Gyártósor Robotokba is új életet lehel a Renault

Robotokba is új életet lehel a Renault

autopro.hu/V.M. | 2022.07.25 04:19

Robotokba is új életet lehel a Renault

Fotó: Renault Newsroom

A Renault franciaországi Flins-ben található gyárát 2020 végétől a körkörös gazdaság jegyében fokozatosan használt autók felújítására állítják át. Ma már a létesítményben azonban nem csak négykerekűeknek adják vissza újkori állapotukat, hanem egy elkülönített műhelyben a vállalatcsoport egységeiből kikerült ipari robotoknak is.

Hirdetés

A robotok felújítására szolgáló műhelyben jelenleg a Renault Sandouville-ben, Maubeuge-ben és Douai településén lévő gyáraiból származó robotok várnak átvizsgálásra. Korábban, csakúgy, mint a Renault Csoport többi üzemének, az előző háromnak is önállóan kellett gondoskodnia a robotok felújításáról, a centralizálás azonban most lehetővé teszi a feladat hatékonyabb elvégzését.

A 2023-ban létszámban megduplázódó műszaki csapat először megtisztítja a beérkező robotokat, azután átvizsgálják azokat, majd elvégzik a szükséges javításokat, például egy elektronikai lapka, egy motor vagy egy ízület cseréjét. Egy ilyen műveletsor körülbelül negyven órát emészt fel robotonként.

A műhely 2021-ben kezdte meg működését, akkor a maubeuge-i üzemből oda szállított robotokon dolgozva. A Korábban az előző generációs Kangoo gyártását végző hegesztő és anyagmozgató robotkarokat a felújításuk után Douai-ban, a Renault Megane E-Tech Electric gyártósorába fogják beilleszteni.

A robotok felújítása lehetővé teszi a Renault-nak a beruházási költségek csökkentését, miközben az új beruházásokhoz a robotok biztosítása is gyorsabbá válik.

Fotó: Renault Newsroom

Sokrétű szerep

A flins-i üzem robotfelújítási csapata nem csupán a gépek szereléséről gondoskodik. Központi szerepet tölt be a Renault Csoport üzemeinek igényfelmérésében, majd a robotok aszerinti szétosztásában is.

Visszatérve az irodából a műhelybe, a technikusok a robotokat először is letisztítják, leengedik belőlük az üzemi folyadékokat, kicserélik az elhasználódott alkatrészeket, frissítik a szoftveres rendszert, majd tesztelik a robotok képességeit mielőtt végül előkészítenék őket az elszállításra.

Nagy siker, közelgő bővülés

Az alig egy éve indult robotfelújító műhely szolgáltatásai iránt nagy igény mutatkozik, éppen ezért most júliusban kibővítik kapacitása növelése érdekében.

2023-ban csak a Renault ElectriCity, a gyártó franciaországi elektromosautó-gyártó komplexuma számára több mint 170 robotot fognak Flins-ben felújítani. A várakozások szerint a robotikai műhely évi 3 millió euró megtakarítást fog hozni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink