Gyártósor Így választhatunk megfelelő rakodókapukat

Így választhatunk megfelelő rakodókapukat

autopro.hu/V.M. | 2022.02.23 10:21

Így választhatunk megfelelő rakodókapukat

Fotó: Hörmann

A rakodókapuk, amennyiben méretük nem megfelelő, könnyedén szűk keresztmetszetet képezhetnek a raktári folyamatokban. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy az egyedi követelményekhez milyen méretű kapuk illeszkednek.

Hirdetés

A teherautók és azok rakterének méretei eltérőek, a különböző méretű járművek azonban gyakran használják ugyanazt a rakodókaput, tehát a választásnál fontos minden szóba jövő méretkategória kiszolgálása. Hogy megállapítsuk a kapukhoz beálló járművek átlagos magasságát, a jellemzően megforduló legalacsonyabb megpakolt teherjárművet, illetve a legmagasabb üres járművet kell alapul venni. A Warehoue & Logistics News cikke szerint a számításkor célszerű figyelmen kívül hagyni a rendkívül alacsony és magas padlójú járműveket.

A speciális kialakítású teherautók, mint például a hűtőszekrényes modellek magasabbak lehetnek, mint az azonos alapokra épült társaik, ezért ezt érdemes figyelembe venni. Ezeknek a speciális igényű járműveknek a kiszolgálására megérheti külön dokkokat létesíteni specifikus magassággal, illetve hosszabb rámpakiegyenlítőkkel.

A rakodókapuk kiválasztásánál alapvető követelmény a különbség minimalizálása a teherjárművek raktérpadlójának átlagos magassága, illetve a rakodóplatform magassága között. A tehergépkocsik raktérpadlójának jellemző magasságára néhány példa olvasható lentebb:

  • A közönséges egységrakományok nagy volumenű szállítására tervezett járművek esetében: 450-1050 milliméter
  • Furgonok és városi árufuvarozásra tervezett járművek esetében: 450-1150 milliméter
  • Trailerek és hűtőszekrényes utánfutók esetében: 1150-1500 milliméter
  • Konténerek esetében: 1350-1600 milliméter

Persze nem mindig van lehetőség a járművek pontos lemérésére, de általában tudunk becsléseket végezni. A rakodóplatformok leggyakrabban 1250 milliméter magasak, ami képes kielégíteni a legtöbb modern raktár igényeit.

Másra is ügyelni kell

Azok a járművek, melyek rakterének ajtaja hidraulikusan lefelé nyílik, külön helyet igényelnek a rámpakiegyenlítők alatt, ahova saját rakodórámpájukat becsúsztathatják, ezzel nem akadályozva a kiegyenlítő használatát.

Ennek, az angolul „letter box”-nak nevezett területnek körülbelül 3000 milliméter szélesnek, minimum 2400 milliméter hosszúnak és legalább 400 milliméter magasnak kell lennie.

Figyeljünk a távolságtartásra!

Fontos továbbá, hogy a rakodókapuk között megfelelő távolság legyen, hiszen az egymás mellé leparkolt járművek raktérajtajait csak így lehet akadálymentesen kinyitni és bezárni. Egy kapunak legalább 3700 millimétert kell hagyni, de széles járművek fogadásakor inkább körülbelül 4000 millimétert kell célozni. Speciális kialakítási, például hűtőszekrényes járművek esetében a távolság még nagyobb, 4200-4400 milliméter között változik, hogy biztosítva legyen azok könnyed ki- és beállása.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink