Gyártósor PMroboT: forradalmi fejlesztés az élhajlítás automatizálására

PMroboT: forradalmi fejlesztés az élhajlítás automatizálására

autopro.hu | 2023.04.03 16:17

PMroboT: forradalmi fejlesztés az élhajlítás automatizálására

Fotó: PMT

Termelésbővítés, termelékenység-növelés és hatékonyság-javítás: ezen kihívások hívták életre a PMT Szerszámgép Zrt. új fejlesztését, a PMroboT-ot, mely sokoldalú megoldást kínál a napjainkra jellemző munkaerőhiányra és a teljesítmény maximalizálására.

Hirdetés

Az ipari termelés technológiája az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, a hangsúly az olyan innovatív megoldásokra terelődött, mint az automatizáció és a robotika. A cég versenyképessége ezen az új területen is megmutatkozik, kifejlesztettek ugyanis egy saját robotos gyártócellát, amely az alkatrészkezelést és az élhajlító szerszámcserét is operátori beavatkozás nélkül, automatizáltan végzi. A rendszer nemzetközi szabadalommal védett megoldásokat is tartalmaz.

,,Az utóbbi években egyre több megkeresést kaptunk, ahol a vevő automatizált rendszer után érdeklődött. Ez az erősödő igény ösztönzött minket arra, hogy elkezdjük egy ilyen koncepció kifejlesztését” – mondta Pekárik János, a PMT Szerszámgép Zrt. műszaki tanácsadója.

„Sztenderd automatizált rendszereket ma a világon pár vezető élhajlítógép-gyártó cég készít, amelyek alapkoncepciójukban ugyan eltérnek egymástól, egy közös jellemzőjük mégis van, mégpedig a magas költségvonzat. Jelenleg mindenki a nagy, tömeggyártásra specializálódott cégek igényeire fejleszti a rendszereit, a PMroboT azonban a kis- és középvállalkozások részére is megfizethető alternatívát nyújt” – tette hozzá Pekárik János.

A részben vagy teljesen automatizált élhajlító gép esetében az alkatrészkezelést (alkatrészfelvétel, hajlítási lépések elvégzése, forgatás, alkatrészlerakás) és/vagy az élhajlító szerszámcserét kezelői beavatkozás nélkül, automatikusan végzi a rendszer.

A fejlesztés főbb paraméterei

Ma a piacon megtalálható élhajlító gépek esetében jellemzően két szerszámrögzítési rendszert használnak, az US (Amada-Promecam) és a WILA rendszereket. Az automatizált cellához a PMT munkatársai az US (Amada-Promecam) szerszámrendszert választották annak univerzalitása és árszintje miatt.

Ehhez kifejlesztettek egy egyedi grippert (robotos szerszámmegfogót), mely gyakorlatilag az összes US típusú szerszám megfogására alkalmas. Kialakították a gripper WILA szerszámok megfogására alkalmas változatát is, kedvezőbb árú alternatívát kínálva azoknak, akik ezt a rendszert kívánják használni. Használható továbbá kisszériás, csak egy gyártó által alkalmazott, valamint egyedi szerszámok megfogására és cseréjére is. A PMT gripperes megoldása világviszonylatban is újdonságnak számító technológia.

Fotó: PMT

A fejlesztés minimális átalakítást igényel a szerszámok gyártásakor, tehát csak kis mértékben növeli azok költségeit. Akár a meglévő szerszámkészlet is átalakítható robotos megfogásra.

A szükséges szerszám-átalakításokra és a gripperekre a PMT Szerszámgép Zrt. nemzetközi szabadalmi bejelentéssel rendelkezik.

Az automatizált cella univerzális, ugyanis 15 másodperc alatt átállítható automatizált üzemmódról hagyományos CNC élhajlító géppé, és vissza automatizált üzemmódra. Ennek előnye, hogy azon vállalkozásoknak, akik nem engedhetnek meg maguknak több gépberuházást, szükség esetén lehetőségük nyílik azon termékek gyártására is, amelyeket nem lehet (vagy túl költséges lenne) automatizált rendszerrel előállítani.

A fejlesztés moduláris felépítésű, a vevőnek nem szükséges egyszerre megvásárolnia a teljes rendszert, ugyanis a kiegészítő felszerelések később is integrálhatóak, illetve egyedileg a termékekre szabhatóak.

További bővítési lehetőségek:

  • Automatizált szerszámcserélő rendszer (gripper, szerszámtár, robotos cserélésre alkalmas szerszámrögzítő rendszer)
  • Alkatrész-pozícionáló és -fordító, egyedileg kialakítva a gyártmányokhoz
  • Aktív lemezvastagságmérő
  • Alapanyag-tároló és -pozícionáló
  • Késztermék csúszda
  • Késztermék-tároló rendszerek
  • Egyedi igény szerinti kiegészítők

A fejlesztés iparágak változatos körének képes hatékony megoldást szállítani, legyen szó gép- vagy műszergyártásról, alkatrészgyártásról vagy lemezmegmunkálásról. A megoldás egyaránt alkalmas kisebb méretű, nagyobb darabszámú alkatrészek gyártásához, közepes szériákhoz vagy gyakori szerszámcserét igénylő feladatok hatékony kivitelezéséhez.

Találkozzon a PMT Szerszámgép Zrt.-vel és ismerje meg egyedülálló fejlesztésüket 2023. május 16-19. között a 10. Ipar Napjai kiállításon a Hungexpo-n, az A pavilon 203C standon!

A PMT Szerszámgép Zrt. több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a magyarországi lemeziparban. Fő profiljuk a világ élvonalába tartozó lemezmegmunkáló és alakító gépek gyártóinak hazai képviselete, az általuk gyártott gépek kereskedelme és az ehhez kapcsolódó teljes körű és személyre szabott szervizszolgáltatása.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink