Gyártósor Szimulátorok forradalmasítják a hegesztőképzést

Szimulátorok forradalmasítják a hegesztőképzést

autopro.hu/V.M. | 2022.06.01 04:20

Szimulátorok forradalmasítják a hegesztőképzést

Fotó: Pixabay

2021-ben a virtuális és kiterjesztett valóságon alapuló technológiák globális piaca megközelítőleg 17 milliárd dollár volt, 2028-ra pedig túl fogja szárnyalni a 105 milliárd dollárt. A növekedés hátterében a technológiák széles körben implementálása fog állni, a területek egyike pedig a jövő hegesztőinek képzése, ami szimulátorok segítségével nem csupán hatékonyabbá, de biztonságosabbá és olcsóbbá is tehető.

Hirdetés

A megfelelő hegesztő kiválasztása nehéz feladat elé állíthatja a munkáltatókat. Ennek egyik oka, hogy a jelöltek képességeinek pontos mérése sok időt emészt fel, különösen számos jelentkező esetén.

Továbbá a tudásfelmérés gyakran valódi hegesztési feladatok elvégzését is megköveteli, ami nem csak veszélyt hordoz magában, de további erőforrások, így hegesztési gáz és idő felhasználásával is jár.

Ennek tetejében, ha meg is van kit választanak, az új munkatárnak képzésre lehet szüksége a tapasztaltságának függvényében. Ez pénzbe és időbe kerül, miközben a biztonsági és egészségvédelmi szempontok sem hagyhatóak figyelmen kívül. A magas kockázati szint a képzési folyamatot el is nyújthatja, ami egy újabb probléma, figyelembe véve, hogy hiány van hegesztőkből.

A szimulátorokban rejlik a megoldás

A kihívások kezelésére nyújtanak eszközt a hegesztőszimulációs rendszerek, melyek között virtuális valóságon (VR-on), illetve a valós fizikai térre digitális elemeket vetítő kiterjesztett valóságon (AR-on) alapuló megoldások egyaránt vannak. Ezek lehetővé teszik a munkavégzési körülmények replikálását biztonságos, digitális módon, párhuzamosan lehetővé téve a jelentkezők vizsgálatának, valamint a képzésnek hatékonyabbá, tehát gyorsabbá tételét.

A Manufacturing Tomorrow cikke szerint az akár átmeneti előfizetéses formában is hozzáférhető hegesztőszimulátorok a képzési időt 51 százalékkal csökkentik a tradicionális képzéshez viszonyítva. Továbbá a szimulátorok alkalmazásával a balesetek számában 84 százalékos csökkenést mértek, ami nem is csoda azt tekintve, hogy gyakran ideges és tapasztalatlan munkatársaknak kell új, komplex képességeket elsajátítania.

Mindezen felül, a szimulátorokkal elérhető kockázatcsökkenés, időmegtakarítás, és az, hogy nem kell egy valódi munkaállomást fenntartani képzési célra, végső soron költségmegtakarítást is jelent.

Biztosabb tudás

Nem mellékes, hogy a szimulációk alkalmazásával a tanulók könnyedén megismételhetik a nehezebb feladatokat, ezáltal nagyobb értékű tudásra téve szert a képzés során, és lehetővé téve a valós munka magasabb színvonalon végzését.

Mindazonáltal a szimulációk nem jelentenek teljes körű megoldást. Célszerű őket a tradicionális képzési módszerekkel kombinálva használni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink