Gyártósor Töltse ki kérdőívünket! Íme a hőkezelési piac hazai és globális helyzetképe

Töltse ki kérdőívünket! Íme a hőkezelési piac hazai és globális helyzetképe

Végh Martin | 2020.03.26 15:48

Töltse ki kérdőívünket! Íme a hőkezelési piac hazai és globális helyzetképe

Fotó: Borsodi Műhely

Hőkezelés nélkül elképzelhetetlen a szerszámgyártás és a járműipar. A hőkezelésnek, mint ipari eljárásnak a célja, hogy a különféle fémekből, ötvözetek, műanyagokból készülő alkatrészek szilárdsági, szívóssági, kopásállósági, megmunkálhatósági stb. tulajdonságát kedvezőbbé tegyük az alkatrészek alakjának és kémiai összetételének megváltoztatása nélkül. A vasöntvény és acél alkatrészek hőkezelése a legjellemzőbb, de az alumínium, réz, titánium ötvözetek hőkezelése is gyakori feladat.

Hirdetés

Nemzetközi elemzések és a hazai információk alapján azt vizsgáltuk, hogyan fejlődik ez a nélkülözhetetlen iparág globálisan és hazánkban egyaránt.

A globális hőkezelési piac mérete a Grand View Research Inc. elemzése alapján 2025-re várhatóan eléri a 110 milliárd eurót, évi 3,5 százalékos növekedés mellett. A piac fejlődik, láthatóan vannak lehetőségek a befektetőknek. Európa, az Egyesült Államok és Kanada mellett az elmúlt évek legnagyobb növekedése ebben az iparágban is az ázsiai országokhoz kötődik, és az árbevétel részesedése is ennek a régiónak a legnagyobb. Az elemzés szerint a leggyakoribb hőkezelési eljárások az edzés és a betétedzés.

Nem meglepő módon a növekedés fő indikátora az autóipar és a repülőipar. A járművek különböző alkatrészei óriási terhelésnek vannak kitéve. A megfelelő élettartam és terhelhetőség eléréséhez szükség van az alkatrész mechanikai tulajdonságait javító hőkezelésre.

A hazai piaci helyzetkép

Magyarországon 23 bérmunkát vállaló hőkezeléssel is foglalkozó vállalkozást találtunk. A jellemző megrendelők a szerszám és gépgyártás területéről és az autóiparból érkeznek. A 23 vállalat alapján elmondható, hogy nálunk a gép-és szerszámgyártáshoz kötődő szolgáltatók jelenléte meghatározó. A járműipari kihívásoknak kevesebben tudnak megfelelni.

A vállalatok többsége Budapesten és Pest megyében működik és a korábbi csepeli és diósgyőri hagyományokra építve fejlesztette tevékenységét. Jellemzően saját gyártástechnológiájukhoz kiépített hőkezelő kapacitásukat értékesítik, de vannak csak hőkezeléssel foglalkozó társaságok is. Utóbbiak jellemzően szerszám és gépalkatrészek hőkezelését végzik. A vállalkozások együttesen 27 milliárd forint árbevételt értek el 2018-ban (az összeg az alaptevékenységük árbevételét is tartalmazza), ami 3 év alatt 10 százalékos növekedést jelent. Az árbevétel nagy részét, 20 milliárd forintot 7 nagyvállalat termelte meg, amelyek bevételei meghaladták az 1 milliárd forintot. További hat vállalat ért el 4-600 millió forintnyi árbevételt.

A jellemző hőkezelési szolgáltatások az edzés, feszültség csökkentés, lágyítás, megeresztés, nemesítés és normalizálás. A szolgáltatók közül hárman végeznek vákuum alatti hőkezeléseket, egy-egy pedig lézeres és alumínium hőkezelést.

A gyakoribb hőkezelési szolgáltatások

Megkérdeztük dr. Csizmazia Ferencné főiskolai docenst a magyar hőkezelési piac fejlődését leginkább befolyásoló tényezőkről.

Milyen technikai tényezők határozzák meg elsősorban a magyar hőkezelő vállalatok piaci növekedését?

A hőkezelési szolgáltatások magas beruházási összegeket követelnek meg a berendezések megvásárlását és üzemeltetését tekintve. Drágák a kemencék, magas az üzemeltetési energiaigényük és nem szabad megfeledkeznünk a különféle hőkezelési segédanyagok költségeiről sem. Csak egy egyszerű példát tekintve: 1 kg tömegű alkatrészhez 10 kg tömegű hűtő emulzió vagy olaj szükséges. Mindenki ismeri a motorolajok árát, így könnyű kalkulálni.

Egy hatékony hőkezelőüzem működtetéséhez több hőkezelőkemence szükséges, miközben egy kemence beszerzési ára több százezer euró is lehet, és ehhez jönnek még a kiegészítő berendezések.

Milyenek az autóipari elvárásai a hőkezelőkkel szemben?

Nagyon magas mérettűrési és felületi elvárásokat szabnak meg a gyárak, mivel az automata forgácsoló gépeken csak így végezhető el a megmunkálás. Így a minőségbiztosítási eljárásait is fejleszteni kell a tömegtermékek hőkezelésével foglalkozni akaró vállalkozásoknak.

Hogyan állunk hőkezelési szakemberekkel?

A piaci fejlődés legfontosabb eleméről beszélünk, hiszen a hőkezelés magas tudású mérnököket és szakembereket igényel. Sajnos, ezen a területen nem jók az eredmények. A Miskolci Egyetemen van kohómérnök képzés és ritkán indítanak hőkezelő szakmérnök képzést is. Így, ha szabad tőke esetleg még van is a beruházásokhoz, de a szakemberhiány komoly korlátozó tényező a területen.

Kérjük, anonim kérdőívünk kitöltésével szánjon ránk öt percet a napjából, és segítsen, hogy még alaposabban megismerhessük a hazai vállalatok hőkelezésre vonatkozó eljárásait és szokásait. A kérdőív kitöltéshez kattintson ide!

Kiemelt Partnereink