Gyártósor Ipar 4.0-ás megoldással spórol a fényezésen a Volvo

Ipar 4.0-ás megoldással spórol a fényezésen a Volvo

autopro.hu/P.B. | 2021.02.25 07:23

Ipar 4.0-ás megoldással spórol a fényezésen a Volvo

Fotó: Volvo Trucks Media

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás technológiáival fényezi termékeit a Volvo Trucks, ezzel hatékonyabbá téve a folyamatot. Az amerikai Fero Labs nevű startuppal való együttműködésnek köszönheti a megoldást a Volvo Trucks.

Hirdetés

A Fero Labs és a Volvo Trucks utóbbi vállalat svédországi székhelyén kezdte meg a közös munkát a járművek fényezésének hatékonyabbá tételének érdekében. Hamar jó eredményeket értek el, főleg a korróziómentesség területén. A cél az volt, hogy az optimális vastagságot találják meg a festéssel úgy, hogy a korrózióvédelem még nem szenved hátrányt.

A Fero megoldása úgy lett kifejlesztve, hogy a dolgozók számára világos legyen, milyen döntéseket hoznak a gépek, robotok. Hozzátették, hogy a legtöbb rendszer erre nem figyel, emiatt kisebb is a robotizáció mértéke az olyan rendszereket használó cégek üzemeiben.

Nagyon bonyolult folyamat megérteni a teherautók korróziójának hátterét, így azt sem egyszerű megoldani, hogy a korrózió a lehet legkisebb mértékben csökkentse a teherautók élettartamát. Különösen izgalmas volt, hogy a mérnökök a folyamatok egy részét ismerik, és így kíváncsian várták, hogy a gépek megerősítik-e az ő elméletüket – mondta el a munkáról Berk Birand, a Fero Labs vezérigazgatója és társalapítója.

Új lehetőségek felfedezése

A sikeres svédországi együttműködés hatására a Volvo dublini gyárában is hasonló projekt indult. A Fero segítségével optimalizálják és hatékonyabbá teszik a járművek fényezéséi mechanizmusát, közben pedig az egész gyártás károsanyag-kibocsátását is csökkentik a festék hatékony felhasználásával.

A Volvo számára ez utóbbi szempont is fontos, hiszen a cég stratégiájában különös jelentőséggel bír a környezetvédelem, így természetesen minden lehetőséget megragadnak a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.

A Fero megoldásával sikeresen egyensúlyozhat a Volvo a hatékonyság, a termelékenység és a környezetszennyezés mezsgyéjén – írja az Industry Week.

Mindent alaposan kiszámolnak

A fényezés során az olyan részleteken múlik a hatékonyság, mint például annak a tudása, hogy mennyi festéket kell önteni a fényezőrobotokba, hiszen a túl sok festék esetén sok megy kárba, ha viszont túl kevés jut bele, az is komoly költségeket okozhat. Ezeket a döntéseket optimalizálja a mesterséges intelligencia.

Az olyan cégek, mint a Volvo, több száz, vagy akár több ezer területen profitálhatnak a gépi tanulásból és más, mesterséges intelligencia alapú technológiákból – véli Birand hozzátéve, hogy a Fero célja az olyan szoftverek megalkotása, ami ebben segít a nagyvállalatoknak.

Kiemelt Partnereink