Gyártósor Megnéztük a Titán '94 hazánkban egyedülálló technológiával bíró új üzemét

Megnéztük a Titán '94 hazánkban egyedülálló technológiával bíró új üzemét

Pörge Béla | 2020.09.14 10:46

Megnéztük a Titán '94 hazánkban egyedülálló technológiával bíró új üzemét

Fotó: Erhardt László

2019 júniusában tették le az alapkövet, 2020 nyarán már készen áll a Titán ’94 Kft. lőrinci üzeme, ahol jelenleg a próbaüzem zajlik. Az új gyár megfelel a legmodernebb követelményeknek, és egy olyan hőkezelő kemencével is fel van szerelve, mely Magyarországon egyedülálló technológiával működik. A tervek szerint még ebben az évben átadják az üzemet, az autopro.hu még a tesztüzemben nézhette meg, hogy milyen lett az új gyáregység. Kérdéseinkre Rédai István válaszolt.

Hirdetés

Hány embernek ad munkát az új üzem?

Terveink szerint 14-en dolgoznak majd itt, ők mind új munkaerőként jelennek meg a cégnél. Rajtuk kívül a hőkezelő kemence működését Dr. Tóth László, kohómérnök, hőkezelő szakmérnök is felügyeli majd részmunkaidőben, aki amellett, hogy a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, és az Óbudai Egyetemen anyagtechnológiát oktat, a Titán ’94 Kft. műszaki tanácsadója is egyben.

Milyen munkafolyamatok zajlanak majd a lőrinci üzemben?

Szerszámelemeket fogunk gyártani, a CNC-megmunkálóközpont kimondottan azokat a nagy lapokat fogja megmunkálni, amire a szerszám aktív és passzív elemei felszerelésre kerülnek. Az aktív elemeket (például vágóelemek, formázóelemek) az új hőkezelő kemencénkben fogjuk hőkezelni.

A budapesti telephelyünkön komplett szerszámüzemünk van, viszont kapacitásban és kompetenciában fejlesztésekre volt szükség. Az Aporháza utcában nincs ekkora méretű megmunkálóközpont, ezért a nagy lapokat megmunkálva kellett megvásárolni. Hőkezelést csak kevés helyen tudtunk elvégeztetni, sokszor kellett várnunk szabad kemencére, ami rövidítette az amúgy is szűk határidőket.

Az új üzemmel rugalmasabbá tehetjük a munkánkat, nem kell megvárni, amíg máshol felszabadul egy hőkezelő kemence, és nem kell másoktól vásárolni alkatrészeket.

A Titán '94 CNC-megmunkálóközpontja.

A Titán '94 CNC-megmunkálóközpontja. | Fotó: Erhardt László

Munkadarab a CNC- megmunkálóközpontban

Munkadarab a CNC- megmunkálóközpontban

Mekkora kapacitással rendelkezik az új hőkezelő kemence?

Az összes hőkezelésünk várhatóan a kemence 30 százalékát teszi majd ki, a kapacitás további 70 százalékát más cégeknek értékesítjük majd, természetesen nem csak szerszámgyártóknak. A keleti régióban szinte alig található hasonló technológia, , ami fontos szempont volt az új üzem helyszínének kiválasztásakor.

Milyen technológiával dolgozik az új kemence?

Ez egy Schmetz vákuum hőkemence, ami abban a tekintetben egyedülálló Magyarországon, hogy a felhevített alkatrészeket folyékony nitrogénnel azonnal lefagyasztja, amit így integráltan, egy rendszerben máshol nem tudnak végezni.

Az eljárás során a 600-700 Celsius-fokos anyagot két másodperc alatt lefagyasztjuk, aminek így megmarad a felhevítéskor tapasztalt anyagszerkezete. Az eljárásnak köszönhetően az oktatott és eddig tapasztalt keménységi eredményeknél jobb eredményeket tudunk elérni.

Az új hőkezelőkemence.

Az új hőkezelőkemence.

A kemence működés közben.

A kemence működés közben.

Az egyedülálló technikával rendelkező kemence belsejének részlete.

Az egyedülálló technikával rendelkező kemence belsejének részlete.

Mennyi új megrendelést tudnak vállalni az új üzemnek köszönhetően?

Két évvel ezelőttig a Titán saját maga részére készített szerszámokat, elindult egy nyitás a szabadpiacon való szerszámértékesítés felé. Azt látjuk, hogy a környezetünkben egyre több szerszámkészítő cég bezár vagy kiszervezi a tevékenységeit, mi viszont inkább fejleszteni szeretnénk, ezt szolgálja az új üzem is.

Egy korábbi interjúnkban szó volt róla, hogy ez az üzem teljesen az Ipar 4.0 elvárásai szerint működik. Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

A gépeket gyártó cégek rá tudnak csatlakozni az adott gépre, és meg tudják vizsgálni, garanciális felülvizsgálatot tudnak végezni. Mi a hatékonyságot és az alkalmazott minőséget vizsgáljuk a belső rendszerünkben. Ezek a gépek vadonatújak, ezért garanciálisak.

Az emelődaru működés közben.

Az emelődaru működés közben.

Az emelődaru pályája  a csarnok teljes területét lefedi.

Az emelődaru pályája a csarnok teljes területét lefedi.

Az új gépeknek és az üzemnek köszönhetően mennyivel növekedhet a cég munkájának hatékonysága?

Ez a beruházás azért is nagyon fontos, mert a mi megrendelőink a saját fejlesztési idejüket is nagyon lerövidítették, tőlünk is gyorsaságot várnak. A 2008-as válság előtt egy autógyártó 3-4 év alatt fejlesztett ki egy új modellt, ezt mára lerövidítették másfél évre. Nekünk nagyon komoly feladat, hogy minél komplexebb és komplettebb szolgáltatásaink legyenek, hogy a rugalmasságunkat megőrizzük.

A vevőnél a kockázatértékelésnél nagyon sokat számít, hogy a munkafolyamatokat mi magunknak tudjuk elvégezni, a nagy lapokat, aktív elemeket meg tudjuk munkálni, hőkezelést tudunk végezni, , a szakembergárda rendelkezésünkre áll. Ettől a megrendelő biztonságban érzi magát a határidőket illetően, viszont ha házon kívül kell elvégeznünk valamelyik munkafolyamatot, akkor másoknak vagyunk kitéve.

A CNC-megmunkálóközpont beüzemelése.

A CNC-megmunkálóközpont beüzemelése.

Most a próbaüzem zajlik itt Lőrinciben, mikor várható a teljes, hivatalos átadás?

Ősszel, pontos dátumot még nem tudok mondani, de mindenképpen szeretnénk még az idén átadni az új, 1000 négyzetméteres gyártócsarnokunkat.

A Lőrinci üzem kívülről.

A Lőrinci üzem kívülről.

Kiemelt Partnereink