Gyártósor Sok érv szól a kobotok mellett a gépgyártásban

Sok érv szól a kobotok mellett a gépgyártásban

autopro.hu/V.M. | 2022.02.19 16:17

Sok érv szól a kobotok mellett a gépgyártásban

Fotó: KUKA

A közvetlenül az ember melletti munkára tervezett kollaboratív robotok számos olyan előnyt nyújtanak, amiért a gépgyártással és fémmegmunkálással foglalkozó cégeknek érdemes megfontolni alkalmazásukat.

Hirdetés

A gyártásirányítási szoftverplatformot fejlesztő Plex legfrissebb felmérése szerint a nagy gyártóvállalatok 16 százaléka használ kollaboratív robotokat, míg a kis- és közepes vállalkozások esetében ez az arány csak négy százalék. Ugyanakkor a gyártással foglalkozó cégek 98,6 százaléka kkv az Egyesült Államokban, és hasonló arány lehet igaz az egész világra.

A kisebb cégeket nagy változékonyságú, kis szériás termelés jellemzi, ezért az itt működő robotoknak rugalmasnak kell lenniük, hogy a különböző feladatokat kevés előkészítéssel végezhessék el. A feladatok közti váltás más mozdulatok végzését, tehát átprogramozást, illetve a végszerszámok cseréjét követelheti meg, melyek gyors elvégezhetősége fontos elvárás.

Az ipari robotok azonban jellemzően nem elégítik ki ezen igényeket, és ez meglátszik a robotok elterjedtségén is. Az autóipar – amit alacsony változékonyságú, nagy szériás termelés jellemez – rendelkezik a legnagyobb robotizáltsággal: tízezer dolgozóra 1300 robot jut. Az autóiparon kívül viszont tízezer munkavállalóra kevesebb mint tíz robot jut csak.

Ennek oka egyrészt a robotok sok időt igénylő átállítása, másrészt az ember és a gép közti minimális távolság meglétének szükségessége, aminek biztosítása sok kisebb vállalkozásnál nem megoldható. Az utóbbi problémára azonban megoldást jelentenek a kollaboratív robotok, melyek egy ember közelségét érzékelve maguktól leállnak.

Megoldás az új kihívásokra

A robotok növekvő népszerűségét a gépgyártásban és fémmegmunkálásban tevékenykedő vállalatok körében több tényező is magyarázza a #HowToRobot cikke szerint. Az első a munkaerőhiány, illetve a bérköltségek ebből eredő növekedése. A második a nyereségesség romlása, mely folyamat a termelékenység növelését követeli meg. A harmadik ok, hogy egyre többféle terméket kell készíteni, miközben a megrendelők egyre rövidebb átfutási időt várnak el.

A kobotok több olyan előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek, melyek alkalmassá teszik őket az új követelményeknek való megfelelésnek. Az első a sokoldalúság, ami egyrészt az általuk elvégezhető sokféle feladatból, másrészt a nagy mozgási szabadságból adódik. A fémmegmunkálásban és a gépgyártásban a kobotokat számos feladatra használhatják, ilyen például a gépkiszolgálás, a hegesztés, a csiszolás, a marás, a festés és a csomagolás. Emellett a legtöbb CNC gép csak három-négy mozgási szabadságfokkal rendelkezik, míg a kobot karok jellemzően hattal. Ez azt jelenti, hogy komplexebb mozgások és műveletek végzésére képesek.

A második, kobotok mellett szóló érv a gyors beállíthatóság. A kis cégek általában nem rendelkeznek a robotok beprogramozásához szükséges tudással, ám a kobotok programozását ma már a laikusok is gyorsan elsajátíthatják. Az egyik, ezt lehetővé tevő megoldás a robot betanítása a robotkar kézi mozgatásával.

Szintén a kobotok mellett szól a mobilitás. A robotokat könnyedén lehet mozgatni a munkaállomások között, melyeknél más-más feladatokat végezhetnek. A robotkarok akár egy mobil platformra is telepíthetőek, bár ezek a platformok lehetséges, hogy nem elég erősek a gépgyártási feladatok során fellépő megterhelések elviselésére. Ekkor a megoldás a dokkolóállomások telepítése, melyekhez csatlakoztatva a robot már stabilan rögzíthető.

Ezenfelül kobotok többsége sokkal nagyobb méretű munkadarabokon is dolgozhat, mint a CNC berendezések. Ez azt jelenti, hogy a cég olyan megrendeléseket is elvállalhat, amilyeneket korábban nem tudott.

Nem szabad megfeledkezni a robotok egyik leggyakrabban említett előnyéről sem, ami az emberi munkaerő kiváltása a repetitív, alacsony hozzáadott értékű feladatok esetében. Ilyen például a CNC gépek kézi kiszolgálása vagy a kész termékek dobozokba helyezése. Ezen műveletek kobotokkal végeztetése nem csupán értékesebb feladatokra szabadítja fel a dolgozókat, de az ismétlődő mozdulatokból adódó sérülésektől is megvédi őket.

Ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy a kobotok nem minden esetben érnek fel a CNC berendezésekhez pontosság terén, illetve az acél és a titán alkatrészek megmunkálása is túl nagy megterhelést jelenthet. A másik oldalon azonban, a követelmények függvényében a robotkar megfelelő lehet a kevésbé kemény fémek, mint az alumínium megmunkálásához.

Nem kell az árcédula miatt aggódni

A kobotok tehát számos előnnyel rendelkeznek, és mostanra az áruk is sokat csökkent, minden eddiginél elérhetőbbé téve azokat. Emellett mára megjelent a robot, mint szolgáltatás (Robots-as-a-Service) konstrukció is, aminek keretében a vállalatok előfizetésszerűen alkalmazhatják azokat.

A gépi tanulásnak hála a kobotok az idő múlásával – ellentétben a CNC gépekkel – egyre potensebbé válhatnak, anélkül, hogy a fizetendő díj azzal párhuzamosan változna.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink