Gyártósor Nem várható zöld fordulat az iparban jövőre sem

Nem várható zöld fordulat az iparban jövőre sem

autopro.hu/P.B. | 2021.12.13 10:21

Nem várható zöld fordulat az iparban jövőre sem

Fotó: Pexels

Az Infosys Consulting gyártásért felelős európai vezetője, Kaspar Ludi prognózisa szerint még a környezettudatossággal komolyabban foglalkozó országokban sem várható zöld fordulat az iparban, globális szinten pedig végképp nem. Az Ipar 5.0 is csak egy vízió marad 2022 folyamán.

Hirdetés

Kaspar Ludi szerint ugyan egyértelmű, hogy 2022-ben is az egyik legmeghatározóbb téma a fenntarthatóság lesz, viszont a gyártásban, és egyáltalán az iparban nem várható zöld fordulat – még Európában sem, de az olyan országokban, mint Kína vagy India még várhatóan hosszú évekig nem számíthatunk ilyen változásokra.

Az Ipar 5.0 sem fog eljönni 2022-ben a szakember szerint – hiába használják a fenntarthatósággal összefüggésben ezt a terminust az Európai Unió egyes szervezetei.

Előbb használjuk ki az Ipar 4.0-át

Ludi úgy véli, hogy két okból sem érdemes még gyakorlati szinten az Ipar 5.0-ról beszélni. Először is a legtöbb vállalat még az Ipar 4.0-val kapcsolatos megoldásokat is csak emészti, és még csupán a kezdeti szintjén járunk a negyedik ipari forradalomnak.

Másodszor, mielőtt a gyártók bármiféle lépést tehetnének a mesterséges intelligencia vagy a robotika jelentős előnyeinek kihasználása érdekében, először teljes mértékben fel kell ismerniük és meg kell érteniük, hogyan kezelhetik és hasznosíthatják jobban adataikat, hogy azokat eszközzé alakítsák.

Mi lesz később, ha most is chiphiány van?

Érdekes kérdés, hogyan lehetne a fenntarthatóságot elérni az intelligens technológiával és az Ipar 5.0-val. Ahogyan Ludi is írja, még csak az okos eszközök forradalmának elején vagyunk, ám máris komoly válságot okoz a chiphiány. A félvezetők gyártásának felpörgetésére évekre lesz szükség, ráadásul sok esetben közel sem környezetbarát a chipek előállítása.

Honnan lesz elég nyersanyag a chipekhez? Hogyan bányásszák ki a chipek alapanyagait fenntartható módon? Kényes kérdések ezek, ami viszont biztos: az elkövetkező egy évben nem szabad a fenntarthatóság egyetlen dimenziójára – a technológiára – összpontosítani, mint csodaszerre.

Kreativitásra és szakképzett emberekre lesz szükség

A fentiek mutatják, hogy 2022-ben továbbra is központi kérdés lesz a kreativitás, a tehetség és a szakképzett munkaerő. Ezekre is szükség van ahhoz, hogy fenntartható technológiai megoldások szülessenek. A megnövekedett automatizálás ellenére a szakképzett kézi munka továbbra is nélkülözhetetlen – az Ipar 5.0 nem az emberi munka leváltásáról szól, hanem megszabadítja őket a monoton és nem kifizetődő feladatoktól, hogy több felügyeleti és elemzői szerepet töltsenek be a robotika és az automatizálás mellett - írja a Manufacturing Global hasábjain Kaspar Ludi.

A szakképzett munkaerő esetében a lényeg azonban nem az egyetemi végzettség s a papír megléte, hanem a gyakorlat. Negatív példaként Nagy-Britanniát, pozitívként Svájcot és Németországot említi a szerző.

Emellett a jövő – és így az új évé is – egyik, ha nem a legfontosabb területe az anyagtudomány lesz. A rendelkezésre álló nyersanyagok megfelelő használata, új anyagok előállítása – ezek jelentik az alapját a zöld mobilitásnak, különösen a repülés esetében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink