Gyártósor Megreformálhatja a félvezetők gyártását a 3D nyomtatás

Megreformálhatja a félvezetők gyártását a 3D nyomtatás

autopro.hu/P.B. | 2020.09.17 16:22

Megreformálhatja a félvezetők gyártását a 3D nyomtatás

Fotó: Pexels

Az elmúlt hónapok ráirányították a figyelmet a 3D nyomtatásra, a technológia szerepe jelentősen megnőtt a járvány elleni küzdelemnek köszönhetően. Nem szabad elfelejteni, hogy a 3D nyomtatás még mindig egy nagyon fiatal technológia, ezért nem lehet túl sokat várni tőle. Egyes területeken ugyanakkor nagy áttörést hozhat.

Hirdetés

A 3D nyomtatás nem váltja meg a világot, többnyire alkatrészek, elemek gyártására alkalmas, nem pedig arra, hogy kész termékeket állítsanak elő. Emiatt nem szerencsés, ha a koronavírus-járvány elleni küzdelemben betöltött szerepe miatt a technológiától túl sokat várnak. A 3D nyomtatás (pontosabban az additív gyártás) leginkább a prototípusok gyártásának felgyorsítására, és a tesztelések könnyebbé tételére alkalmas.

Benny Buller, a VELO3D vezérigazgatója szerint attól még, hogy valakinek van 3D nyomtatója, az még nem jelenti azt, hogy azzal bármilyen terméket elő tud állítani, és ezzel akár kiválthatja a tradicionális ellátási láncokat. Buller szerint az additív gyártás körüli hype nem segíti a technológiát, szerinte inkább az tenne jót, ha az additív gyártás szereplői tanulnának a Szilícium-völgy példájából, és képesnek kell lenniük a folyamatos innovációra.

Additív gyártás a félvezetők iparágában

Az IndusrtyWeek cikke felhívja a figyelmet arra, hogy a 3D nyomtatás és a félvezetők gyártása között sok a hasonlóság, például nagyon aprólékos munkát kell végezni mindkét területen, és maga a gyártási folyamat is hasonló.

Kevin Jennings, a Lam Research egyik vezetője szerint az additív gyártás igazi áttörést hozhat a félvezetők, chipek gyártásába: kisebb, gyorsabb és könnyebben pótolható eszközöket tudnak így előállítani.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a két területnek szorosabb kapcsolatba kell kerülnie egymással, ugyanis az additív gyártás és a félvezetők területe is profitálhatna egymás előnyeiből.

Kiemelt Partnereink