Gyártósor MI egyszerűsíti a vibrációmérést

MI egyszerűsíti a vibrációmérést

autopro.hu/V.M. | 2023.04.12 11:19

MI egyszerűsíti a vibrációmérést

Fotó: Schaeffler

Egy félvezetőalapú megoldásokra specializálódott izraeli cég egy mesterséges intelligenciára (MI) épülő vibrációmérő chipet fejlesztett ki, mely képes a vibrációs adatok önálló feldolgozására. A koncepció kevesebb adat felhőbe továbbítását igényli, azáltal az infrastruktúra és az energiafogyasztás oldalán megtakarításokat tesz lehetővé.

Hirdetés

A Polyn Technology állítása szerint a VibroSense chipjével ezred annyi adat felhőbe továbbítására van szükség, mint máskülönben, gyorsabb megtérülést és költségcsökkentést biztosítva.

A szenzor a méréssel keletkező nyers adatokból kiszűri a vibráció fontos jellemzőit, és csak az így nyert értékes adatokat továbbítja a következő számítást és adatfeldolgozást végző hálózati pontnak.

Eugene Zetserov, a Polyn marketingért felelős alelnöke rámutatott, hogy a prediktív karbantartást szolgáló szenzoros adatgyűjtés rengeteg erőforrást igényel, mivel magukon az érzékelőkön kívül a szélessávú adattovábbítási kapacitásról, valamint a felhőalapú adatfeldolgozásról és adattárolásról is gondoskodni kell.

„A VibroSense csökkenti ezen erőforrások iránti igényt azáltal, hogy ezerszer kevesebb szenzoradatot kell továbbítani elemzésre a központi felhőbe vagy a peremhálózati számítógépnek” – mondta el Eugene Zetserov.

Egyedi megoldás

A Polyn állítása szerint fejlesztése az egyedüli neuromorf megoldás a világon, mely vibrációs jeleket az érzékelő szintjén dolgoz fel.

A szenzor hibrid architektúrát használ. E szerint a nyers vibrációs jelek analóg részét elemzi ki az érzékelő, az így nyert adatok osztályozása pedig a rendszer más, digitális elemeinek feladata. A Polyn szerint fejlesztése ezáltal rugalmasságot, számos felhasználási lehetőséget és kisebb energiafogyasztást kínál – olvasható a Drives & Controls cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink