Gyártósor Így változtatja meg a termékfejlesztést a járvány

Így változtatja meg a termékfejlesztést a járvány

autopro.hu/P.B. | 2021.01.30 04:22

Így változtatja meg a termékfejlesztést a járvány

Fotó: R-Design Studio

2020 sokkszerű változásokat hozott az egész világ számára, ez a különböző iparágakra is igaz, és azok részeire is. Nem kivétel ez alól a termékfejlesztés és a dizájn sem, ezen a területen több komolyabb változást is hozott a világjárvány.

Hirdetés

A tavalyi év tavasza óta számos iparág ment át jelentős változásokon. A termékfejlesztők munkája sem jelent kivételt ez alól, és ezek a változások akár hosszabb távon is meghatározhatják a területet. Az Industry Week cikke szerint 2021-ben még nagy valószínűséggel közvetlenül kell számolni a járvány hatásaival.

John McEleney a PTC stratégiai alelnöke, több mint harmincéves tapasztalattal rendelkezik a mérnöki tervezés és a szoftveripar területén. A szakember az Industry Week című lapban gyűjtött össze négy előrejelzést 2021-re vonatozóan a termékfejlesztéssel kapcsolatban.

A modern termékfejlesztés evolúciója tovább gyorsul

Amikor 2020 tavaszán a koronavírus-járvány pánikszerű hatásokat okozott a világban, az egészségügyre pedig világszerte óriási nyomás nehezedett. Ebben a helyzetben előtérbe kerültek az olyan kezdeményezések, amik rövid idő alatt fejlesztettek ki maszkokat, lélegeztetőgépeket vagy bármilyen más orvosi eszközt, ami a járvány ellen kellett.

Teljesen más területen jelenlévő vállalatok kezdtek el orvosi eszközöket gyártani és tervezni, főleg az olyan technológiai megoldásoknak köszönhetően, mint az additív gyártás. Ez az irány a jövőben is fennmaradhat, a termékek tervezése még gyorsabb és még modernebb lehet.

Az online vásárlók gyorsan várják a termékeket

A cégeknek még inkább ügyfélorientáltnak kell lenniük ebben a számukra különösen nehéz helyzetben. A járvány miatt felértékelődött az online vásárlások szerepe, ugyanakkor a vásárlók minél gyorsabb kiszállításokat várnak el, ez szintén a termékfejlesztés gyorsulásával járhat.

Felhőalapú szolgáltatások

Az otthoni munkavégzés szerepének növekedésével a termékfejlesztők munkája is átkerülhet az online térbe, ez pedig magával hozhatja erre a területre is a felhőalapú szolgáltatások terjedését. McEleney szerint a felhőalapú megoldások növelik a produktivitást, a munkatársak az ilyen rendszereknek hála távolról is együtt tudnak dolgozni.

A mesterséges intelligencia szerepe

A fentiek után nem meglepő, hogy a negyedik pont a mesterséges intelligencia megjelenéséről szól. McEleney úgy véli, hogy a robotok és a mesterséges intelligenciát használó megoldások a termékfejlesztés területén is jóval komolyabb szerephez jutnak majd 2021-ben, mint korábban.

Kiemelt Partnereink