Gyártósor Miért kell a gyártóknak mesterséges intelligenciát és Big Datát használniuk?

Miért kell a gyártóknak mesterséges intelligenciát és Big Datát használniuk?

autopro.hu/P.B. | 2021.06.10 13:23

Miért kell a gyártóknak mesterséges intelligenciát és Big Datát használniuk?

Fotó: Landing AI

Három vezető beosztásban dolgozó szakértő értekezett arról, miért fontos a mesterséges intelligencia és a Big Data a gyártásban. Fontos beszélni erről is, mert gyakran egységesen csak az Ipar 4.0-át említik, mint új technológiai vívmányt.

Hirdetés

A gyáripar átalakulása, digitalizációja már jó ideje fontos téma, azonban kevesebb teret kap ezen belül az, hogy miért fontos a mesterséges intelligencia és a Big Data. A Manufacturing Global című amerikai szaklap erről kérdezett három vezető beosztású szakembert: Cobus Van Heerden, a GE Digital szenior termékmenedzsere, Mark Powell, az EY partnere és Phil Lewis, az Infor alelnöke nyilatkoztak a lapnak.

Van Heerden szerint a mesterséges intelligencia ipari használata eltér a más területeken megismert mesterséges intelligencia alapú programoktól: nem az emberi intelligencia másolása, hanem az előrejelzés és a hibák kiszűrése a fő feladata.

Lewis arra hívta fel a figyelmet, hogy iparáganként más-más igényt támasztanak a mesterséges intelligencia vagy a Big Data alapú alkalmazások iránt.

Miért különleges a mesterséges intelligencia és a Big Data?

Van Heerden úgy véli, az intelligens gyártás már eleve magában foglalja a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás használatát. Powell az adatbázisok megértését, kiértékelését emelte ki, mint a mesterséges intelligencia legfőbb haszna, valamint hozzátette, hogy e két technológia lehetővé teszi a gyártóknak a gyárak tökéletes szimulációját.

Lewis azt emelte ki, hogy ahogyan a többi Ipar 4.0-ás megoldás, úgy ezek az alkalmazások is óriási mértékben növelik meg a gyártók bevételeit és a folyamataik hatékonyságát.

Modellezés

Arra a kérdésre, hogy miként lehet a legjobban kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő hasznot, hasonló válaszokat adtak a szakértők. Van Heerden szerint a legnagyobb nyereség a folyamatok lemodellezésében, szimulációjában rejlik: a digitális ikreknek köszönhetően rengeteget lehet spórolni, hiszen a modellek alapján már egy jól működő, hasznot hozó rendszert építhetnek fel a mérnökök.

Lewis a lehetőségek felismerését, és az új technológiákhoz való attitűdöt emelte ki, ami szintén rendkívül fontos: úgy kell hozzáállni az újításokhoz, hogy azok előnyt fognak hozni a vállalat számára.

Kihívások

A kihívások terén mindenki egyetértett abban, hogy ez egy új terület, amit tanulnia kell a gyártóknak. Így például az is egy buktató lehet, hogy a megfelelő folyamatoknál alkalmazzák-e ezeket a technológiákat, vagy esetleg nem ott, ahol a leginkább megérné. A dolgozók képesítése is kihívást jelenthet, valamint a technológiai újításokhoz való hozzáállás is egy fontos kérdés.

Kiemelt Partnereink