Gyártósor Olcsóbban is lehet az automatizálni

Olcsóbban is lehet az automatizálni

autopro.hu/V.M. | 2023.01.08 04:17

Olcsóbban is lehet az automatizálni

Fotó: Universal Robots

Az automatizálás általános téma a gyártó cégek körében, és köztudottan komoly előnyöket tartogat, például a termelékenység terén. Azonban nem olcsó mulatság, ami különösen a mostani nehéz gazdasági helyzetben sokakat elriaszthat a befektetéstől. Néhány egyszerű elv betartásával viszont csökkenthetőek a költségek, sőt, még a projekt sikerességének esélye is növelhető.

Hirdetés

A #HowToRobot cikkében összegyűjtötték azt az öt elvet, melyek betartásával az automatizálás költsége és kockázata csökkenthető. Ezeket betartani nem nehéz, a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy sok cég nem tartja magát hozzájuk.

Kezdjük a könnyűvel!

Mára az automatizálás és a robotizálás szinte bármilyen feladatnál szóba jövő megoldás. Ennek ellenére a legtöbb cégnél hiányzik egy tudatosan meghatározott séma az automatizálási lehetőségek feltárására.

Ez ahhoz vezet, hogy az automatizálás többé-kevésbé véletlenszerűen történik, jelentős költségek mellett és végül kudarcnak tekinthető végeredménnyel. Ennek azonban nem kellene így lennie, ugyanis az üzemek többségében számos manuális művelet van, ami automatizálásra kínálja magát. Ezek felmérésével ki lehet válogatni a gyors megtérüléssel és alacsony kockázattal automatizálhatókat.

Segít a verseny

Magától értetődőnek tűnhet ajánlatok kérése több beszállítótól, a gyakorlatban azonban mégis sok cég hagyja ki ezt a lépést, és inkább az első olyan beszállítónál maradnak, mely elfogadható megoldást kínál. A versenyeztetés azonban jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé, ezért mindenképpen érdemes élni vele.

A #HowToRobot saját kereskedelmi platformjának statisztikái szerint az automatizálási árajánlatok között 15-25 százalék eltérés van, annak ellenére, hogy a végeredmény ugyanaz. Ez jelentős potenciális megtakarítást enged feltételezni.

Bízzuk a kivitelezőre!

Az automatizálásba fektető cégeknél gyakori hiba, hogy túlzásba esnek az igényeik leírásakor. Konkrétabban nem a teljesítendő követelményekkel, hanem az azt szerintük kielégítő megoldások pontos paramétereivel (például méret, a robot és a gripper típusa) fordulnak a kivitelezőhöz. Ily módon nem tudnak a partnerük szakértelmére hagyatkozni, egyúttal átvállalják a felelősséget az esetleges kudarcért.

Éppen ezért a funkcionális követelményekre, például a várható termelési volumenre vagy a termékvariánsok számára és milyenségére, illetve a korlátozó tényezőkre, mint a rendelkezésre álló helyre kell koncentrálni. Ezáltal a kivitelező optimális megoldást kínálhat, amiért felelősséggel is tartozik.

Tájékozódni kell

Egy automatizálási beruházás csak akkor fogja a várt hozamokat nyújtani, ha a valóságot tükröző előfeltevésekre épül. Sokszor az automatizálásba nem pontos piaci ismeretekkel vágnak bele a cégek, és a fontos tényezők változása esetén kellemetlen meglepetésekkel találhatják szembe magukat.

Általában a költségek és árak, valamint a munkaerőigény pontos ismerete hiányzik. Lehet, hogy fizikai dolgozókra már nincs szükség a projekt megvalósulása után, de valakinek az új eszközöket is karban kell tartania. Ugyanakkor az is lehet, hogy némi manuális munkavégzésre az automatizálás után is szükség lesz.

A bizonytalanság csökkentésére kiváló megoldás külső tanácsadók alkalmazása.

Alternatív finanszírozási módok

Az automatizálási beruházások jellemzően 1-5 év között hozzák be árukat. A jelentős kezdeti befektetés tehát azt jelentheti, hogy a vállalatoknak éveket kell várniuk mielőtt pénzügyileg bármi hasznát élvezhetnék új eszközeiknek.

Éppen ezért megéri alternatív finanszírozási lehetőségeket keresni. Ezek egyike a lízing, ami lehetővé teszi az eszközök árának kiszámítható módon, havi részletekben megfizetését, elkerülve a rendkívül magas összegű kezdeti befektetést. Az automatizálási megoldások lízingelésére ugyan még nincs sok lehetőség, azok száma már növekedésben van.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink