Gyártósor Konfigurátor segítheti az ember-robot kollaborációt

Konfigurátor segítheti az ember-robot kollaborációt

Pörge Béla | 2021.12.02 07:22

Konfigurátor segítheti az ember-robot kollaborációt

Minta kollaboratív szerelőállomás, közvetlen együttműködésre. | Fotó: Hepenix Műszaki Szolgáltató Kft.

Tóth József, a Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatója az autopro.hu-nak adott interjúban beszélt a vállalat hamarosan lezáruló, nemzetközi együttműködés keretében zajló projektjéről, valamint arról is, hogyan alakult át a cég működése az elmúlt években.

Hirdetés

- Az autopro.hu korábban beszámolt róla, hogy a Hepenix Kft. a nemzetközi EUREKA programban indított projektet. Úgy tudjuk, az egyik ilyen projekt idén a végéhez ér. Mit lehet tudni erről?

- A HRC-CODE nevű projektünk idén ér véget. A projekt egy olyan konfigurátor fejlesztését tűzi ki célul, amivel az ember és robot közötti különböző szintű, de akár legközvetlenebb kollaborációk is definiálhatók: nemcsak 3D térben és folyamat alapján, hanem a hozzájuk tartozó veszélyek és kockázatok kimutathatók, a védelmi eszközök hozzárendelhetők a feladathoz.

A konfigurátor képernyője.

A konfigurátor képernyője. | Fotó: Hepenix Műszaki Szolgáltató Kft.

Ez a konfigurátor azért jön létre, mert az a tapasztalatunk, hogy a kollaboratív robotcellák elterjedése nem éri el a témában lévő potenciált. Ennek oka részben egyfajta ismerethiány, de ez gyorsan és erősen csökken a számos információforrásnak köszönhetően. A másik probléma a fogadó helyszínek elfogadási hajlandósága a megmaradó kockázatokkal szemben – ezt a gátat hivatott áttörni ez a konfigurátor azáltal, hogy megmutatja, hogy a robotcellákban meglévő védelmi eszközök és a további megoldások összhangot tudnak nyújtani a biztonság szempontjából.

- Hogyan áll most ez a projekt?

- A konfigurátor előkészítése több hónapot vett igénybe. Ez egy német-magyar, párhuzamosan futtatott, EUREKA közös projekt, amiben a német és a magyar partnerek is elvégezték a szükséges kutatásokat, ezeket összegezték, valamint tisztázták, hogy milyen felhasználói élmények és működési helyzetek kellenek a konfigurátor megfelelő működéséhez.

Jelen pillanatban egy belső címen, tesztüzemben érhető el a konfigurátor. Ez megfelel a projekt jelenlegi szakaszának, és hamarosan átléptetjük az éles üzembe.

- Mióta fut a projekt?

- Ez már egy kétéves projekt, a koronavírus-járvány miatt rövid hosszabbításra kényszerültünk, a járvány alatt nem tudtuk úgy folytatni a konzultációkat, ahogyan előre terveztük. Sajnos a járvány miatt az egyik német partner kiesett az együttműködésből, nálunk viszont normál üzemben folyt a fejlesztés.

Magyar oldalon a Hepenix Kft. vezeti a témát, tudományos partnerünk pedig a SZTAKI. Német részről az ICM Chemnitz a tudományos vezetője a projektnek, hozzájuk csatlakozott két automatizálási és technológiai cég.

- Milyen szerepet vállalt a HEPENIX a programban?

- Az EUREKA keretébe tartozó projektek felépítése szerint mindegyik ország ága önálló, a magyar és a német partner is egy-egy teljes projektet visz véghez, egymást kölcsönösen kiegészítve, segítve. A Hepenix Kft. a magyar oldal konzorciumvezetői szerepét tölti be, a kutatást ipari feladataira alkalmazva. A nemzetközi együttműködésben a kutatások szinkronban, a képességek és lehetőségek szerinti feladatmegosztással, de azon belül önállóan zajlottak, egymás eredményeit egyeztettük. Biztos alapokról indultunk, mindkét oldalon voltak előzményei is a projektnek.

- Hogyan működik majd az említett konfigurátor?

- Maga a konfigurátor bonyolultnak hangozhat, de az előkészítésnek köszönhetően valójában egy nagyon egyszerű dologról van szó: le kell ülni egy weblap elé, ahol egy „varázsló-szerű” felületen, kérdésekre válaszolva összeáll az a tudásanyag, ami a robotos megoldás igényoldalát képviseli – azaz a felhasználó igényeit felmérik. A kérdésekre válaszolva a konfigurátorban hozzá lehet tenni a megoldásoldalt az igényekhez, magyarul kialakul a megfelelő megoldás a felmért igények alapján. Sok esetben már az igények tisztázása, rendszerezése is előrelépés. Az elérhető megoldások módosíthatók, iterációk végezhetők.

Ha ez kész, akkor kialakul egy 3D-s látványterv is a celláról – a megoldást célszerűen lehet konfigurálni, az előre felkínált robotokból, elrendezésekből és védelmi eszközökből alakítható ki a végleges megoldás. Ez elküldhető, tovább finomítható, sőt, ha egyedi megoldásokat szeretne a megrendelő, azzal a Hepenix ki tudja egészíteni az elkészült programot.

- Mikor lesz kész ez a projekt, mikortól lehet majd használni ezt a programot?

- A projekt 2021. év végi befejeződésekor a konfigurátor rendelkezésre áll és támogatni fogja a kitűzött célokat. Megjegyzendő, hogy már az alapkutatások során látszott, mennyire dinamikusan változik ez a terület – még a szabványok is változásban vannak, a piacon elérhető védelmi eszközök pedig folyamatosan fejlődnek, bővülnek. Éppen ezért a konfigurátor nem törekszik arra, hogy adott gyártók adott termékeihez adjon közvetlen megoldásokat.

Ha most jön valaki, és kér egy olyan robotot, ami gépkiszolgálással foglalkozik, akkor más robotot javasolnék, mint a projekt kezdetekor, egész egyszerűen azért, mert a piacon újabb megoldások jelentek meg azóta. A robotokba beépülnek olyan védelmi megoldások, amivel kiválthatóak a külső eszközök.

A konfigurátor segíti a lehető legkevesebb kiegészítőt alkalmazó cellák tervezését, a kialakításból eleve eredő biztonság kihasználását.

- Melyik piacon profitálhat ebből a projektből a Hepenix?

- A hozzánk fordulóknak gyorsabb átfutással, pontosabb választ tudunk adni a projektnek köszönhetően – így a hazai piacon is előnyt jelent ez a konfigurátor, de a projekttel haladva látjuk, hogy nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét.

A projekt közvetlen eredménye nemcsak a konfigurátor, hanem az általa létrehozott robotcellák, amikkel három különböző esetre adunk megoldást. Ezek közül az egyiket teljes fizikai valójában hozzuk létre, a másik kettőt részben virtuális térben, a SZTAKI-val együttműködve. Az eredményeket publikációkban, rendezvényeken és közvetlen megkeresés útján fogjuk bemutatni.

- Milyen más projekten dolgozik, vagy dolgozott idén a cég?

- Autóipari és nukleáris területeink rendre fejlődnek. A sikeres ipari projekteken túl, a kutatás-fejlesztési területeken többek között komplex környezetekben, távműködtethető manipulátorokkal és anyagvizsgálati fejlesztésekkel foglalkozunk, de érdekességképpen elmondhatom, hogy további projektekben kutatjuk a kollaboratív robotok mezőgazdasági használatát a COV:R kezdeményezésen keresztül és az ember-robot együttműködés vegyes valóság eszközökkel támogatását. Utóbbi két témánk nemrég sikeresen le is zárult, és ipari megkeresésekre is reagálhattunk a felhalmozott tudásanyagnak köszönhetően – ez egy nagyon nagy siker. Az eredményekre rendre a kutatócsapatok helytállását dicsérik, nekik és támogatóinknak ezúton is köszönjük az előrelépéseket.

- Mikor, mivel érdemes a Hepenixhez fordulnia a cégeknek?

- Sokrétű portfóliónkból hagyományos és legmodernebb eszközöket egyaránt alkalmazó szerelősorokat és állomásokat szállítunk a vevői igényekre, az igénynek megfelelően akár teljes körű automatizált kivitelben. A robotika területén ipari és kollaboratív robotokkal készítünk cellákat, változatos szerelési – megmunkálási – tesztelési célokra. A HRC-CODE kapcsán, akinél az emberi munkaerő segítésére, vagy akár a teljes folyamat lefedésére robotok vagy kobotok kerülhetnek szóba, annak érdemes hozzánk fordulnia.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink