Gyártósor Tedd ide, tedd oda! A pick&place robotok a legkedveltebbek

Tedd ide, tedd oda! A pick&place robotok a legkedveltebbek

autopro.hu | 2019.07.19 04:59

Tedd ide, tedd oda! A pick&place robotok a legkedveltebbek

A magyar gyökerekkel is rendelkező dán robotikai cég, az OnRobot és disztribútorai szerint Magyarországon a cégek automatizálási befektetései rendszerint azért maradnak el, mert nem ismerik a kínálkozó lehetőségeket, valamint nincs ehhez elegendő erőforrásuk. Az OnRobot és disztribútorai által végzett kutatás kimutatta, a hazai cégek további problémaként azonosították a munkaerőhiányt. Ez viszont alátámasztja az automatizáció fontosságát.

Hirdetés

Az OnRobot és disztribútorainak tapasztalata szerint a nagy súlyokat elbíró, anyagmozgató eszközök és nagyobb léptékű darabok mozgatásához, rakodásához való robotok a legnépszerűbbek, amelyekkel a vállalatok automatizálják folyamataikat. Népszerűek a különböző manipulátorok is, amelyek egyszerűen végzik el az operatív jellegű munkákat. A kollaboratív robotok, ipari robotok, célgépek szintén a legkedveltebb termékek között szerepelnek. Itthon leggyakrabban pick&place, logisztikai feladatok, palettázás valamint összeszerelés és feeding feladokat automatizálnak a vállalatok.

Az automatizáció éllovasai: a végszerszámok

Az együttműködő robotokban megvan a potenciál arra, hogy az ipari automatizáció alapvető alkotóelemeivé váljanak, az ún. end-of-arm-tools (robotkarvég-eszközök - EOAT) eszközök segítségével pedig mindez egy következő szintre emelhető, iparágtól függetlenül. Az ipari automatizálás számára készült megfogók és érzékelő rendszerek segítségével valóban együttműködő alkalmazásokat lehet kifejleszteni. A végszerszámok telepítése és egyszerű programozása időt spórol az alkalmazások összeállítása, és a gyártási ciklusok során is, ami növeli a termelékenységet és gyors megtérülést biztosít a teljes gyártó cég számára.

Egy ember egyre több robotot felügyel

„Az együttműködő robotok piaca kétszámjegyű növekedési mutatókkal halad előre, aminek köszönhetően az ipari automatizáció úttörő fejlődése egy új valóságot teremt, ahol a kobotkar egy alapvető tartozékká válik, és a valódi innováció már az End-of-Arm Tooling, azaz a végszerszámok körében történik. Annak érdekében, hogy támogatni tudjuk ezt a növekedést, csökkentenünk kell a kobotok telepítéséhez szükséges időt, hogy a gyártóvállalatok még több robotot tudjanak alkalmazni ugyanazzal a személyzettel. A jövőt illetően az intelligens és zökkenőmentesen integrálható End-of-Arm Tooling még nagyobb jelentőséggel fog bírni az együttműködő alkalmazások kapcsán.” – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatosan az év elején Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója.

A tendenciák igazolják az automatizálás időszerűségét

Az OnRobot közleménye egyúttal idézi az IFR (International Federation of Robotics) 2018-as összefoglalóját, amely szerint Közép- és Kelet-Európában is egyre nagyobb az érdeklődés a robotok iránt. Az előrejelzések szerint ez a tendencia 2018 és 2021 között tovább fog folytatódni, elsősorban a nemzetközi autógyártó vállalatoknak
köszönhetően.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2019 májusában készült kutatása szerint a csaknem 6800 megkérdezett hazai cég közül csak 66% vitt véghez automatizációs vagy digitalizációs fejlesztést az elmúlt három év során. A legalacsonyabb automatizálási potenciál a kisméretű cégekre jellemző, főként a 10 fő alattiakra. Bizakodásra ad azonban okot, hogy a válaszadó cégek körülbelül fele (47 %) jelezte, hogy a következő három évben automatizálás vagy digitalizálás jellegű fejlesztést tervez végrehajtani.

Képek: OnRobot

Kiemelt Partnereink