Gyártósor Öngondoskodó robotokon dolgozik a robotika sztárja

Öngondoskodó robotokon dolgozik a robotika sztárja

autopro.hu/P.B. | 2024.01.13 08:16

Öngondoskodó robotokon dolgozik a robotika sztárja

Fotó: Boston Dynamics

A robotok fizikai képességeinek fejlődésére számos példát láthattunk az elmúlt években, ezek közül az egyik legismertebb talán Spot, a robotkutya, amit a Hyundai által felvásárolt Boston Dynamics fejlesztett ki.

Hirdetés

A Boston Dynamics alapítója, Marc Raibert Spot egyik ötletgazdájának is tekinthető. A szakember a robotika egyik legismertebb arca a táncoló robotoknak hála – Raibert ma egy saját intézetet vezet, aminek célja, hogy függetlenebbé tegye a robotokat az emberektől. Más szóval a robotok intelligenciáját szeretné javítani a fizikai képességek helyett.

Raibert a Wirednek adott interjút a témában. Elmondta, hogy egyelőre nincs miért félni a robotoktól, azok ugyanis emberi segítség nélkül alig tudnak valamit megcsinálni, hiába jók a fizikai képességeik – azaz képesek mászni, megfogni tárgyakat. A 2023-ban alapított és a Hyundai által támogatott intézet célja minél függetlenebbé tenni a robotokat az emberektől.

Nagy szerepe van a mesterséges intelligenciának

Az interjú elején felmerül a ChatGPT, és az ahhoz hasonló modellek alkalmazása a robotikában. Nyelvi modelleket nem használnak, ugyanakkor ahhoz nagyon hasonló elvi alapokon működik a robotok tanítása: különböző szimulációk során annyi mozgást tanulnak meg a robotok, hogy kisebb akadályokat gond nélkül vesznek, emberi segítség nélkül is, amikor például közlekedniük kell.

A nyelvi modelleket Raibert a gyerekek beszédtanulásához hasonlította, kiemelve, mennyivel könnyebben végzik el ezt a feladatot, mint a robotok, miközben ugyanúgy „csak” egy hatalmas adatbázis áll a rendelkezésükre. A kognitív képességekben tehát még van mit bepótolnia a technológiának.

Hol kellenek leginkább a robotok?

Ha erre általánosságban akarunk választ adni, akkor ott, ahol a leginkább szükség van munkaerőre. Raibert a raktározást emelte ki, ez egy olyan terület, ahol globális szinten kihívást jelent emberi munkaerőt találni, ugyanakkor egyre több feladatra betaníthatók a robotok, akik elvégzik a szükséges munkát. A legtöbb fejlesztést ez a terület öleli fel.

Emellett az intézet egyik komoly projektje egy olyan robot megalkotása, ami képes önmaga megszerelni egy biciklit – itt még az út elején jár a cég.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink