Gyártósor MI-vel segít felderíteni a motorok hibáit a Siemens

MI-vel segít felderíteni a motorok hibáit a Siemens

autopro.hu/V.M. | 2022.05.16 06:18

MI-vel segít felderíteni a motorok hibáit a Siemens

Fotó: Siemens

Az idei Hannover Messe kiállításon a Siemens egy olyan mesterséges intelligencián (MI-n) alapuló peremhálózati applikációt fog bemutatni, ami képes felismerni a jövőbeli meghibásodásra utaló jeleket az ipari hajtásrendszerekben, ezáltal lehetővé téve a prediktív karbantartás megvalósítását.

Hirdetés

A Siemens szerint a fejlesztésével a berendezések rendelkezésre állása 30 százalékkal javulhat, miközben elkerülhetővé válnak a nem tervezett leállások. A vállalat azt állítja továbbá, hogy a termelékenység 10 százalékkal nőhet a fejlesztése használatával.

A Predictive Service Analyzer nevet viselő szoftver felismeri az olyan hibára utaló jeleket, mint a csapágyak károsodása, a kiegyensúlyozatlanság és az egytengelyűségi hiba. Ezek a motorok mechanikai hibáira, valamint a frekvenciaátalakítók kritikus sérüléseire utalhatnak. A szoftver továbbá felméri a hiba súlyosságát, illetve megbecsüli az időt, amíg a rendszer még működőképes marad.

Az applikáció különösen jól illik az olyan alkalmazásokhoz, melyeket folyamatos mozgás jellemez – mint például a pumpák vagy a kompresszorok –, valamint az olyan motorokhoz, amik nem igényelnek sebességszabályozást.

A szoftver nagy mennyiségű adatot elemez ki szinte valós időben, miközben biztonságos adatkezelést, valamint a felhőbe irányuló adattovábbítás költségeinek csökkentését kínálja.

Az új fejlesztés a Siemens Predictive Services for Drive Systems (Megelőző szolgáltatások hajtásrendszerekhez) szolgáltatáscsomagjának részeként lesz elérhető. A felhőre és peremhálózatra épülő csomagot a Siemens Sinamics frekvenciaváltóinak és Simotics elektromos motorjainak prediktív karbantartására állították össze abból a célból, hogy csökkentsék a nem tervezett leállások idejét – olvasható a Drives & Controls oldalán.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink