Gyártósor Költséges programozás helyett kézi vezetést kínál a Kuka

Költséges programozás helyett kézi vezetést kínál a Kuka

autopro.hu | 2021.03.18 10:20

Költséges programozás helyett kézi vezetést kínál a Kuka

Fotó: Kuka

Az automatizálás számos előnyét élvezik a vállalatok, elsősorban veszélyes, megerőltető vagy monoton tevékenységek esetén. Leggyakrabban azonban a programozás a legkeményebb dió. Hogyan lehet egyszerűen megtanítani a mechanikai operátornak, mi is a teendője? Kézi vezetéssel: a Kuka ready2_pilot választ ad erre a problémára.

Hirdetés

A vállalatoknál használt robotok esetén számtalan alkalmazási forgatókönyv elképzelhető: a hegesztés, a fúrás és a ragasztás csak három példa az olyan feladatokra, amelyet a gépek gyorsan, kitartóan és egyenletesen jó minőségben tudnak elvégezni. Azonban az automatizálás egyben digitalizációt is jelent, hiszen a robotok ipari használata ritkán jelenti csak magát az eszközt. Ugyanúgy hozzátartozik a vezérlés, mint ahogy a robot szoftvere is. Sok üzem esetén éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást. Egyes tanulmányok szerint ugyan a megkérdezett vállalatok 81 százaléka nyitott az innovációra, de 64 százalékuk még tart a digitális technológiák napi használatától.

Kézi vezérlés költséges programozás helyett

A robotok elterjedésének fő akadálya gyakran a nem mindennapi kezelésből adódik. A potenciális felhasználók úgy gondolják, hogy túl sok erőfeszítést igényel a személyzet képzése és oktatása, ezért gyakran elutasítják a robotikai megoldásokat. A fenti kihívásra a válasz a Kuka ready2_pilot terméke. Az „easy programming“ alapelve szerint ez a megoldás elsősorban olyan vállalatoknak készült, akik nem rendelkeznek különösebb tapasztalattal a robotprogramozás területén.

Fotó: Kuka

Kézi vezetés – robotok betanítása kézzel

Ebben az esetben a munkatárs a robotot a Commander, egy 6D-egér segítségével kézzel vezeti végig a munkadarabon és „megmutatja” neki, mit kell csinálnia. A kezelőeszköz vezeték nélküli kapcsolatán keresztül a mozgások parancsokká alakulnak, melyek ezután tetszőlegesen módosíthatók vagy kiegészíthetők. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan rögzíthetők a feladatok és szó szerint szempillantás alatt lehetséges a programozás.

Robot betanítása kézzel – mintha magunk csinálnánk

A legfontosabb segédeszköz a Kuka smartPAD 6D-egerének vezérlőgombjához hasonlító Commander, amely minden irányban mozgatható és felismeri az előre/hátra irányú parancsokat is, így a lépések közvetlenül az alkatrészen végezhetők el. A legnagyobb előny, hogy a kevésbé gyakorlottak is gyorsan hozzászoknak a robothoz, egyszerűen tudnak feladatot „adni” neki már átfogó oktatások és képzési igazolások nélkül is. A ready2_pilot ezenkívül multifunkcionális eszköz. Minden robottípus esetén ugyanolyan módon használható, a befektetés tehát a lehető legrövidebb időn belül megtérül.

Kiemelt Partnereink