Gyártósor Mi vár a feldolgozóiparra 2022-ben?

Mi vár a feldolgozóiparra 2022-ben?

autopro.hu/P.B. | 2022.01.11 07:17

Mi vár a feldolgozóiparra 2022-ben?

Fotó: Pixabay

A gyártóvállalatok és az ellátásilánc-menedzsmenttel foglalkozó szakemberek számára valódi rémálom volt az elmúlt bő két év a számtalan bizonytalanságával és kihívásával. A 2022-es év sem lesz egyszerű, de legalább már részben lehet tudni, mire kell készülni.

Hirdetés

Anna-Marie Scott, a Google gyártásért és ipari eladásokért felelős részlegének igazgatója osztotta meg a gondolatait a Manufacturing Global hasábjain arról, mi vár a gyártással foglalkozó vállalatokra és az ellátási láncokra a 2022-es évben.

A tavalyi tapasztalatok alapján nem meglepő, hogy a vállalatok digitalizálni szeretnék a logisztikai rendszereiket, így védve magukat az olyan kihívásokkal szemben, amikre az elmúlt bő két évben volt példa. Emellett a környezetvédelmi megfontolások és az ügyfelek növekvő elvárásai is hatással lesznek a gyártók évére.

Fel kell készülni mindenre

A vállalatok a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével készülnek a járvány okozta újabb kihívásokra. Pontos előrejelzésekkel, rugalmassággal és digitalizált folyamatokkal könnyebben tudják felvenni a harcot a bizonytalansággal és az időről időre előforduló leállásokkal szemben.

A megfelelő adatok segítségével a gyártók átfogó képet kaphatnak a saját és beszállítóik készleteiről, így elkerülhetik a szállítási vagy előállítási nehézségek miatti hiányokat. A mesterséges intelligencia a különböző eshetőségek, szimulációk lefuttatásában is hasznos lehet, ami megint csak a vállalatok felkészültségét növeli.

Egyre inkább a bőrünkön fogjuk érezni a klímaváltozást

A járvány és az ahhoz kapcsolódó folyamatok mellett van egy másik nagy, globális kihívás is az emberiség előtt, aminek természetesen a gyártással foglalkozó cégek számára is megvan a maga aspektusa. Ez a klímaváltozás, ami egyre inkább érezteti a hatását – gondoljunk csak az olyan környezeti katasztrófákra, mint 2021-es nyári német árvíz.

Az éghajlatváltozás hatásait a gyártásban és az ellátási lánc folyamataiban is fontos figyelembe venni – írja Scott. Részben emiatt idén a nyersanyagok árának tovább emelkedésére lehet számítani, amit az időjárási szélsőségek csak fokozni fognak.

A gyorsan digitalizálódó világban ezeknek a fizikai korlátoknak a megértése fontos lesz a vállalkozások számára, az azonnali reakció pedig még nagyobb jelentőséggel bír majd: a tervezés és az adatgyűjtés kiemelt fontosságú lesz, az időjárás-előrejelzésekben is nagy hasznát vehetik a cégek a mesterséges intelligenciának.

Kockázatkezelés

Az előző év után minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy a kockázatkezelés a legfontosabb funkció az ellátási láncban és a gyártási folyamatokban egyaránt. A katasztrófák elkerülése, a költségek csökkentése és az új lehetőségek gyors kihasználása biztosítja a zökkenőmentes üzletmenetet és a növekedést. Az új forrásokból származó adatok hasznosak lesznek a vállalatok számára, amikor például a készletekre és az áruk szállítására gyakorolt hatásokat, az ügyfelek és partnerek értesítéseit vagy az alternatív tárolási megoldásokat értékelik.

Ennek hatékony végrehajtásához valós idejű elemzésekre és figyelmeztető mechanizmusokra van szükség. A mesterséges intelligencián alapuló megoldások előrejelző képességeik révén segíthetik a gyártókat. Azok a vállalatok lesznek a legjobb helyzetben, amelyek ezeket az eszközöket használják.

A világjárvány megmutatta, hogy nem tabu a vállalatok egymás közötti információmegosztása. Az információk megosztása nemcsak az egységes fejlődéshez és túléléshez szükséges, hanem a rugalmas ellátási lánc létrehozásához is elengedhetetlen. Egy probléma ismerete segít a vállalatoknak abban, hogy a kulcsfontosságú értékterületeikre összpontosítsanak, és több erőfeszítést tegyenek az ágazatukban fellépő zavarok minimalizálására. 2022-ben a technológiai fejlettségnek köszönhetően az információmegosztás már nem egy nehéz feladat, érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink