Gyártósor Már maszkolni is tudnak a robotok

Már maszkolni is tudnak a robotok

autopro.hu/V.M. | 2023.02.01 08:19

Már maszkolni is tudnak a robotok

A FerRobotics és a Aerobotix által kifejlesztett maszkoló end-of-arm tool | Fotó: FerRobotics

Egy amerikai és egy osztrák robotikai vállalat közösen fejlesztett ki robotkarok számára egy olyan end-of-arm toolt, amivel azok képessé válnak maszkolási feladatok elvégzésére. Megoldásukat kifejezetten a repülőipar igényeire szabva tervezték.

Hirdetés

Az alabamai Aerobotix és a linzi FerRobotics szerint az aktív maszkolási csomagjukkal egy robot változó erővel vihet fel maszkolószalagot, ami lehetővé teszi, hogy a változatos külalakú tárgyakon is sima maszkolást végezzen.

A maszkolás automatizálása a partnerek szerint forradalmasíthatja a fényezései folyamatokat. A megoldást már jelenleg is aktívan tesztelik repülőgépek gyártásában.

Chris Kolb, az Aerobotix alelnöke kifejtette, hogy vásárlóik már évek óta kérik tőlük a maszkolás automatizálását, azonban a technológia egyszerűen nem állt rendelkezésre. A hiányzó láncszem az Aktív Igazodási Technológia (ACT) volt, ami által a robot „érezheti” a munkadarabot, és azonnal képes belőni a megfelelő erőt a maszk felviteléhez. „Szükségünk volt erre az érzékenységre, hogy a maszkolószalagot megfelelően vihessük fel, és ne tegyünk kárt a magas értékű munkadarabokban.”

A világjárvány adta a kezdőlökést

A technológia kifejlesztésére irányuló, az Egyesült Államok légierejének kutatóközpontja által támogatott projekt a koronavírus-járvány kirobbanása után indult el, mikor a partnereknek rendelkezésre állt felesleges kapacitás a több hónapnyi tesztelés és prototípus-készítés elvégzéséhez.

Kent Pfeifer, az Aerobotix folyamattervezési menedzsere szerint eddig minden kipróbált maszkolószalaggal jól működik a fejlesztésük, ami a vártnál is több megtakarítást nyújthat a költségek és az idő terén egyaránt.

A Drives & Controls cikke szerint aktív maszkolási csomagjukat a partnerek úgy tervezték, hogy az bármilyen felszínen, a műveleteket pontosan megismételve legyen képes dolgozni, a szalagokon buborékok és gyűrődések képzése nélkül.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink