Gyártósor Népszerűek az ellátásilánc-menedzsment szoftverek

Népszerűek az ellátásilánc-menedzsment szoftverek

autopro.hu/V.M. | 2022.02.17 10:21

Népszerűek az ellátásilánc-menedzsment szoftverek

Fotó: Twitter/SCMR

Az elmúlt két évben számtalan zavar terhelte az ellátási láncok működését. A hasonló zavarok elleni védekezés kulcsát sok vállalat látja a szoftverekben, melyek iránt mind a vállalatok, mind a befektetők részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Hirdetés

A koronavírus-járvány alatt sok vállalat találta meg a megoldást az ellátási problémák legalább egy részének kezelésére az ellátásilánc-menedzsment szoftverekben (SCM), melyek feladata a termékek mozgásának, illetve ahhoz kapcsolódóan az adatok és a pénz áramlásának nyomon követése. Ebbe a kategóriába több szoftvertípus is tartozik, köztük a vállalati erőforrás-tervező (ERP), a raktármenedzsment és a fuvartervező programok. Ezek az alkalmazások külön-külön vagy együttesen segítik a vállalatokat abban, hogy jó átlátást nyerjenek az ellátási láncokban zajló folyamatokról.

„Amit mindenki leginkább akar, az a mélyebb, a döntéshozatalt jobban támogató átláthatóság minél korábban” – fogalmazott Terri Hiskey, az Oracle SCM és termelési szoftverekért felelős alelnöke. Szerinte 2021 megmutatta, hogy még ha a vállalatok részletes információkkal is rendelkeztek az áruk áramlásáról, nem jutnak hozzájuk elég korán ahhoz, hogy azok alapján intézkedhessenek – például egy hajót egy kevésbé zsúfolt kikötőbe küldjenek.

A befektetők is szagot fogtak

Az ellátási zavarok hatására a végfelhasználókat a korábbinál jobban foglalkoztatja, hogy a megrendelt termékek pontosan hogyan is jutnak el hozzájuk. Az ellátási láncokra továbbá jobban figyelnek a befektetők is, akik az elmúlt két év hatására a logisztikai szoftvereket fejlesztő vállalatokba kezdtek fektetni.

A Wall Street Journal egy cikkében például azt írja: „A befektetők, köztük a nagy befektetési alapok óriási ütemben pumpálnak pénzt a logisztikai technológiába, ezzel felhajtva a digitális fókuszú cégek értékét.”

Az amerikai Gartner technológiai tanácsadó cég ellátási láncokkal foglalkozó vezető elemzője, Koray Köse szerint a vállalatok fele lát rá a Tier 1-es beszállítói 90 százalékának logisztikájára, az arányok pedig zuhanásszerűen csökkennek a Tier 2, 3 és alsóbb szinteken. „Ha megkérdezzük az ellátási lánc egyik cégét arról, hogy ismeri-e az adott beszállítót, 75 százalék az esély arra, hogy a válasz nem” – fogalmazott Köse a Logistics Management szakportálnak nyilatkozva.

Hogy az átláthatóságot javítsák, számos vállalat fejleszt logisztikai szoftvereket, melyek iránt most óriási kereslet mutatkozik Köse szerint. Ennek eredményeként 2025-re az ellátási láncok legalább fele rendelkezni fog egy megfelelő technológiával és szakembergárdával bíró kockázatkezelési funkcióval.

Sokrétű képességek

A technológiai tanácsadó Capgemini szállítási részlegének észak-amerikai alelnöke, Bill Brooks elmondta, hogy jelenleg sokan érdeklődnek az előrejelző analitikára képes mesterséges intelligencián, gépi tanuláson és más, fejlett technológiákon alapuló szoftveres megoldások iránt.

Ennek oka, hogy „a vállalatok felismerték annak fontosságát, hogy elemzői látásmóddal álljanak hozzá a világ történéseihez, hogy megjósolják mi fog történni legközelebb, és annak megfelelően intézkedjenek” – mondta el Brooks.

A vállalatok olyan rendszerekre vágynak, amikkel az alapadatokon kívül hangfelvételeket, e-maileket, a beszerzési történetet, illetve kimutatásokat is felhasználhatnak a döntéshozatalhoz. „A vállalatok jobb analitikára és előrejelzésre vágynak, mint amilyennel valaha is rendelkeztek a múltban” – mutatott rá Brooks.

A szoftverek fejlesztői válaszolnak ezekre az igényekre: olyan megoldásokat dolgoznak ki, melyek jól integrálhatóak más alkalmazásokkal, és egy központosítottabb adatmenedzsmentet tesznek lehetővé.

Míg azonban egyes vállalatok a már meglévő szoftveres rendszerek fejlesztésén gondolkoznak, mások még csak a papíralapú rendszerek szoftverekkel való leváltásán munkálkodnak. A papír kiváltása mögött a munkaerőhiány mellett a koronavírus-járvánnyal bevezetett távolságtartási szabályok állnak. Ez a váltás csakugyan növeli az SCM szoftverek iránti keresletet.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink