Gyártósor Technológiai szempontból nem vízválasztó a digitalizáció

Technológiai szempontból nem vízválasztó a digitalizáció

autopro.hu/P.B. | 2021.08.18 10:17

Technológiai szempontból nem vízválasztó a digitalizáció

Fotó: Siemens Press

Ha pusztán a technológiai hátterét nézzük az Ipar 4.0-ás újításoknak, akkor valójában nincs szó akkor vízválasztóról, ami megreformálta volna a világot – természetesen ettől még maga a digitalizáció óriási vívmánynak számít.

Hirdetés

Mathias Albrecht, a Siemens PC-alapú automatizációs részlegének globális marketing igazgatója a Manufacturing Global című lapnak adott betekintést az automatizáció jövőjéről, illetve beszélt arról is, hogy technológiai szemmel nézve miért nem olyan nagy változás a digitalizáció.

Az automatizálási szakértők és a mérnökök már régóta használnak olyan technológiákat, amelyek lehetővé teszik az összekapcsolt világot - mondja Albrecht. Sőt, hozzátette, hogy a gépek a huszadik század eleje óta képesek információcserére, még akkor is, ha eleinte csak kábelcsatlakozások segítségével voltak erre képesek.

A telemetria születése

Albrecht kiemeli, hogy az 1920-as évek végére a rádióhullámokon keresztül a mért értékeket fizikailag különálló egységekbe lehetett továbbítani, amit ő a telemetria születéseként határoz meg. Telemetria nélkül az olyan mai vívmányok sem léteznének, mint az IoT.

Egy nagyot ugorva az időben, már több mint húsz évvel ezelőtt született meg a Message Queuing Telemetry Transport (MQTT) SCADA protokoll, aminek a célja az volt, hogy műholdas és szárazföldi hálózatokon keresztüli adatátvitelt használjon a sivatagi, felügyelet nélkül maradt olajkutak megfigyelésére.

Ennek a protokollnak olyan eredménye született, ami messze túlmutat a közvetlen pont-pont kapcsolaton, és elválasztja az adatgyártókat az adatok felhasználójától -mondta Albrecht. Ez a protokoll nagyon különböző adattípusok továbbítását tette lehetővé, valamint ennek köszönhető a megszakadt kapcsolatok helyreállítása adatvesztés nélkül – tette hozzá.

Nem mai találmány a felhő

Az adatok tehát már 1999-ben lebegtek a „felhőben”, jóval azelőtt, hogy a „felhő” divatos szóvá vált volna – magyarázza a szakértő. Hozzátette, hogy a vállalatok akkor profitálnak ebből a technológiából, ha a működésük része a Big Data, az IoT avgy éppen a valós idejű adatelemzés.

Az utat már kikövezték, a projektek további szoftverlicencek vagy speciális hardverek nélkül léphetnek a felhőbe - kommentálta Albrecht a helyzetet.

Megoldás a Siemens-től

A Siemens SIMATIC S7 vezérlőcsaládjának MQTT könyvtára rendelkezik egy MQTT kliens funkcióval. Az S7 CPU ezt használja a folyamatadatok hozzáférhetővé tételéhez például az AWS vagy az Azure számára a felhőben.

Az információkat ezután további rendszerekhez továbbítják, például alkalmazásokra, elemzőeszközökre és termelésirányítási rendszerekre.

Kiemelt Partnereink