Gyártósor Itt van a beszállítók ellenőrzésének legjobb módja

Itt van a beszállítók ellenőrzésének legjobb módja

autopro.hu/V.M. | 2021.12.14 13:18

Itt van a beszállítók ellenőrzésének legjobb módja

Fotó: Facebook/flexMagyarorszag

Minden gyártással foglalkozó vállalat számára fontos, hogy termékei megfelelő minőséget képviseljenek. Ebben segíthet, ha szorosabbra fűzik a kapcsolatot beszállítóikkal, illetve ha beszállítói minőségirányítási rendszert vezetnek be, amivel valós időben ismerhetőek fel a minőségügyi hiányosságok.

Hirdetés

Egyre több cég ismeri fel, hogy a csak házon belüli tevékenységekre kiterjedő, papíralapú minőségirányítási rendszerek idejétmúltak. Ezzel egy időben egyre többjük alkalmaz beszállítói minőségirányítási (Supplier Quality Management – SQM) rendszert, amivel minőségügyi szempontból jobb átláthatóság nyerhető az ellátási láncban. Az SQM egyúttal jobb koordinálhatóságot is biztosít a gyártó és beszállítói között, ami különösen fontos azt tekintve, hogy a diszkrét termékek értékének négyötöde származik a beszállítóktól. A Manufacturing Global összeszedte, hogy pontosan milyen előnyöket is kínálnak az SQM rendszerek.

Hatékonyabb kommunikáció

Az előírásoknak való megfelelés kritikus az összetett, nagy értékű termékek gyártóinak. A problémák gyors felismerése megakadályozza, hogy azok komoly hatással legyenek a termelésre. Egy hiba észlelésekor az SQM rendszer automatikus figyelmeztetést küld, ami gyorsabb beavatkozást tesz lehetővé, mint ha emailt írnánk vagy a telefon után nyúlnánk.

A különböző kommunikációs csatornák egyidejű használata zűrzavarhoz vezethet, különösen a több időzónában működő multinacionális cégek esetében, az SQM ugyanakkor egységes kommunikációs folyamatokat biztosít.

Optimalizált tesztelés

Az SQM rendszerek részeként elérhetőek olyan megoldások, amikkel a tesztelési metódusok automatikusan igazodnak a beszállítók valós idejű minőségügyi teljesítménye és a megadott követelmények függvényében. Ha a beszállító teljesítménye javul, a tesztelésre bekért mintadarabok száma csökken, idő- és költségmegtakarítást eredményezve. Ellenkező esetben az SQM szigorítja a tesztelési procedúrát és növeli a mintadarabok számát.

Egyszerűbb termékbevezetés

Az SQM optimalizálja az új termékek bevezetését a minőségi hibák megelőzése által. A mérnökök a historikus adatok alapján elemezhetik a beszállítók múltbéli teljesítményét, lehetővé téve, hogy a múlt hibáit ne ismételjék meg.

Egy új termék bevezetésével felmerülő költségek fele a fejlesztéshez kötődik, ami még inkább kihangsúlyozza a minőségi kérdés fontosságát. Az SQM-mel a mérnökök szorosabb kapcsolatot tarthatnak a beszállítókkal, elkerülve a minőségügyi problémákat egy új termék piacra vitelekor.

Komplex elemzések

A digitális átalakulással kiemelt szerephez jutott az adatelemzés. Az SQM erre a célra kiválóan használható, ugyanis a saját adatait képes más rendszerek, például a karbantartási rendszer adataival kombinálva elemezni, hogy felfedje a minőségi gondokat. Az SQM olyan kimutatásokat képes készíteni, amiket közönséges számítógépes alkalmazásokkal vagy pusztán emberi munkával szinte képtelenség lenne megvalósítani.

Nem valódi mindenes az ERP

Ellenben azzal, amit forgalmazóik állítanak, a vállalatirányítási rendszerek (ERP-k) nem a legjobb megoldások a beszállítói minőségbiztosításban. Nem ideálisak azokban az esetekben, mikor gyakoriak a változások, illetve mikor valós időben észlelt minőségi problémákat gyorsan kell kezelni. Ennek oka, hogy az ERP múltbéli adatok tárolójaként, míg az SQM valós idejű rendszerként jellemezhető. Az SQM rendszerek az ERP helyett hatékonyabban szolgálhatják ki a minőségirányítás kritikus funkcióját.

Optimálisabb beszállítóválasztás

A koronavírus-járvány érkezésével az ellátási láncokban elhúzódó zavarok keletkeztek, és sok gyártó kénytelen volt hirtelen beszállítót váltani, kockáztatva a minőség romlását. Az SQM-mel naprakész információk nyerhetőek a beszállítók minőségügyi teljesítményéről, lehetővé téve a stabilabb és magasabb minőséget nyújtók megkülönböztetését, ezzel támogatva a beszállítók megválogatását nem csupán különleges helyzetekben, hanem normál üzletmenet idején is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink