Gyártósor Szimuláció segíti a műanyagok újrahasznosítását

Szimuláció segíti a műanyagok újrahasznosítását

autopro.hu/V.M. | 2021.12.06 16:23

Szimuláció segíti a műanyagok újrahasznosítását

Fotó: Hexagon Manufacturing Intelligence

Sok iparág, köztük az autóipar zöldítését is támogatná az újrahasznosított műanyagok alkalmazása, amit azonban akadályoz azok inkonzisztens teljesítménye. A Domo Chemicals a legmagasabb követelményeknek is megfelelő saját fejlesztésű poliamidokkal, illetve egy szimulációs platformmal törekszik segíteni az újrahasznosított műanyagok terjedését.

Hirdetés

A német vállalat Techyl 4Earth, újrahasznosított poliamidokból álló termékcsaládjának anyagai az új gyártású poliamidokhoz hasonló teljesítményt nyújtanak, ezzel megnyitva az utat a környezetbarát műanyagok új területeken való alkalmazása előtt.

Az autógyártók keresik annak lehetőségeit, hogy környezetbarát poliamidokat használjanak, előbb azonban meg kell győződniük arról, hogy az új anyagok megfelelő teljesítményt nyújtanak. A Domo ennek érdekében kínálja az MMI Techyl Design szimulációs programját, amivel a mérnökök megvizsgálhatják, hogy a környezetbarát anyagokból fröccsöntéssel készült alkatrészek valós viszonyok között hogyan is viselkednének.

A Hexagon által kifejlesztett Digimat anyagmodellezési szoftveren alapuló szimulációs program a Domo saját méréseit felhasználva modellezi a különböző anyagok viselkedését eltérő applikációkban.

A részletes információkban a kulcs

Ahhoz, hogy minél szélesebb körben lehessen alkalmazni egy anyagot, minél több, annak viselkedését leíró modellre van szükség. A Domo csak a Techyl 4Earth poliamidokhoz nem kevesebb mint 700 modellt készített, melyeket a mérnökök átemelhetnek a sztenderd tervezőprogramjaikba. A modellek segítségével a mérnökök számos különböző szimulációt végezhetnek, ideértve azokat, amik a meghibásodáshoz vezető terhelés, a vibráció vagy a keltett hanghatás megállapítására irányulnak.

„Ha az anyagviselkedési modellek túl egyszerűek, túl kevés az adat, és az eltántorítja az OEM-eket a technológia használatától” – idézi a Domo Chemicals szimulációs modell adatbázis menedzserét, Alexandre Chatelaint a Plastics Today. „Ezért kínálunk prediktív modelleket… Ezáltal nagyobb bizalmat generálunk, és a polimereket olyan területeken használhatják, ahol tradicionálisan fontolóra sem veszik őket.”

A Domo a műanyagipar egyik legnagyobb anyagmodell-adatbázisát alkotta meg. A több mint 42 ezer fájlból álló adatbázis több mint ötven poliamidot fed le, azok statikus és dinamikus paramétereit is tartalmazva.

A környezetbarát poliamidok fejlesztése fontos részét alkotja a Domo fenntarthatósági stratégiájának. A vállalat elkötelezett a fenntartható termékek kínálatának növelése mellett, valamint, hogy termékei karbonlábnyomát ötödével csökkentse.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink