Gyártósor Kis lépésekkel induljunk el a digitalizáció útján

Kis lépésekkel induljunk el a digitalizáció útján

autopro.hu/P.B. | 2021.05.01 12:19

Kis lépésekkel induljunk el a digitalizáció útján

Fotó: Pixabay

Egyre több vállalat kezd olyan beruházásokba, amik a digitalizációt és az automatizációt szolgálják. Az ilyen fejlesztések egyértelműen segíthetnek a járványból való kilábalásban és a gazdaság helyreállításában, azonban főleg a kis- és középvállalkozások gyakran nincsenek abban a helyzetben, hogy ekkora beruházásokba kezdjenek.

Hirdetés

Vincent Ohana, a Concept Reply szenior tanácsadója a Manufacturing Global című szaklap hasábjain írt arról, hogyan lehet a gyárakat még inkább hálózatba kapcsolni. Nagyon fontos elem az ilyen beruházások során, hogy kis lépésekkel kell kezdeni azokat. Konkrét, kézzel fogható esetekkel kell kezdeni, és azokból levonni a tanulságokat.

Ezzel a megközelítéssel könnyebb meghatározni a vállalat céljait, és egyenletes haladás érhető el a beruházással, ami a kisebb vállalkozások számára is elérhetővé teszi az ilyen fejlesztéseket. Jó kiindulási pont lehet a monoton, ismétlődő, kézi gyártási folyamatok vizsgálata, tipikusan ilyen az állásidők kiszámolása.

Ebben a fázisban fontos, hogy informatikai szakemberekkel is konzultáljunk, illetve talán amire a leginkább kell figyelni, az a megvalósíthatósági tanulmány, hogy ne vigye el a lendület a beruházást egy kivitelezhetetlen vagy rendkívül költséges irányba.

Rugalmasság, tervezés

Számos technológiai megoldás áll rendelkezésre egy gyár digitalizálásához, hálózatba kötéséhez. Ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő megoldást, fel kell tenni néhány fontos kérdést:

  • Melyik gépeket kell hálózatba kapcsolni? Ezek mennyi adatot termelnek?
  • Milyen típusú gépek érintettek?
  • Milyen adatokra van szükségünk?
  • Szükség van új hardverre a hálózatba kapcsolódáshoz?
  • Szükség van új szenzorokra?

Ha ezekre megvannak a válaszok, fel kell mérni azt is, hogy a vállalat jelenlegi adottságai közül mi az, ami a segítségünkre lehet. Ez vonatozik a gépekre és a szakembergárdára is.

Peremhálózatok

A hagyományos IoT alkalmazások sokszor túl alacsony korláttal rendelkeznek egy gyár igényeihez képest – véli Ohana. Ezért szerinte a megfelelő megoldást a peremhálózatok, azaz az edge computing jelenti.

A peremhálózati megoldások közelebb hozzák az alkalmazásokat és az adatokat az eszközökhöz, továbbá azok felhasználóihoz. Míg a felhőalapú megoldások megaadatközpontok létrehozását ösztönözték, a peremhálózati megoldások elosztott informatikai technológiát eredményeznek hatványozottan növekvő számú mikroadatközponttal.

Az IoT és a peremhálózatok kombinálása jelenti a legjobb megoldást, ezek a technológiák lehetővé teszik a megtérülő digitalizációs beruházásokat azok számára is, akik most ismerkednek a területtel. Ehhez viszont fontos, hogy megfontoltan, az első lépéstől kezdve menjünk végig a fejlesztéseken.

Kiemelt Partnereink