Gyártósor Mindenki veszít a túlzásba vitt értékteremtéssel

Mindenki veszít a túlzásba vitt értékteremtéssel

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.02 08:19

Mindenki veszít a túlzásba vitt értékteremtéssel

Fotó: Pixabay

A „gold-plating” fogalma, vagyis az olyan munkák vagy funkciók hozzáadása, amelyeket az ügyfél nem kért, már régóta ismerős a projektmenedzserek számára. A jelenség mind a gyártóvállalatoknak, mind az ügyfeleknek fejfájást és veszteséget tud okozni.

Hirdetés

A gold-plating egy része szándékos, amikor a termékekhez a tervezési szakaszban adnak hozzá funkciókat. Erre lehet példa a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer az autóban. A mai járművek olyanokat is figyelmeztethetnek, gyakran tévesen, akik évtizedek óta vezetnek, és soha nem okozott számukra gondot az autójuk megfelelő sávban tartása. Számukra az ilyen funkciók csak zavaró tényezők, melyektől inkább megszabadulnak egy kapcsoló megnyomásával.

Többet kapott mégis át lett verve

Az extrák kéretlenül beépítése odáig fajulhat, hogy az ügyfelek már nehezményezik, hogy olyan funkciókért kell fizetniük, amelyek nem jelentenek hozzáadott értéket. Ezen a ponton a vállalat megvizsgálhatja a versenytársak tevékenységét, akik más értéket kínálnak: azt adják az ügyfeleknek, amit akarnak, és nem többet. Ezután a megtakarítást a fontos helyekre irányíthatja.

Néhány évtizeddel ezelőtt egy nagy integrált acélipari vállalatnál Clevelandben általános gyakorlat volt, hogy a síkhengerelt acélt nagyobb vastagságúra marják, mint amekkorát a megrendelő kért. Más szóval, több acélt adtak a vevőnek, mint amennyiért fizetett. Ez nem azon a vágyon alapult, hogy örömet okozzanak a vevőnek a kapott extra értékért. Ez a gyakorlat azért volt, mert nem tudták tartani a vastagságra vonatkozó szoros tűréshatárokat, ezért gondoskodtak arról, hogy inkább legyen a termék túl vastag, mint túl vékony falú, így a vevő nem fogja visszautasítani.

A túltermelésről

A túltermelés az egyik legjelentősebb pazarlás, amelyet a gyártók maguknak okoznak. A túltermelésnek természetesen számos oka lehet, de az egyik leggyakoribb ok az, hogy nagy készleteket kell tartani, hogy a működési problémák ellenére is folyamatosan kiszolgálják a vevőket. Mint ilyen, a túltermelés egyfajta gold-plating.

Sok gyártó esetében, gyakori körülmény a késedelmes gyártás miatti gyorsított szállítás. A vásárló nem kérte a gyorsított szállítást, de a gyártónál történt eljárási mulasztások miatt mégis megkapta.

Ne tegyünk teljesíthetetlen ígéreteket!

A működési rugalmasság növelése természetesen lehetővé teheti a vállalat számára, hogy gyorsabban reagáljon, de a túl gyors reagálás feleslegesen növelheti a működési komplexitást.

„Egyik korábbi ügyfelem azt a szokást alakította ki, hogy igent mondott a hétfőn telefonáló ügyfeleknek, akik azt követelték, hogy a terméket kedden szállítsák el nekik. Hogy teljesítsék az ígéreteiket ezeknek a túlságosan igényes ügyfeleknek, az értékesítés a készterméket egyik megrendelésből a másikba helyezte át, ezzel garantálva a termékre régebb óta váró ügyfél késői kiszállítását, és káoszba taszítva a gyártási ütemtervét” – mondta el Rick Bohan, a Chagrin River Consulting tanácsadó cég munkatársa. „Nem volt mód arra, hogy a gyártási műveletek eléggé gyorssá váljanak ahhoz, hogy megfeleljenek az ilyen igényeknek. Ez addig ment így, amíg a vállalat vezérigazgatója véget nem vetett az értékesítés olyan ígéreteinek, amelyekről mindenki tudta, hogy nem teljesíthetők. Ez a fajta gold-plating növelte a költségeket, és sok elégedetlen ügyfelet eredményezett.”

Az ügyfélérték biztosítása az elsődleges célja minden lean vállalkozásnak, és ez mindig is így lesz. De a rosszul ellenőrzött folyamatok vagy az anyagáramlást megzavaró gold-plating nem a megfelelő válasz. Jobb megközelítés a nem kívánt késedelmek és eltérések kiküszöbölése az összes folyamatból. Ezáltal biztosítható, hogy felesleges költségek nélkül tudják megadni ügyfeleiknek azt, amit akarnak, amikor akarják – írja az Industry Week.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink