Gyártósor Mit jelent valójában az agilis gyártás?

Mit jelent valójában az agilis gyártás?

autopro.hu/P.B. | 2021.06.11 04:20

Mit jelent valójában az agilis gyártás?

Fotó: Pexels

A koronavírus-járvány okozta válság következtében számos gyártó számára az agilitás nem a fejlődésről, hanem az eredmények megtartásáról vagy egyáltalán az életben maradásról szól. Éppen ezért érdemes megnézni, mit értünk agilitás alatt, amikor a gyártásról beszélünk.

Hirdetés

Az IndustryWeek cikke szerint könnyű azt mondani, hogy „agilisnak kell lenni”, az viszont már más kérdés, mit jelent ez a gyakorlatba átültetve. Talán meglepő, de a középiskolás fizikatankönyvekben rejlik a megoldás.

Az agilitás lényege, hogy minél gyorsabban és könnyebben reagáljon a kihívásokra az adott vállalat. A gyorsaság, avagy a sebesség definíciója ebben az esetben viszont nem szimplán a gyors haladás, hanem a fizika órákon megtanult kulcskifejezések: a sebességnek nemcsak mértéke, hanem iránya is van. Az agilis gyártók tehát gyorsan reagálnak és mozdulnak abba az irányba, amit éppen megkövetel a piac.

Agilitás és kompetencia

Ahhoz, hogy egy gyártó agilisan működjön, megfelelő kompetenciákra, azaz tudásra van szükség. Az alkalmazottaknak a beosztásuktól függetlenül tökéletesen tisztában kell lenniük a feladatukkal és a felelősségükkel a cégen belül. Egy kompetens szervezet folyamatosan tanul, gyűjti az ismereteket, amiket aztán a cég számára hasznos tudássá konvertál.

A kockázatokat is megfelelően kell kezelnie egy ilyen cégeknek, és felkészülni a hibákra még azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Az oktatás és a fejlesztés a napi rutin része ez agilis cégnél – véli az IndustryWeek.

Agilitás és eszközök

A megfelelő eszközök, képességek megléte az agilitással kapcsolatban főleg az adatelemzés és a döntéshozatal sebességénél fontos. A lényeg az analitikus szemlélet és a hosszú távú eseményeket figyelembe vevő döntések meghozatala.

Ehhez szükség van arra, hogy adott esetben az alacsonyabb szinteken dolgozók is be legyenek vonva a döntéshozatalba, hogy egy-egy döntést időben meghozassanak és ne kelljen várni.

Agilitás a folyamatokban

Egy gyár agilis működéséhez rengeteg jól megszervezett folyamatra van szükség, melyek lényegében mind az agilis működést szolgálják. Az erőforrásokat és a munkát megfelelően kell elosztani, az üzemeltetést jól kell megtervezni, a keresletet a lehető legpontosabban kell előrejelezni – ez mind-mind jól megszervezett folyamat, ideális esetben.

Önmagában nem elég jó a tervezés, ha nem kellőképp pontos minden folyamat, akkor könnyen elbukhatnak a kiváló tervekkel rendelkező gyártók is.

Agilitás és rendszer

Végezetül nagyon fontos szempont, hogy minden működjön rendben, alapvetően legyen rend a gyárban. Ha minden más stimmel, de káosz és szervezetlenség uralkodik az üzemben, akkor a működés nem lesz agilis, a válságra nem tud megfelelően reagálni az adott vállalat.

Kiemelt Partnereink