Gyártósor Íme a hatékony incidensmenedzsment lépései

Íme a hatékony incidensmenedzsment lépései

autopro.hu/V.M. | 2022.05.13 07:18

Íme a hatékony incidensmenedzsment lépései

Fotó: Facebook/SafetySkills

Bár a munkabiztonságban a megelőzésen van a hangsúly, balesetek ma is történnek. Éppen ezért fontos, hogy a munkatársak felkészültek legyenek, és tudják, hogy mit, hogyan, kinek kell jelenteniük az incidensek szakszerű kezelése érdekében. Meghatározott lépések mentén haladva garantálható a jó incidensmenedzsment.

Hirdetés

Az incidens egy terven kívüli esemény, ami egy személy megsérüléséhez, megbetegedéséhez vagy a környezet egy elemének károsodásához vezet. Incidensnek tekinthetőek továbbá a balesetközeli események is.

Bejelentés

Mind a balesetek, mind a balesetközeli helyzetek esetében az első lépés a jelentés. Sajnos nem minden cég rendelkezik incidensjelentő lappal, és azoknál is, melyek rendelkeznek vele, nem minden dolgozót készítenek fel azok kitöltésére.

Bár a jelentőlapok eltérőek lehetnek cégről-cégre, vannak információk, amiket mindenképpen beléjük kell foglalni, ilyen a balesetkor végzett munkatevékenység leírása, a munkakörülmények, illetve az érintett dolgozók listája.

Kivizsgálás

A következő lépés a jelentőlapon közöltekből indul ki. Mivel a jelentőlap csak annak írójának szemszögéből tartalmaz információkat, ezért szükséges az leírtak megerősítése. A kivizsgálás egyes esetekben meglehetősen gyorsan lezárul, míg máskor komplex és időigényes lehet. Minél nagyobb a kár és minél több az érintett, a folyamat vélhetően annál tovább fog tartani.

A kivizsgálás folytatójának feladata lesz az érintettek dokumentálása, a keletkezett kár részletezése, a szemtanúk beszámolóinak begyűjtése, valamint fotók és videók készítése a helyszínről.

Fontos a vizsgálatok pontos elvégzése, függetlenül a munkaigényességtől, máskülönben az incidensmenedzsment következő lépései valószínűleg nem fognak helyes eredményre vezetni.

Elemzés

A következő lépés a gyökérok-elemzés elvégzése a begyűjtött információk alapján. Ennek egy gyakori eszköze a halcsontdiagram és az öt miért-módszertan.

A halcsontdiagram megkönnyíti az okok és okozatok vizuális ábrázolását. Segítségével megvizsgálható minden faktor, ami hozzájárulhatott az incidens kialakulásához, és meghatározható, melyek a szignifikánsak (amik befolyásolhatóak) és melyek nem szignifikánsak (amik nem befolyásolhatóak). Az incidensek jövőbeli elkerülése szempontjából elvileg csak a nem befolyásolható faktorokkal kell foglalkozni.

Az öt miért-módszertan segít feltárni a szignifikáns faktorok rejtett okait. Minden szignifikáns faktor esetében fel kell tenni azt a kérdést, hogy „Miért?”. Minden válaszból adódik a következő „Miért?” kérdés, aminek ötszöri megismétlésével valószínűleg eljutunk az elsődleges okig.

Intézkedés

Miután megvan a fő ok, el lehet kezdeni azon gondolkozni, hogy mit érdemes tenni az incidensek megelőzése érdekében, legyen szó a mostanival egyező vagy attól eltérőktől.

Akármilyen lépést is teszünk, azok a balesetmegelőzés öt kategóriájának valamelyikébe fognak tartozni. A leghatékonyabbtól a legkevésbé hatékonyig haladva ezek a kategóriák a következők:

  • A veszélyforrás eltávolítása: például a magasban végzett munka talajszintre áthelyezése
  • Helyettesítés: egy veszélyt okozó elem nem veszélyes megoldással kiváltása
  • Védelem beépítése: nem szünteti meg a veszélyforrást, de fizikai korlátokat emel köré
  • Adminisztratív eszközök: a munkamenet megváltoztatása a veszélynek kitettség csökkentése érdekében
  • Személyi védőfelszerelések: mikor más lehetőségek nem jönnek szóba, a megoldást ezek jelentik

Tájékoztatás

Miután a vizsgálat lezárult, és megszületett a döntés az intézkedésekről, az eredményekről és a változásokról a dolgozókat is tájékoztatni kell. Ez a lépés kulcsfontosságú a változtatások implementálása, illetve az incidensek jövőbeni elkerülése érdekében – olvasható a Manufacturing Tomorrow cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink