Gyártósor Restart COVID után: Ipar 4.0-val hatékonyabb és rugalmasabb gyártás érhető el

Restart COVID után: Ipar 4.0-val hatékonyabb és rugalmasabb gyártás érhető el

autopro.hu | 2021.06.15 13:18

Restart COVID után: Ipar 4.0-val hatékonyabb és rugalmasabb gyártás érhető el

Fotó: Bosch Rexroth

Az Ipar 4.0-s technológiák már a világjárvány megjelenése előtt jelentősen átalakították a gyártási folyamatokat. A hálózatba kapcsolt gépekkel és gyártóberendezésekkel, a hatalmas mennyiségű adatokból származó információk folyamatos monitorozásával és elemzésével, a digitalizációs és automatizálási megoldásokkal a gyártó vállalatok hatékonyabb termelést tudnak megvalósítani. A COVID-19 még inkább felélénkítette azt az igényt, hogy a gyártók és a hozzájuk kapcsolódó szállítói lánc a piac változásaira minél rugalmasabban és válságállóbban tudjon reagálni.

Hirdetés

Jóllehet a COVID kezdeti hatásai lassan már lecsengenek, a világ országainak nagy részében még mindig súlyos szállítási és anyaghiánnyal küzdenek a vállalatok. A McKinsey közelmúltbeli, az ázsiai gyártói piacra vonatkozó felmérésében a következő három leggyakoribb problémát jelölték meg a válaszadók:

  • 45 százalékuk az anyaghiányt
  • 41 százalékuk a kereslet drasztikus csökkenését
  • míg 30 százalékuk a munkavállalók lezárások miatti elérhetetlenségét adta meg legnagyobb korlátozó tényezőként.

A fejlett gyártási technológiák: a digitalizáció, az automatizálás és az Ipar 4.0-s megoldások felgyorsították a folyamatokat és a reakcióidőt, legyen szó a termelés hatékonyságáról vagy akár a személyre szabható termékekről. A gyártógépekről és -berendezésekről, valamint a legyártott termékekről rengeteg adat áll rendelkezésre.

Adatalapú döntéshozatal: adatgyűjtéssel és -elemzéssel nemcsak az ipari nagyvállalatok, hanem a kkv szektor is ellenállóbbá teheti gyártási folyamatait a piaci változásokkal szemben. A szenzorokkal ellátott gépeknek köszönhetően ugyanis vizualizálhatók az adatok. A látható, azaz a berendezésekből kinyert információkkal a döntések tudatosak és megalapozottak lehetnek. A Rexroth adatgyűjtő szoftvereivel és eszközeivel, mint például a ConnectivityKit, az IoT Gateway vagy ODiN (Online Diagnostics Network) kimutathatók az elvárt értékektől való eltérések. Míg az első kettő esetben az előre megadott küszöbértékeknél küld riasztást a rendszer, addig az utóbbinál az adatok értelmezésében már egy mesterséges intelligencia is segíti a felhasználót. Mindezzel elérhető közelségbe kerül a megelőző karbantartás, amivel nagymértékben javítható a gépek energiahatékony működése és emellett növelhető az élettartam is. Ráadásul ezek a szoftverek és eszközök nemcsak új gépeknél, hanem meglévő berendezések esetében is bevethetők.

Egyre nő a kollaboratív robotok szerepe

A keresleti kilengésekre történő gyors reagálás, a munkaerő világjárvány miatt bekövetkezett hirtelen korlátozottsága arra sarkalja a világ gyártóit, hogy az erőforrásokat minél inkább kihasználják, így például az emberekkel együttműködő és az intralogisztikai robotok szerepe is megnövekedett. A Rexroth APAS kollaboratív robotcsaládja a világon egyedülálló módon érintésmentes technológiával rendelkezik. A robotoknak olyan különlegesen kialakított, kapacitív érzékelőfelülete van, ami kulcsfontosságú az ember és robot biztonságos együttműködésének összehangolásában.

Fotó: Bosch Rexroth

A robot számos munkafolyamatot támogathat, akár közvetlenül az operátor mellől is. Ugyanakkor arra is képes, hogy nagy pontossággal és önállóan végezzen el monoton vagy nem ergonomikus feladatokat.

Az Active Shuttle intralogisztikai robot könnyen, átalakítás nélkül illeszthető a meglévő gyártás infrastruktúrájához. Automatizálhatóvá teszi a gépek kiszolgálását és a késztermékek elszállítását. Az eszköz rendkívül rugalmas és segítségével megbízható módon szállíthatók a KLT tárolódobozok, hiszen több koncepció megvalósítására is képes, a ciklikustól az igény alapú szállításig.

A digitalizáció kerül fókuszba

A piacok volatilitása, azaz nagyfokú változékonysága és az azokra történő gyors reagálás már a pandémia előtt is jelentősen, ha nem a legnagyobb mértékben befolyásolta a gyártói környezetet és az ahhoz kapcsolódó ellátási láncok működését. Azok a vállalatok, amelyek már a világjárvány megjelenése előtt az Ipar 4.0-s megoldásokat és a digitális technológiákat használták, sokkal válságállóbbnak bizonyultak. A felmérés szerint a tendenciát a pandémia csak felerősítette: a válaszadók 91 százaléka az ellátási lánc rugalmasságára, míg a gyártó vállalatok 90 százaléka a digitalizációra helyezi a hangsúlyt a jövőben.

A Bosch Rexroth Ipar 4.0 TechTalk előadásán Rehák Bálint, a Bosch Rexroth Ipar 4.0 üzletfejlesztésért felelős csapatvezetője és Masa Attila, a Robot-X fejlesztésvezetője kalauzolnak el bennünket az Ipar 4.0 világába, egyúttal számos ötletet kaphatunk a COVID-19 utáni restartra. Regisztráljon most és vegyen részt június 24-én a vállalat szakértőinek előadásán!

Kiemelt Partnereink