Gyártósor Lehetnek takarékosabbak a pneumatikus munkahengerek

Lehetnek takarékosabbak a pneumatikus munkahengerek

autopro.hu | 2022.03.04 07:20

Lehetnek takarékosabbak a pneumatikus munkahengerek

Fotó: SMC

Klímaváltozás, fenntarthatóság és energiahatékonyság még soha nem szerepelt ennyire a politikai napirenden. Az ENSZ legutóbbi klímaváltozási konferenciája (COP26) Glasgowban összehozta a világ politikai vezetőit, a nem kormányzati szervezeteket, a vállalatokat és a tudósokat azzal a céllal, hogy felgyorsítsák a fellépést a párizsi éghajlatváltozásról szóló megállapodás céljainak elérése érdekében. A kérdés számunkra az ipari gépek szintjén az, hogy mi hogyan járulhatunk hozzá a sikerhez?

Hirdetés

Ma a mérnökök új generációja pozitív módon szeretné befolyásolni az ipar világát olyan gépek létrehozásával, amelyek az energiahatékonyság új szintjeit érik el, hogy ezzel is segítsenek megóvni a Földet a jövő generációi számára.

Ha az ipari gépeket és rendszereket hét bar helyett négy bar üzemi nyomásra tervezik, a végfelhasználók akár 29 százalékkal is csökkenthetik energiafogyasztásukat. Ilyen hatalmas környezeti előny mellett a kérdés az, hogyan lehet az ötletet valóra váltani?

Példaként mi az SMC-nél az energiatakarékos termékekre gondolva, ISO és nem ISO hengereket egyaránt ajánlunk – mindegyiknek megvannak a maga előnyös tulajdonságai. Az ISO hengerek számos különféle alkalmazásban hasznosnak bizonyulnak, és a csereszabatosságuknak köszönhetően (pneumatikus beszállítótól függetlenül) továbbra is szerte a világon népszerűek az ipari gépgyártási projekteknél. Azonban, ha valóban új szintre szeretné emelni az energiahatékonyságot, akkor azt javasoljuk, hogy válassza nem-ISO megoldásainkat.

Az SMC JMB sorozata – köztes dugattyúátmérőket kínál

Az SMC JMB sorozata – köztes dugattyúátmérőket kínál | Fotó: SMC Hungary Kft.

Japánban dolgozó mérnökeink mindig hatékonyabb alternatívákat keresnek annak érdekében, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és segítsék a gépgyártókat a fenntarthatóbb megoldások létrehozásában. Hiszünk abban, hogy a kompaktabb és könnyebb megoldás előremutató út azok számára, akik rendkívül hatékony megoldásokat keresnek. A kevesebb, optimalizáltan felhasznált anyagból, high-tech technológiával előállított termékek kevésbé környezetterhelő gyártási folyamatot, beépítés után könnyebb gépeket és alacsonyabb szállítási költségeket eredményeznek. A kompaktabb termékek végtére kisebb gépi lábnyomhoz vezetnek. Több gépsor telepíthető a gyárba, növelve a termelékenységet. Bár nem állíthatjuk, hogy a könnyebb és kisebb mindig kevesebb levegőfogyasztást jelent, de az ilyen alkatrészek felszerelése a gép mozgó részeire kevesebb energiafogyasztást eredményezhet üzemeltetéskor.

ISO és nem ISO munkahengerek összehasonlítva (ø63-200 mm)

ISO és nem ISO munkahengerek összehasonlítva (ø63-200 mm) | Fotó: SMC Hungary Kft.

Hogy érzékeltessük az ISO és a nem-ISO közötti különbséget, íme egy példa: az SMC C96-C ISO hengerhez (50 milliméter dugattyúátmérő és 100 milliméter lökethossz) képest az új JMB sorozatunk hossza 18 százalékkal csökkent, míg szélessége kilenc százalékkal lett kevesebb, tömege pedig 39 százalékkal lett könnyebb. Figyelemre méltó, hogy a köztes dugattyúméretek használatával levegőfogyasztás-megtakarítás érhető el. Például egy 37 kilogramm tömegű munkadarab mozgatásához egy legalább 43 milliméteres dugattyúátmérőjű henger szükséges (ha öt bar nyomáson működik, 50 százalékos terhelési tényezővel kalkulálva). Korábban a hagyományos 50 milliméteres dugattyúátmérő lett volna a legközelebbi lehetőség, mivel a következő legkisebb méret a 40 milliméter, ami nem rendelkezik elegendő teljesítménnyel. Az újonnan kiadott 45 milliméter dugattyúátmérőjű JMB hengerrel azonban elegendő teljesítmény áll rendelkezésre, miközben az 50 milliméteres változathoz képest a 0,4 liter (ANR - Atmosphere Normale de Reference) levegőfogyasztás csökkenésnek köszönhetően levegőt is megtakarít.

Típus

Dugattyúátmérő (mm)

Mozgatható
tömeg [kg]

Levegőfogyasztás [l (ANR)]

Elegendő
a teljesítménye?

C96-C

Ø 40

32

1,4

Nem

C96-C

Ø 50

50,1

2,2

Igen

JMB

Ø 45

40,6

1,8

Igen


Ügyfeleink gyakran kompaktabb hengereket kérnek tőlünk, amelyek még mindig optimális teljesítményt nyújtanak, miközben csökkentik az energiaszükségletet is. Sajnos az ISO 15552 korlátai között rendkívül nehéz elérni ezeket az optimalizálásokat, és a klímaválság miatt megkövetelt magas szintű energiafogyasztás-megtakarítást. Bár természetesen továbbra is támogatjuk ügyfeleinket az ISO hengerek és opciók széles választékával, ugyanakkor előremozdítjuk más hengercsaládok fejlesztését – mint például a JMB sorozatunk –, hogy kielégítsük a kompaktabb és energiahatékonyabb termékek iránti piaci igényt is. Az egész bolygó számára a kritikus döntéshozatal időszakát éljük. Hozzuk meg a helyes döntéseket.

Energiahatékony termékeink és megoldásaink széles skálájáról további tájékoztatást kaphat a www.smc.hu weboldalon, illetve keressen minket az elérhetőségeinken!

Fotó: SMC Hungary Kft.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink