Gyártósor Királyi jóváhagyással indult el a Mini gyártása Hollandiában

Királyi jóváhagyással indult el a Mini gyártása Hollandiában

autopro.hu | 2014.07.20 08:00

Királyi jóváhagyással indult el a Mini gyártása Hollandiában

A tavaly november óta Oxfordban gyártott új Mini ezentúl szerződéses gyártásmegbízás keretében, a hollandiai Bornban, a VDL Nedcar üzemében is készül, a brit gyártással párhuzamosan.

Hirdetés

A gyártás beindításával a márka az egyetlen olyan autógyártóvá vált, melynek sorozatgyártott modelljei szerződéses gyártásmegbízással Hollandiában is készülnek. A VDL Nedcar kedvező elhelyezkedése nemcsak általános logisztikai szempontból előnyös a BMW-csoport számára, hanem azért is, mert a Mini oxfordi, swindoni és Hams Hall-i üzemeiből álló brit gyártási hálózatának közelében található. A BMW-csoport ugyanakkor jelentősen növeli jelenlétét Hollandiában, amivel a Mini sikertörténetének szerves részévé teszi a régiót.

A borni létesítmény gyártósorának újbóli, ünnepélyes beindításán Vilmos Sándor holland király is részt vett, akivel a fedélzetén az első Hollandiában legyártott Mini is legördült a gyártósorról. A két partnercég vezetőin túl az ünnepélyes megnyitó vendége volt még Henk Kamp, Hollandia gazdasági minisztere és Franz Josef Kremp német nagykövet is.

A harmadik generációs modelleken idén nyártól körülbelül kétezer munkatárs dolgozik a VDL Nedcar gyárában, ahol az új Mini gyártása várhatóan az öt számjegyű mennyiséget is eléri ez év végére. Annak érdekében pedig, hogy a holland üzemben is ugyanolyan minőségi szabványokat alkalmazzanak, mint az oxfordi létesítményben, a BMW szakemberei alapos, mélyreható továbbképzéseket tartottak a VDL Nedcar munkatársainak a cég lipcsei, oxfordi és regensburgi gyáraiban.

Tavaly összesen 303 177 Mini gurult le a gyártósorokról. Az oxfordi gyárban 175 986 Mini, Cabrio, Clubman, Clubvan, Roadster és Coupé készült, míg az MSF szerződéses gyártásmegbízással dolgozó osztrák létesítményében összesen 125 559 Countryman és Paceman modell készült, valamint egyéb gyárakban további 1632 darab. Amióta a BMW-csoport 2001-ben felélesztette a legendás márkát, közel 2,8 millió jármű készült.

A globális növekedési stratégia újabb fontos lépéseként a BMW minden fő kontinensen kiterjeszti gyártási kapacitását. Tekintve, hogy világszerte nő a Mini iránti kereslet, a BMW-csoportnnak a megnövekedett igények maradéktalan kielégítéséhez külső gyártási kapacitásokra is szüksége van, azon felül, hogy az oxfordi gyárában átlagosan 260 ezer Mini gurul le a gyártósorokról évente. Az új modell gyártásának Oxford és Born közötti megosztása nagyobb mozgásteret ad a csoport négy kontinens tizennégy országában működő és huszonkilenc létesítményből álló globális gyártási hálózatának. Ugyanakkor, a brit gyártási hálózat továbbra is a Mini gyártásának legfontosabb helyszíne marad.

Elindult a Mini gyártása Hollandiában
Kattintásra képgaléria nyílik.

Kiemelt Partnereink