Gyártósor Szórakoztatni is jól tudnak az ipari robotok

Szórakoztatni is jól tudnak az ipari robotok

Pörge Béla | 2023.07.30 16:22

Szórakoztatni is jól tudnak az ipari robotok

Fotó: Youtube/Legoland

Közhely, hogy a robotok széles körbe, szinte bármire használhatók. Arra azonban talán kevesen gondolnak, hogy az ipari robotok még a vidámparkokban, a szórakoztatás területén is jól elboldogulnak.

Hirdetés

A robotok széleskörű felhasználásáról szóló tavalyi cikkünket azzal vezettük fel, hogy a robotok mind a gyártásban, mind azon kívül számos olyan tevékenységet is végeznek, amik esetében ritkán kerülnek említésre – most az utóbbi esetre koncentrálunk, amikor a gyártáson kívül találkozhatunk ipari robottal.

A robotikai vállalatok között akad néhány olyan óriás, akit vélhetően senkinek sem kell bemutatni. Ilyen a KUKA is, mely hegesztéssel és vágással kezdte pályafutását, később a szemétszállító autóival vált világhírűvé (lásd kukásautó), majd az automatizálás egyik éllovasává fejlődött. Ma a világszerte mintegy 14 ezer embert foglalkoztató KUKA évi mintegy 3,3 milliárd euró árbevételt termel a többek között az autóipar, az elektronikai szektor, a műanyagipar és az egészségügyi szektornak értékesített berendezésekből.

A KUKA a fentieken túl még a szórakoztatóiparba is szállít robotot. Többek között a bajorországi Legoland Deutschland vidámparkban is a KUKA szolgáltatja az egyik az egyik attrakciót.

A fejünk tetejére állít a KUKA-robot

A günzburgi Legoland négy hullámvasúttal, és kéttucat egyéb attrakcióval várja a látogatóit. Utóbbiak egyike a Power Builder nevű eszköz, ami 2004 óta szórakoztatja a park vendégeit. A Power Bulid egy átalakított ipari robot a KUKA-tól. Az eszközön a látogató maga döntheti el, milyen látványosan örvénylik a levegőben – öt nehézségi szint közül lehet választani, és megtapasztalni a vad fordulatokat, gyors hurkokat és váratlan forgó mozgásokat.

A KUKA szerint a robot könnyűsége és gyors mozgása teszi lehetővé, hogy akár szórakozásra használják őket. A Legoland számára átalakított ipari robotokat a járműgyártásban, az élelmiszeriparban és az egészségügyben is használják.

Akár otthon is kipróbálható

KUKA Coaster néven a vállalat akár bérbe is ad egy hasonló ipari robotot, pontosabban egy mobil mozgójátékot, amit a KUKA személyzete a helyszínen felépít a megrendelők számára. Hasonlóan például a németországi Legolandhez, a mozgójáték is több fokozatba kapcsolható, így akár gyermekek számára is biztonságos szórakozást nyújt, de a komolyabb adrenalinlöketre vágyó felnőttek sem csalódnak benne.

A játék alapját egy KR C4 robotvezérlő és maga a robot adja. Használata engedélyhez kötött, helyigénye védőkerítéssel együtt 14*14*7 méter.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink