Gyártósor Mostantól még több célra használható a Horn marórendszere

Mostantól még több célra használható a Horn marórendszere

autopro.hu/V.M. | 2020.08.07 07:23

Mostantól még több célra használható a Horn marórendszere

Fotó: Horn

A többek között hosszeszterga- és horonymaró-szerszámokat gyártó Horn a DTM homlokmaró-rendszeréhez mostantól nem vaslapú fémek és műanyagok felületének tükrösítéséhez fejlesztett lapkákat is kínál. A DTS típusú, monokristályos gyémánttal (MCD) bevont lapkákkal gyakorlatilag tökéletes, egymikronos érdességű felületek érhetőek el.

Hirdetés

A DTM rendszerét olyan termékek felületeinek megmunkálásához fejlesztették, amiknél szigorú elvárásoknak kell megfelelni – ilyenek például a tükrök. A speciálisan a rendszerhez tervezett DTS típusú lapkák, az elősimításhoz használt lapkákkal együttesen nagy hatékonysággal és költséghatékonyan alkalmazhatóak. A tükrösítésre szolgáló szerszámokat általában egy forgácsoló élű lapkákkal szerelik, azok mellett viszont nagyolásra, valamint kiegyensúlyozásra szolgálók is találhatóak a marófejen. Az MCD vágóél 0.02 milliméterrel a síkból kiáll axiális irányban. Az ideális kialakításnak köszönhetően a PCD-bevonatú nagyoló lapkák mindig előbb érintkeznek a megmunkálandó felülettel, ami által az MCD-bevonatúak nem tudnak túlterhelődni és megsérülni.

A lapka fészkek egy megfelelő csavarhúzó segítségével tengelyirányban állíthatóak. Minden tízfoknyi forgatással 0,01 millimétert mozdul ki- vagy befele a fészek, ami azt jelenti, hogy a lapkák külön-külön, mikrométeres pontossággal állíthatóak. A marófejbe integrált, folyadékalapú hűtés a megfelelő hőmérséklet fenntartása mellett a hatékony forgácseltávolítást is lehetővé teszi. Az alumínium marófej a kisebb tömege által védi a maróorsót, emellett az acélból készülteknél kisebb energiafogyasztást produkál. A Horn egy rendkívül pontos kiegyensúlyozást lehetővé tevő készletet is kínál a marófejhez, amivel akár 5000 méter/perces vágási sebesség is elérhető, méghozzá csöndes működés mellett.

Fotó: Horn

Széles felhasználási lehetőségek

A tükrösítést széleskörűen használják, a szerszám- és öntőformagyártásban például az eljárás szükségtelenné teszi a polírozást, miközben a felület simaságát is növeli. Éppen ezért előszeretettel alkalmazzák olyan öntőformák gyártásában, melyek közvetlen befolyással vannak a segítségükkel előállított termékek alakjára. Ilyen termékek az átlátszó műanyagok, illetve a szeleptömítések is. Az MCD-vel bevont gömbmarók használati területeire a PET palackok öntőformáin kívül a csokoládék öntőformái is kiváló példával szolgálnak.

A németországi székhelyű Horn széles portfóliójában tükrösítésre fejlesztett, MCD-bevonatú esztergaszerszámok is megtalálhatóak.

Kiemelt Partnereink