Gyártósor Légiesen könnyed mozgatást biztosít az XPlanar

Légiesen könnyed mozgatást biztosít az XPlanar

autopro.hu | 2021.03.24 13:22

Légiesen könnyed mozgatást biztosít az XPlanar

Fotó: Beckhoff

A Beckhoff XPlanar rendszere a géptervezés új távlatait nyitja meg. A rendszer tetszőleges elrendezésű lapok fölött szabadon lebegő, lineáris mozgatóegységekből épül fel, amelyek maximálisan rugalmas, pontos és dinamikus pozicionálást tesznek lehetővé. Segítségével rendkívül flexibilis és egyszerű gép-, illetve üzemtervezés valósítható meg.

Hirdetés

Az XPlanar rendszer egyedi elrendezésű síklapokat és fölöttük lebegő, több dimenzióban mozgatható, lineáris mozgatóegységeket tartalmaz. Ez utóbbiak két irányban rántás- és érintésmentesen pozicionálhatók akár 2 méter/szekundum sebességgel és 1 g gyorsulással, 50 mikrométeres ismétlési pontosság mellett, zaj és súrlódás nélkül.

A síkmotor-rendszer elrendezése rendkívüli mértékben variálható az egyedi igényeknek megfelelően, segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a gépek és üzemek tervezése. A példátlan rugalmassággal pozicionálható mozgatóegységek és a rendkívüli mértékben fokozható dinamika lehetővé teszi például termékpályák nagyon egyszerű és egyedi felosztását, kiváltva a korábban használt robotokat vagy az egyéb, rugalmatlan mechanikai eszközöket. Az érintésmentes mozgatóegység mellett nincs kopás, károsanyag-kibocsátás, valamint segítségükkel elkerülhető a szennyeződések továbbvitele.

Rugalmas és sokoldalú mozgatási funkciók

Az XPlanar rendszer alapját a tetszőleges geometriába rendezhető, és ezért pontosan egy adott alkalmazás igényeihez szabható, 240x240 milliméter méretű síklapok képezik. Ezekbe van beépítve a vezérlés, valamint az EtherCAT G adatátvitelt támogató elektronika. A lapok fölött tetszőleges számú lineáris mozgatóegység lebeghet, amit beépített állandó mágnesek tesznek lehetővé. A síkmotor-rendszerek nem csak vízszintes, hanem függőleges helyzetben is használhatók, akár fejjel lefelé is. Négyféle típusú lineáris mozgatóegység közül lehet választani:

  • 95x95 milliméteres „Small Mover” típusú, legfeljebb 0,4 kilogramm hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 155x155 milliméteres „Standard Mover” típusú, legfeljebb 1,5 kilogramm hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 155x275 milliméteres „Long Mover” típusú, legfeljebb 3 kilogramm hasznos teher mozgatására alkalmas;
  • 275x275 milliméteres „Big Mover” típusú, legfeljebb 6 kilogramm hasznos teher mozgatására alkalmas.

Fotó: Beckhoff

A mozgatóegységek X és Y tengely menti kétdimenziós pozicionálását további mozgatási lehetőségek egészítik ki:

  • akár 5 milliméteres felemelés és leeresztés, opcionálisan súlymérő funkcióval;
  • akár 5°-os döntés folyadékok továbbításához és kezeléséhez;
  • akár ±15°-os vagy speciális síklapok fölött akár 360°-os elforgatás.

Ezenfelül a TwinCAT automatizálási szoftver képességei lehetővé teszik több mozgatóegység ütközésmentes és szinkronizált mozgatását, valamint az útvonalak automatikus optimalizálását. Több mozgatóegység csoportba foglalásával meg lehet például növelni a maximális hasznos terhet.

A legkülönfélébb alkalmazások támogatása

Az XPlanar az általános gépépítés területén használható rendkívül rugalmas szállítórendszer, amely különösen csomagolási, összeszerelési és válogatási folyamatok, valamint anyagfelvétel automatizálására szolgál. A felületek – könnyen tisztítható üveg, higiénikus kivitelű rozsdamentes acél vagy műanyagfilm – szabadon megválaszthatók, ezért tisztaterekben, gyógyszer- és élelmiszeriparban, valamint vákuumos helyiségekben is jól használható a rendszer.

Az XPlanarral kapcsolatos további információkért látogasson el a Beckhoff weboldalára!

Kiemelt Partnereink