Gyártósor Miképp oszlassuk el a mesterséges intelligenciától való félelmet?

Miképp oszlassuk el a mesterséges intelligenciától való félelmet?

autopro.hu/P.B. | 2021.02.28 12:19

Miképp oszlassuk el a mesterséges intelligenciától való félelmet?

Fotó: Pexels

Gyakran a dolgozók ellenállása miatt nem vezetnek be egyes üzemekben mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat. Az emberek félelme ugyan nem alaptalan, de meg kell mutatni nekik, hogy ezek a megoldások nem a munkájuk kiváltását célozzák, hanem a munkakörülmények javítását és a hatékonyság növelését szorgalmazzák.

Hirdetés

A Forbes négy tanácsot gyűjtött össze arról, hogyan érdemes áthidalni a mesterséges intelligenciával szembeni ellenérzéseket. A tanácsok előtt egy tanulságos történetet is bemutatnak arról, hogy egy nagy, digitalizált, gazdasági vállalattal is megtörtént, hogy a dolgozók ellenérzései miatt nem vezettek be egy olyan applikációt, ami a teljesítmény alapján értékelte volna, ki érdemli meg az előléptetést.

Az ellenérzések egyik fő mozgatója az volt, hogy a dolgozók jobban örültek volna neki, ha emberek döntenek a teljesítményükről, míg a felsőbb vezetők attól féltek, elveszi munkájukat az alkalmazás. Felmerült olyan ellenérv is, hogy egyesek kiismerhetik és kijátszhatják az alkalmazást, amit végül nem is vezettek be.

Mindenkinek érdeke a jó megoldás

A Forbes első tanácsa, hogy a cégek gondolkozzanak úgy, mint a NASA. Ebben az esetben az űrhajósokat állítják párhuzamba az alkalmazások fejlesztésével: a NASA elsősorban az űrhajósokra hagyatkozik a kilövések részleteiben, hiszen leginkább az ő érdekük, hogy minden gördülékenyen történjen. Ugyanígy a mesterséges intelligencia alapú alkalmazások esetében a fejlesztőknek be kell vonnia a legjobban érintett dolgozókat a fejlesztésbe, így várhatóan sokkal kisebb lesz az ellenállás az alkalmazással szemben.

A második tanács is szorosan kapcsolódik ehhez, miszerint érdemes minél több embert bevonni a fejlesztésbe, hogy tudják, mi készül, milyen alkalmazást akarnak bevezetni.

Az előnyök és a hátrányok megfelelő menedzselése

A mesterséges intelligencia alapú folyamatoknak általában előnye és hátránya is van, ezeket megfelelően kell kezelni. Például egy megfelelő szintű számítógép üzemeltetése akár öt autó károsanyag-kibocsátásával is járhat, másik hátrány lehet a gazdasági egyenlőtlenségek kiéleződése. Érdemes tehát előtérbe helyezni az előnyöket.

A negyedik tanács a támogatói hálózatok kiépítése, akár arra is koncentrálva, hogy megfelelő arányban legyenek nők és férfiak egy-egy projektben, hogy tudják egymást támogatni.

Kiemelt Partnereink