Gyártósor Nagy kihívást jelentenek a mikroméretű alkatrészek

Nagy kihívást jelentenek a mikroméretű alkatrészek

autopro.hu/V.M. | 2022.02.24 16:21

Nagy kihívást jelentenek a mikroméretű alkatrészek

Fotó: Aomi Precision

Az innovatív vágó és megmunkálást szolgáló megoldások a miniatűr alkatrészek készítésénél egyre bonyolultabb és egyre nagyobb pontosságot követelő geometriák kivitelezését teszik lehetővé. Ez azonban önmagában nem elég, ugyanis a trenddel a mérőeszközök fejlődésének is lépést kell tartania.

Hirdetés

A mikroméretű alkatrészek esetében már a kisméretű gyártási hibák is komoly problémaforrások lehetnek. Az ezeknek a komponenseknek a készítéséhez használt berendezések nem hétköznapi képességekkel rendelkeznek. Például alkalmasak 0,1 milliméter vastag falú termékek megmunkálására, 0,002 milliméter hibatoleranciájú alkatrészek készítésére, illetve lyukak +/- 5 mikronos (ezred milliméteres) méretpontossággal történő kifúrására.

A mikroméretű alkatrészek gyártásában a legkorszerűbb mérőeszközökkel szükséges dolgozni. Ez különösen igaz, amennyiben a komplex részegységet kritikus, hibát nem tűrő alkalmazásokra, például orvosi eszközök gyártására szánják.

Egyedi követelmények, egyedi eszközök

A precíziós megmunkálással foglalkozó cégek gyakran találkoznak olyan esetekkel, melyeknél a készítendő és az ahhoz illeszkedő másik részegység között gyakorlatilag nincs hézag – erre példa egy azonos átmérővel rendelkező tengely és az azt befogó lyuk. Ez azt jelenti, hogy a megmunkálási hibatűrés mindössze néhány mikron lehet.

Az ilyen pontosságú mérések végzésének egyik eszköze a levegő-mikrométer. A nagy tapasztalatot és pontos kalibrációt megkövetelő eszköz egy fix mennyiségű levegőt injektál be, majd a visszaáramló levegőmennyiséget elektromos jellé alakítja, ezzel mikron alatti pontosságú méréseket végezve. A berendezés az egyenességet, a párhuzamosságot és a kúpos felületek dőlési szögét is képes mérni. Hogy a mérés mindig azonos pontossággal történhessen, az eszközt egy állandóan 20 Celsius fokos teremben tartják.

A felületi érdesség vizsgálata csakugyan a szokásostól eltérő megoldást követel meg. A felületi érdesség mérése nem csupán a kész alkatrész minőségének szempontjából, de a megmunkáló-berendezés állapotának megállapítása okán is fontos, hiszen az érdesség változása utalhat a szerszám elkopottságára, nem megfelelő sebességére, illetve hőmérsékletére. Ugyanakkor a mikroméretű alkatrészeknél sokszor olyan kicsi lyukak vannak, melyekhez nem férnek hozzá a tradicionális érdességmérő eszközök, ezért érintésmentes technológiák alkalmazására van szükség.

Ezekre figyeljünk oda!

A precíziós megmunkálást végző cég kiválasztásánál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Magas minőségű mérőberendezések: egy minden igényt kielégíteni képes műhely többek között nagy pontosságú koordinátamérő-gépekkel, érintésmentes és optikai mérőberendezésekkel, valamint mérőszondákkal rendelkezik.
  • Hőszabályozott mérőhelyiség: a hőmérséklet hatással lehet a mérendő részegységek méretére, ahogyan a mérőeszközök pontosságára is. A mérések megismételhetőségének garantálása érdekében a vizsgálatokat egy állandó hőmérséklet-szabályozással rendelkező teremben szükséges végezni.
  • Minőségi sztenderdek: az engedélyek és a tanúsítványok egy újabb indikátorai lehetnek egy megbízható partnernek. Érdemes olyan céget keresni, ami rendelkezik az ISO 9001:2015 szabvány szerinti tanúsítvánnyal. Ezt azok a cégek kapják meg, melyek bizonyították, hogy képesek konzisztensen tartani magukat a szabályozási követelményekhez.

Összefoglalva: ha egy gyártó nem tudja megmérni az alkatrészt, akkor nem is tudja azt elkészíteni. Hogy a mikroméretű komponensek gyártásában megbízható partnerünk legyen, egy olyan céget érdemes választani, ami a legfejlettebb mérőeszközökkel rendelkezik – írja a Machine Design.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink