. Ha a robotot poros vagy piszkos környezetben kívánja használni, vagy valószínűleg érintkezik gépi hűtőfolyadékkal, akkor magas védettségi fokozatra (IP67 vagy annál magasabb) is szüksége lesz. Amennyiben az IP-besorolásról érdeklődik, győződjön meg arról, hogy az a teljes egységre (beleértve a vezérlőket is) vonatkozik, nemcsak a karra. A Fanuc CRX termékcsaládjának minden modellje IP67-es védettségű, az élelmiszeripari változat pedig fehér epoxi bevonattal és élelmiszeripari zsírral van bevonva, így biztonságosan használható élelmiszeripari létesítményekben.

9. Fontolja meg a csatlakoztathatóságot

Szüksége van a kobotnak más berendezésekkel, például CNC-gépekkel, alkatrészadagoló rendszerekkel, megfogókkal vagy látórendszerekkel való kommunikációra? Ha igen, akkor a kobot a perifériás berendezések azonos kommunikációs protokollal történő specifikálásával költséget és integrációs időt takaríthat meg. Ha lehetséges, a legegyszerűbb a szabványos I/O csatlakozás használata. Egyes alkalmazások azonban Fieldbus protokollt igényelnek, mivel ez lehetővé teszi nagyobb mennyiségű adat továbbítását a perifériás berendezések felé.

10. Tervezzen a jövőre nézve

Végül gondolja át, hogy a kobot mennyire rugalmas a jövőbeli igények kielégítéséhez. Képes lesz új alkalmazások és növekedés befogadására? Rendelkezik frissíthető és támogatható szoftverrel? Ne feledje azt sem, ha olyan vállalattól vásárol, amely kizárólag kobotokat gyárt, és a jövőben ipari robotra lesz szüksége, akkor új tanulási görbe következik.

Sok minden forog kockán, amikor először vásárol kobotot. A termelékenység, valamint az egészségügyi és biztonsági teljesítmény javulásának előmozdítása mellett a pozitív tapasztalatok megnyitják az utat a további, jövedelmezőbb alkalmazások automatizálása előtt, és inspirálják a munkavállalókat az automatizálási út folytatásakor.

A CNC-vezérlésű berendezések fejlesztésében szerzett csaknem 60 éves tapasztalat, a világszerte több mint 28,9 millió beépített termék és a több mint 8200 alkalmazott azt jelenti, hogy a Fanuc a világ egyik vezető gyártásautomatizálási berendezések gyártója. Nem számít, hogy ipari robotokról, CNC-rendszerekről, huzalszikra forgácsoló gépekről, fröccsöntő gépekről vagy függőleges megmunkáló központokról van szó, a cég semmit nem szeret jobban az automatizálásnál.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink