Gyártósor Léteznek a tökéletes 3D nyomtatási paraméterek!

Léteznek a tökéletes 3D nyomtatási paraméterek!

autopro.hu | 2021.11.04 10:20

Léteznek a tökéletes 3D nyomtatási paraméterek!

Fotó: Freedee

A szálolvasztásos 3D nyomtatás (FFF / FDM) a legelterjedtebb additív gyártástechnológia, amelyet a nyomtatható polimerek fejlődésének köszönhetően már jelentős mechanikai igénybevételnek kitett szerkezeti elemek gyártására is sok mérnök használ. A gyakorlatban azonban ezeket a modelleket eddig megfelelő szimulációk hiányában túl kellett méretezni, hogy biztonsággal megfelelő alkatrészeket lehessen gyártani.

Hirdetés

Ezt változtatja meg az Ultimaker 3D nyomtatók előkészítő szoftverébe épülő SmartSlice plugin, amely nemcsak ellenőrizni, de optimalizálni is képes a nyomtatási paramétereket a felhasználási körülményeknek megfelelően.

Az asztali 3D nyomtatók nagy utat jártak be az elmúlt évtizedben. Mondhatni játékokból váltak megbízható, műszaki műanyagok pontos nyomtatására képes ipari gyártóeszközökké. A hardver kiforrottsága felkeltette a szoftveres fejlesztések iránti igényt is, amelyek által a 3D nyomtatók jobban beilleszthetővé válnak a meglévő munkafolyamatokba és még inkább megfelelnek az ipar elvárásainak. Ennek köszönhetően például a Cura továbbfejlesztése, az Ultimaker Essentials már hozzáférésalapú szerepköröket, centralizált feladatkiosztást, távoli felügyeletet, digitális raktározást, az adatok elemzését és online képzési utakat is elérhetővé tesz.

Csökkenő gyártási idő, kevesebb anyag

A SmartSlice újabb hozzáadott érték az Ultimaker 3D nyomtatók képességeihez, amely végeselemes szimuláció alapján a nyomtatási beállítások finomhangolásával segít elkerülni a feleslegesen hosszú gyártási időket és a túlzott alapanyagfelhasználást. A Teton Simulation által fejlesztett plugin lehetővé teszi a felhasználó által megadott nyomtatási paraméterek FEM-alapú szilárdságtani ellenőrzését, de azt is kérhetjük tőle, hogy optimalizálja beállításainkat a felhasználási körülmények szerint. Teszi mindezt úgy, hogy a nyomtatási beállításokat, mint a kitöltést vagy a falvastagságot nem globálisan, hanem a kényszerek figyelembevételével lokálisan, a legnagyobb igénybevételek helyén megnöveli, máshol pedig a folyamat gyorsítását helyezi előtérbe.

Fotó: Freedee

„Az egyre többféle ipari alapanyag elérhetősége – például poliamid, PC vagy erős kompozit nyomtatószálak – új felhasználási területeket nyitott meg az FFF 3D nyomtatók előtt. A cégek egyszerűen, pár óra alatt képesek beépülő, ellenálló pótalkatrészek vagy nagy terhelésnek kitett gyártóalkatrészek házon belüli nyomtatására. Az Ultimaker felhasználók mostantól képesek lesznek még hatékonyabban, gyorsabban és alapanyag pazarlás nélkül gyártani ezeket az elemeket” - mondta Szabó Péter, az Ultimaker 3D nyomtatókat itthon forgalmazó FreeDee Kft. műszaki vezetője.

Fotó: Freedee

A 3D a pandémia nyertesei között

A FreeDee Kft. ipari célú 3D nyomtatók és 3D szkennerek forgalmazásával és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozik. „Az utóbbi év-évek ellátási lánc problémái, a lassú beszállítók vagy egy zátonyra futott teherhajón várakozó alkatrész problémája mind megoldhatók 3D nyomtatással akár egyetlen éjszaka alatt. Ebből kifolyólag a pandémia kedvezett az additív gyártás ipari terjedésének” – mondta Koperniczky Ferenc, a FreeDee Kft. ügyvezetője.

Mindazonáltal a FreeDee jóval több, mint egy disztribútor. Az ügyvezető elmondása szerint az ügyfelekkel való együttműködés általában nem egy 3D nyomtató értékesítésével, hanem jóval korábban, az alkalmazási területek feltárásával és éles tesztekkel kezdődik, a gép átadásával pedig még korántsem ért véget. Azaz a FreeDee üzletpolitikája nemcsak a kategóriában legelismertebb gyártók termékeinek értékesítésére épül, hanem a 3D technológiákhoz kapcsolódó teljeskörű szolgáltatásra is. Ennek megfelelően kérdés esetén bizalommal lehet őket keresni azzal is, hogy technológiai tanácsadás keretében segítsenek kiválasztani az adott cégnek leginkább megfelelő 3D nyomtató típust.

A többség 3D-re fog váltani

A FreeDee együtt nő a 3D nyomtatási piaccal, és noha jelenleg csak néhány százalék a penetráció, azt feltételezik, hogy pár éven belül nem lesz olyan nagyobb gyártó vállalat, amely nem támaszkodik valamelyik additív gyártástechnológiai eljárásra. „Amikor indultunk, egy szinte üres piacra léptünk be, a kártyákat még csak akkor osztották, és nekünk sikerült nagyon jó márkákkal egy csapatba kerülni” – mesélik egy olyan időszakról, amikor a 3D nyomtatás mai előnyei még legfeljebb távoli elképzelések voltak. Ennek köszönhetően lett a FreeDee például a holland Ultimaker hazai forgalmazója is, mely első nyomtatóit még rétegelt lemez vázzal készítette. Mára az Ultimaker az asztali 3D nyomtató piac vezető szereplője, 10 éves jubileumát ünnepli, a FreeDee Kft. pedig a nemzetközi terjeszkedésre fókuszál.

A FreeDee rengeteget tett a 3D nyomtatással kapcsolatos tudás hazai terjedéséért a hírek és esettanulmányok napi szintű megosztásától, a 3D Akadémia megalapításán át az iskolák felszereléséig és vállalati képzésekig. „Ahol nem fektettek az ismeretek terjesztésébe, ott a 3D nyomtatás piac még viszonylag kicsi és töredezett maradt” - említi Koperniczky Ferenc Romániát, ahol az éves forgalom a nyugati értékesítők havi darabszámaival vethető össze. Például míg itthon már számos ADAM technológiájú fémnyomtató üzemel, addig Romániában a FreeDee csak idén telepítette az ország első Markforged Metal X fémnyomtatóját.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink